Fell in love with sour dough, Rakastuin hapanjuureen

Alempana juttua suomeksi!

Like so many, have I become a friend of sour dough baking this year. I have always baked a lot, bread, buns, cakes, pies, and used so many different recipes and methods. Sometimes failed completely and sometimes succeeded. Nothing is so interesting than sour dough baking, this I have noticed on my short journey.

Sour dough baking is both demanding and easy, difficult to explain, you have to try it to see what I mean. It is also time consuming and time giving, yep! You read correctly. Many versions both demand attention from you and on the other hand give freedom to bake when it suits you.

I am in the beginning of my sour dough baking adventure, so I am not going to give you any advice here, nor recipes, all I want to do is to engourage you to start this wonderful hobby and to direct you to good sources for more information.

Now I am going back on my words a bit, I have baked with sour dough years back, but only rye bread. I find baking dark rye bread really easy and not so interesting as baking white bread, or with mixed white flours. I also find the procedure completely different, though many might disagree with me on this one. Like always with cooking or baking I would like to say that in my opinion time consuming is not the same as difficult. People often mix these two.

Time consuming is fun! This is how one should think. You get to follow the bread building up from the first opening of the tap to closing your mouth with happiness. And on top of this you can give the same happy feeling to your family and close ones who get to have a taste of your happy bread!

Sharing bread is symbolic. Baking bread is symbolic. The status of bread in every culture is very symbolic.

I made my own sour dough starter in May this year. First trials were not very successful since I hurried up with the starter and the whole procedure. Once I started to calm down and to understand my starter better things went better.

Yummy bread always consoled me, even when the result was not quite what I had hoped for. AND, this is not only about baking bread. You can make pies and check out my oven pancake. Perfect yuminess using left over starter.

Feeding the starter was not easy for me. Did not get it working as strong as I saw other peoples starters doing. Timing was difficult. The starter was lazy and weak. But I did not give up! A big support to me was a Facebook group for sour dough bakers here in Finland. Best find one for your self! These groups are inspiring and many questions get answered there. I got very good advice on how to handle my lazy starter.

Once I got it working I also ordered a ready starter from a famous sour dough baker. I also followed her books with great interest and care. It is very, very interesting to follow how differently two different starters behave. Now I have learned which starter to use in which baking.

For my Finnish readers I do recommed joining Hapanjuurileipurit in Face book and getting to know Eliisa Kuusela’s books, Leipävallankumous and Hapanjuuri taipuu. She has also a variety of excellent videos in YouTube. English speaking friend I engourage to chech Facebook, Pinterest and YouTube for inspiration. Check her pages, only in Finnish.

A word of warning though! Don’t get too stuck on these videos etc. You do not have to make the same bread as those bakers do. Your’s don’t have look the same! Just learn the basic procedure from them and then do it your way. Be creative and remember, this is fun! I compared my bread to the ones on internet and got sad. Mine would never look like that. Always found something wrong in my baking. Then I realised that my bread is perfect! Any way it is, anyway it comes out of the oven, any way it tastes. It is perfect!

A few words about tools and rawmaterials. This is not a sport for loads of different special tools. Any ordinary kitchen has the needed tools. A tiny check list for you:

  1. Big enough mixing bowl
  2. A plastic container with a lid
  3. Baking spatula, metal or plastic
  4. Cloth, towel
  5. A basket/a sieve for raising the dough

Any other is extra and will give you better result or just make your baking life easier. It is really forth to get a good base for baking. I made this myself!

Choosing your flour is important. Try different ones, you will see the difference and find your favourite. Organic flour is best and as fresh as you can get them. Choose a product of local mill if possible.

Water is important as well. If you don’t live in a country where fresh clean water comes from your tab, use bottled water.

Let me know how your bread turned out!

Now I am going to let you run off to a store to get flour. And to finnish this I will add pictures of my favourite loaf.

HAPANJUURILEIVONTAA

Kuten monet muut, aloitin tänä vuonna hapanjuurileivonnan. Olen aina leiponut paljon, leipää, pullaa, kakkuja ja piirakoita. Käyttänyt monia metodeja ja reseptejä. Usein epäonnistunut ja yhtä usein onnistunut. Mikään ei kuitenkaan ole niin mielenkiintoista kuin hapanjuuri leivonta, tämän olen huomannut lyhyellä ”urallani” hapanjuuren kanssa.

Hapanjuurileivonta on sekä vaativaa että helppoa, leivontaa pitää kokeilla, jotta ymmärtää mitä tällä tarkoitan. Se on myös paljon aikaa vievää, että aikaa antavaa. Kyllä, luit oikein. Monet sen versiot vaativat paljon huomiota, mutta toisaalta ovat todella joustavia ajankäytön suhteen.

Olen hapanjuuren kanssa totaalinen noviisi, joten en tule antamaan teille mitään neuvoja tai reseptejä. Haluan ainoastaan innostaa ja kannustaa uuteen harrastukseen ja antamaan vinkkejä mistä saa tietoa.

