Kesä purkkiin, Summer in a jar!

Se aika vuodesta, kun puutarhat, torit ja kaupat ovat täynnä kaikkea namia! Paras aika vihanneksille, marjoille ja hedelmille. Nykyään ei todellakaan ole pakko säilöä, niinkuin ennen vanhaan, vaan säilöntä on monelle rakas harrastus ja osa ruuan laittoa. Osalle se on luonnollinen jatkumo puutarha- tai parvekekasvatukselle. Satoa jää yli ja se halutaan säilöä talveksi iloa antamaan!

IMG_5179.jpg

IMG_5181.jpg

Säilönnälle ei ole mitään rajoja, vain oma mielikuvitus. Voit tehdä lukemattomia omia sekoituksia hilloiksi, niin makeiksi kuin suolaisiksikin, tai kuumaakin kuumemmaksi chiliversioksi. Mehustaa voi melkein mitä vaan ja sekoittaa eri mehuja keskenään. Jos perinteinen säilöntä ei ole se juttu, niin pakaste tulee apuun. Kesän raaka-aineiden pakastaminen on super helppoa ja miten ihanaa onkaan syksyn ja talven tullen kaivaa pakasteesta itse kerättyjä mustikoita tai sieniä. Leipoa piirakkaa omista omenoista tai laittaa pataan itse tekemää tomaattikastiketta.

IMG_0059.jpg

Viime syksynä täällä blogissa säilöttiin mm. paprikaa ja kurkkua. Tänä syksynä laitetaan kauniin värinen herkkuhillo tulemaan. Minulla on omassa puutarhassa pikkuinen karviaispensas. Se tuottaa satoa minulle ja pikku linnuille. En ole sitä linnuilta mitenkään suojannut, ainoastaan yksi CD-levy roikkuu pensaan yläpuolella, eikä siitä ole sanottavasti ollut apua. Linnut saivat osansa.

marja.jpg

Raparperipuskani on myös vielä kovin vaatimaton. Se on istutettu vuosi sitten keväällä, eikä tänä vuonna ihan kamalan isoa satoa jaksanut tehdä, mutta riittävästi! Piirakkaa on saatu ja loppu varret menee nyt tähän kauniiseen hilloon.

Mansikoita hain torilta. Niiden kasvatuksesta en toistaiseksi ole innostunut, syömisestä kylläkin!

IMG_5182.jpg

Hillon teko  on todella helppoa, kiitos hillosokerin! Valitsin siis hillooni karviaisia, raparperia ja mansikkaa. Mitään muuta ei tarvita kuin marjat kattilaan, tilkka vettä ja hillosokeri perään. Voikohan tätä edes itse tekemiseksi sanoa?

IMG_5183.jpg

Hillon voi toki myös maustaa monella tapaa. Lisää joukkoon anis kiehumaan, tai kanelitanko. Valmiiseen hillomassaan voisi sekoittaa hieman vaniljaa.

IMG_5196.jpg

Katsokaa nyt miten upea väri on! Hillo on rakas tuliainen ja tulee varmasti syötyä! Lahjahillon voi pakata kauniiseen lasipurkkiin, mutta jos kotona ei ole tarpeeksi purkkeja, säilyy hillo myös vaikka pakasterasiassa. Anna luovuutesi loistaa ja tee kiva etiketti.

IMG_5189.jpg

IMG_5194.jpg

Kesäkurpitsasta saa todella nami hilloa. Siitä minulla ei ole teille kuvia, mutta lisään ohjeen tuohon alle. Sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Monet hedelmät ovat nyt myös edullisia ja mehukkaita. Jos et halua tehdä tavallista hilloa, ehkä välttelet turhaa sokeria, niin osta iso satsi edullista hedelmää, soseuta se ja pakasta.NAM! Ja miten helppoa ottaa valmis sose pakasteesta puuroon, jugurttiin tai leivontaan. No, kaupasta kyllä löytyy edullisia valmiitakin soseita, mutta jos huvittaa puuhastella, niin eikun kone hurraamaan!

