Mansikkakakku, Strawberry cake

Scroll don to read in English

Mansikkakakku on instituutio! Vähän niinkuin joulukinkku, mämmi ja tippaleipä. Ilman mansikkakakkua ei ole kesää! Kuten jo toisessa artikkelissa kirjoitin, odottavat suomalaiset koko kevään, että kauppoihin ja toreille saapuu uudet perunat ja mansikat.

2019-06-27 18.56.34.jpg

Mansikkasadosta puhutaan kesän mittaan ainakin yhtä paljon kuin säästä yleensä ja sää on THE puheenaihe Suomessa, aina, ei vain kesällä. Missään maailmassa ei ole niin hyviä mansikoita kuin Suomessa, niin kuulee sanottavan muutaman kerran päivässä. Ensimmäinen litra, joka nautitaan saa maksaa ihan mitä vaan, ja sitten kauhistellaan hintaa, mutta kyllä se oli sen arvoista! Jossain vaiheessa perheet tietävät mansikan litrahinnan ainakin yhtä hyvin kuin bensan litrahinnan, joka niin ikään on kesto puheenaihe autoilevissa perheissä. ”Mitä teillä maksoi mansikat tänään?” Loistava aloitus puheelle kesällä missä päin tahansa Suomea.

2019-06-27 18.28.08.jpg

Mansikkakakku leivotaan usein ensimmäistä kertaa juhannukseksi. Itse en tänä vuonna saanut aikaiseksi, mutta kutsun käydessä ihanien ystäviemme luo viettämään sunnuntai päivää, totesin, että nyt on korkea aika sille ensimmäiselle mansikkakakulle. Ja hyvä niin, mansikat ovat juuri nyt parhaimmillaan. Ja mikä ihaninta, saa leipoa ystäville! Rakkaudesta syntyy se paras kakku.

Olen tänä vuonna jo pakastanut mansikat talven varalle. (Tämä on muuten myös loistava puheenaihe kesällä: joko olet pakastanut mansikat?). Nyt on siis halu syödä niitä tuoreina joka päivä,  monessa muodossa ja paljon!

Tähän ystävien kakkuun ajattelin kokeilla vegaanisia aineksia. Ihan vain mielenkiinnosta uusia makuja kohtaan. Olen myös juuri syönyt jumalaisen hyvää vegaanista suklaakakkua, josta sain inspiraation käyttää omaan kakkuuni kauravispiä kerman sijaan ja kauralevitettä tuorejuuston asemasta. Kakusta tulikin viittä vaille vegaani, pohjassa on käytetty kananmunia, eli ei tosiaan vegaaniksi voi sanoa.

Tässä ihanassa satumaassa asuvat ystävämme ovat kasvissyöjiä, suosivat luomua ja ovat avoimia uusille mauille ja ruokakokemuksille! Ovat siis oivallisia ”koekaniineja” kauravispikokeilulleni.

Kakkupohja  onnistui loistavasti. Tein tuiki tavallisen sokerikakkupohjan ja kostutin sen mansikan mehulla, en siis mansikkamehulla, jonka miellän makeaksi keitetyksi mehuksi. Käytin siis vain mansikoista puserrettua mehua.

unnamed.jpg

Leikkasin ihanan kakkupohjani kolmeen osaan. Täytteeseen käytin kauralevitteen, johon olin sekoittanut hieman vaahdotettua kauravispiä. Mukaan muutama siivutettu mansikka.

Kauravispi oli muuten hauska uusi tuttavuus minulle. Olen sitä syönyt useinkin, mutta en itse käyttänyt, siksi se yllätti, positiivisesti. Kauravispi on todella riittoisaa. Pikku purkista tuli iso määrä vaahtoa, puoli purkkia olisi ehkä riittänyt. Kauravispi myös vaahtoutui todella nopeasti. Tuntui, että upotin siihen vatkaimen, käynnistin sen ja vaahto oli valmis. Vaahto on myös melko makeaa, mitä en tajunnut kokeilla, ennen kuin lisäsin siihen tomusokeria. Täytteestä tuli siis ehkä hieman liian makeaa, mutta no, kakku saa olla makea ja mansikat ovat raikkaita.