Nyt otan hieman pakkia puheissani. Olen leiponut hapanjuurella vuosia, mutta vain ruisleipää. Mielestäni ruisleivän leipominen juurella, eli raskilla, on paljon helpompaa kuin valkoisen leivän leipominen, ja myös vähemmän kiinnostavaa. Mielestäni koko prosessi eroaa kovasti. Moni on varmaan kanssani eri mieltä. Kuten aina, haluaisin tässäkin kohtaa tuoda esiin sen, että aikaa vievä ruuanlaitto tai leipominen ei tarkoita samaa kuin vaikea. Monet sekoittavat nämä.

Aikaa vievä tarkoittaa hauskaa! Näin tulisi ajatella. Saat mahdollisuuden seurata leipääsi aina siitä, kun avaat hanan ottaaksesi vettä siihen, kun suljet suusi viimeisen herkkupalan jälkeen. Kaiken lisäksi voit antaa saman onnen tunteen perheellesi ja läheisillesi, kenelle vaan, joka saa leipääsi maistaa.

Leivän jakaminen on symboolista. Leivän leipominen on symboolista. Leivän asema kaikissa kulttuureissa on erittäin symboolista.

Tein ensimmäisen hapanjuureni tämän vuoden toukokuussa. Ensimmäiset kokeilut olivat noloja, sillä olin aivan liian hätäinen juuren ja koko prosessin kanssa. Kun maltoin rauhoittua ja aloin ymmärtää juurtani, sain pöydälle onnistunutta leipää.

Maukas leipä lohdutti aina, silloinkin kun tulos ei ollut juuri sitä mitä olin hakenut. JA, ei tämä ole vain leivän leipomista. Voit tehdä rieskoja, piirakoita ja vaikka pannaria. Jämäjuuren saa näin loistavasti käyttöön.

Juuren ruokkiminen oli minulle vaikeaa. En saanut siitä niin vahvaa kuin näin muiden juurten olevan. Juuren ajastus oli myös vaikeaa. Juuri oli laiska ja heikko. En kuitenkaan luovuttanut! Hyvää tukea sain Facebook ryhmästä. Kannattaa liittyä ryhmään. Sieltä saa vastaukset aivan kaikkeen ja innostusta sekä kannustusta. Niin sain minäkin siihen, kuinka innostaa laiskaa juurtani.

Kun sain juureni toimimaan, tilasin myös juuren Leipäpajasta, Eliisa Kuuselalta. On ollut todella mielenkiintoista huomata ja seurata miten eri tavalla kaksi eri juurta toimii. Nyt olen oppinut käyttämään tiettyä juurta tietyissä leipomuksissa.

Suosittelen tutustumaan Eliisa Kuuselan kirjoihin Leipävallankumous ja Hapanjuuri taipuu. Hänellä on myös hyviä opetusvideoita YouTubessa. Tutki myös Pinterest ja koloa nettilähteitä. Vieraile myös Leipäpajan sivuilla!

Varoituksen sananen! Älä ota liikaa mallia videoista ja muiden leipomuksista. Sinun leipäsi ei tarvitse näyttää samalta. Ulkonäöllä on itseasiassa aika pieni rooli tässä kaikessa. Maku ratkaisee. Tärkeintä on opetella perusprosessi ja uskaltaa kokeilla omia juttuja. Ole luova ja pidä hauskaa! Itse tein sen virheen, että vertasin netissä näkemiäni leipiä omiini ja tulin joka kerta surulliseksi. Minun ei ikinä näyttäisi tuolta. Löysin aina jotain vikaa leivistäni, kunnes tajusin, että minun leipäni on upea! Se on upea juuri sellaisena, kun se uunista tulee ja juuri oman makunsa ansiosta.

Muutama sana välineistä ja raaka-aineista. Tämä ei ole millään muotoa välineurheilua. Tavallisen keittiön välineet riittävät. Pikkuinen lista sinulle:

  1. Tarpeeksi iso vatkauskulho
  2. Muovinen rasia, jossa on kansi
  3. Taikinalasta, metallinen tai muovinen
  4. Liina tai pyyhe
  5. Kori/ siivilä taikinan kohotusta varten

Kaikki muu on ekstraa ja tuo kyllä paremman lopputuloksen tai vain tekee leipomisesta helpompaa. Hyvään leivota-alustaan kannattaa panostaa. Tein omani itse! Vaneria ja rimaa, muutama ruuvi. On loistava.

Jauhoilla on väliä. Valitse luomua ja niin tuoretta kuin vaan mahdollista. Kokeile eri jauhoja, huomaat kyllä mikä on sinulle paras. Jos mahdollista, suosi paikallisen myllyn tuotteita.

Veden laadulla on myös suuri merkitys. Meillä Suomessa on yleensä hyvä vesi ihan hanasta otettuna, mutta jos epäilet, keitä vesi tai käytä pullotettua, varsinkin maissa, jossa sitä muutenkin suositellaan.

Katsele kuvia englanninkielisestä tekstistä ja kerro minulle millainen sinun leivästäsi tuli!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s