Säilöntäpäivänä ei ehkä ehdi, tai halua, käyttää hirveästi aikaa ruuan tekoon. Hillo ei ihan pidä nälkää poissa, joten oikeaakin ruokaa tarvitaan. Super nopea ja helppo ruoka on sienipasta. Luonnollisesti tässä vaiheessa vuotta pannulle pitäisi eksyä metsäsienet, erityisesti kanttarelli, mutta koska minulla oli kotona herkkusieniä niin niillä mennään.

IMG_8865.jpg

Ruoka ei vaadi mitään muuta kuin pienen leikkaushetken, sienet ja sipuli palasiksi. Pannulle voin kanssa, perään mausteet ja kerma. Nopeammin valmista kuin pasta kypsää! Aloita siis pastan keitolla.

IMG_8863.jpg

IMG_8867.jpg

Mietipä miten kiva ruoka tämä on talvella kun tulet kotiin töistä väsyneenä! Pakasteessa on syksyn sieniä odottamassa ja hups! Illan ateria on valmis.

Jälkiruuaksi vaikka jäätelöä ja itse tehtyä hilloa. Ihana ajatus!

Reseptit

Marjahillo

 • 1 kg marjoja
 • 1 dl vettä
 • 500g hillosokeria
 1. Siisti marjat ja laita kattilaan vesitilkan kanssa.
 2. Anna kiehua.
 3. Jos marjat ovat kovakuorisia tai käytät raparperia, anna niiden pehmitä hieman.
 4. Lisää hillosokeri ja anna kiehua hiljalleen 10-15 minuuttia.
 5. Annan massan jäähtyä hieman kattilassa.
 6. Laita hillo puhtaisiin purkkeihin tai rasioihin.

Kesäkurpitsahillo

 • 1 kesäkurpitsa, noin 450g
 • 2 luomu sitruunaa, noin kolme tl kuorta ja 1.5 dl mehua
 • 1 dl vettä
 • 2,5 dl hillosokeria
 1. Kuori kesäkurpitsa ja raasta se. Purista hieman ylimääräistä nestettä pois, ei kuitenkaan tarvitse kokonaan kuivata.
 2. Pese sitruunat ja raasta kuori. Purista mehu.
 3. Laita kesäkurpitsa ja sitruuna kattilaan ja anna kiehahtaa.
 4. Lisää hillosokeri ja anna kiehua uudelleen. Keitä noin viisi minuuttia.
 5. Anna soseen hieman jäähtyä ja purkita sitten.
 6. Voit lisätä ennen keittämistä hillomassaan myös paloiteltua sitruunaa.

Sienipasta

 • 5 isoa herkkusientä
 • 1 sipuli
 • Nokare voita
 • 2 dl kermaa
 • Persiljasilppua
 • Suolaa, pippuria ja chilijauhetta
 • Pastaa
 1. Kiehauta isossa kattilassa vesi ja lisää pasta sekä hieman suolaa.
 2. Leikkaa sienet ja sipuli paloiksi.
 3. Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen nokare voita.
 4. Lisää sienet ja sipulit pannulle ja mausta suolalla ja pippurilla.
 5. Lisää persilja.
 6. Anna sienten pehmitä ja lisää sitten kerma.
 7. Keitä kermaa kunnes kastike saostuu.
 8. Kaada pastan keitinvesi pois ja kaada kypsän pastan päälle sienikastike.

Erottelija.png

Summer in a jar

It’s the time of year when gardens, markets and shops are full of yummy things! The best time for vegetables, berries and fruits. Today, there is really no need for canning as it used to be, but for many people, it is a loved hobby and part of the cooking process. For some it is a natural extension of gardening or balcony cultivation. Harvest is over and we want to keep it for the winter!

There are no limits to preservation, only your own imagination. You can make countless mixes of jam, both sweet and savory, or even hot chilli. You can juice almost anything and mix different juices. If traditional canning is not your thing, then freezer comes in handy. Freezing is super easy, and how wonderful it is to dig out the blueberries or mushrooms you picked from the freezer during fall and winter. Bake a pie of your own apples or put in a pot a self made tomato sauce.

Last autumn I wrote about peppers and cucumbers. This fall, a beautifully colored gourmet jam is cooking. I have a little gooseberry bush in my garden. It produces harvest for me and the little birds. I have not protected it from the birds in any way, only one CD hanging over the bush, and it has apparently not helped. Birds got their share.

My rhubarb is also very modest. It was planted a year ago in the spring, and this year could not produce a terribly big harvest, but enough! A pie has been baked and the rest of the stems now go to this beautiful jam.

Strawberries I got from the market. So far I am not enthusiastic about growing them, only in eating!

Making jam is really easy, thanks to jam sugar! So I chose gooseberries, rhubarb and strawberries for my jam. All you need is berries in a saucepan, a drop of water and jam sugar. Can you even say that you did this yourself?

Of course, jam can also be seasoned in many ways. Add some anise, or a cinnamon stick. Some vanilla could be mixed with the finished jam.

Look at how great the color is now! Jam is a lovely present and will definitely be eaten! A gift jam can be packed in a beautiful glass jar, but if you don’t have enough jars at home, the jam will remain even in a freezer box. Let your creativity shine and make a nice label.

IMG_5187.jpg

Zucchini makes a really yummy jam. I have no pictures for you, but I’ll add instructions below. It is definitely worth a try!

Many fruits are now also inexpensive and juicy. If you do not want to make an ordinary jam, you may want to avoid unnecessary sugar, so buy a big bag of cheap fruit, puree it and freeze it. Yummy! And how easy it is to use a ready puree from the freezer to porridge, yogurt or baking. Well, you can find cheap ready made purees in the shop, but if you enjoy kitchen work, let the machine work away!

On a preservation day, you may not have the time, or want, to spend a tremendous amount of time cooking. The jam does not really keep hunger away, so proper food is needed. Super fast and easy food is mushroom pasta. Of course, at this point in the year, wild mushrooms, especially chanterelle, should be on the pan, but since I had champions at home, I used them.

This food requires nothing more than some cutting, mushrooms and onion to pieces. In a pan with butter, followed by spices and cream. Faster ready than pasta ripe! So start by cooking the pasta.

Think about how nice this food is in the winter when you come home from work tired! Autumn mushrooms are waiting in the freezer and Oops! The evening meal is ready.

For dessert, some ice cream and homemade jam. What a wonderful idea!

Recipes

Berry jam

 • 1 kg berries
 • 1 dl water
 • 500g special jam sugar, Sugar which has pectin added
 1. Clean the berries and place in a pot with the water.
 2. Let boil.
 3. If the berris have a hard peel or if you use rhubarb let them get soft.
 4. Add the sugar and let boil quietly for 10-15 min.
 5. Let the jam cool in the pot.
 6. Put the jam in clean jars.

Zucchini jam

 • 1 zucchini, about 450g
 • 2 organic lemons, about 3 tsp of the peel and 1.5 dl of juice.
 • 1 dl water
 • 2,5 dl special jam sugar, Sugar which has pectin added
 1. Peel the zuccchini and grate it. Squeese some of the water away, no ned to dry.
 2. Wash the lemons and grate the peel, squeese the juice.
 3. Put the zucchini and the lemon in a pot and let boil.
 4. Add the sugar and let boil again. Boil for about five minutes.
 5. Let the jam cool and put then in clean jars.
 6. You can also add some chopped lemon to the jam before boiling it.

Mushroom Pasta

 • 5 big champions
 • 1 onion
 • Some butter
 • 2 dl full cream
 • Chopped parsley
 • Salt, pepper and chili powder
 • Pasta
 1. Boil water in a big pot, add some salt and the pasta.
 2. Cut the champions and onions into pieces.
 3. Heat a pan and add butter.
 4. Add the champions and onions, season with salt and pepper.
 5. Add the parsley.
 6. Let the champions soften and then add the cream.
 7. Let simmer until the sauce thickens.
 8. Pour away the pasta water and add the sauce over the pasta on a serving tray.

IMG_5193.jpg

IMG_8862.jpg

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Kesä purkkiin, Summer in a jar!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s