2019-06-29 18.25.23.jpg

Pelkkää kauravispiä laitoin kakun päälle. Ihan vaan lusikalla töpöttäen. Reunat jätin vapaaksi, tämä taitaa siis olla se kuuluisa naked cake, naku kakku.

Herkun kruunaa mansikat kakun päällä ja pitihän siihen hieman kirsikaakin lisätä, kirsikka on sentään lempi marjani! Niitä söisin litratolkulla. Kesäkukkii kakun päällä kauniisti. Haukkaa kukkaa! Aika kiva! Saa nähdä miltä maistuu.

Kiikutan sen ihanien ystäviemme kesäpöytään! Yhdessä maistuu mikä vaan ja ystäviemme kodissa kaikki kohdillaan. Tämä on koti, jossa viihdyn aina äärimmäisen hyvin. Lataan itseeni energiaa upeasta pihasta, ilmapiiristä, ystävyydestä, eläimistä, ruuasta, yhdessäolosta ja valtavan paljosta muusta!

2019-06-30 12.15.14.jpg

b.jpeg

2019-06-30 12.44.22.jpg

2019-06-30 15.39.37.jpg

Ja katsokaa nyt näitä ihania kuvia grillistä. Mikä olisikaan ihanampaa kuin puugrilli. Palavan puun tuoksu on uskomaton! Muurikkapannulla saa aikaa nami-nami vihannekset. Lähdenpä tästä itse muurikan ostoon!

Usein kysytään mikä on parasta kesässä. Ja sitten mikä on parasta talvessa? Minäkin vastaan yleensä kesää koskien että valoisat yöt, lämpö, uiminen ja talvesta luonnon valkeus, lumi ja pirteät pakkassäät. Höpö, höpö!! Parasta kesässä JA talvessa on ystävät. Se määrä energiaa jonka varastoin itseeni muutaman tunnin vierailun aikana on aivan käsittämätöntä! Hehkun onnea siitä tosi asiasta, että elämääni kuuluu näitä rakkaita, joille niin mielelläni mansikkakakkua leivon!

Reseptit

Mansikkakakku

Kakkupohja

 • 4 kananmunaa
 • 2 dl sokeria
 • 2 dl vehnäjauhoja
 1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
 2. Lisää jauhot varovasti käännellen, että vaahto ei häviä.
 3. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja paista 200 asteessa, noin 30 min. Kokeile kakun kypsyyttä puutikulla.
 4. Ripottele kakun pohjaan hieman sokeria ja kumoa se alustalle jäähtymään.

Täyte

 • 150 g maustamatonta kauralevitettä
 • 1 dl valmista kauravispi vaahtoa
 • 2 rkl tomusokeria
 1. Vatkaa 250ml kauravispiä vaahdoksi. Käytä vaahdosta 1 dl täytteeseen.
 2. Sekoita vaahto kauralevitteeseen ja mausta tomusokerilla. Voit lisätä myös vaniljaa tai vaniljasokeria.

Päällinen

 • 1.5 dl valmista kauravispi vaahtoa
 • Mansikoita
 • Kirsikoita
 • Syötäviä kukkia
 1. Vatkaa 250 ml kauravispiä vaahdoksi ja käytä siitä noin 1.5 dl kakun päälle.
 2. Lisää siistityt mansikat ja kirsikat, joista on poistettu kivet.
 3. Koristele vielä syötävillä kukilla.

Erottelija.png

Strawberry cake is an institution! A bit like a Christmas ham, easter mämmi and a sugary tippaleipä for first of May. There is no summer without a strawberry cake! As I wrote in an other article, the Finns wait for the whole spring to see new potatoes and strawberries coming to the shops and markets.

Strawberry harvest is spoken about at least as much as the weather in the summer, and the weather in Finland is always a topic, not just in summer. No country has such good strawberries as Finland, this I hear a few times a day. The first liter to be enjoyed can cost you just about anything, but yes it was worth it! At some point, families know the price of strawberry  at least as well as the gas price. ”What did you pay for strawberries today?” A great start to talk in the summer anywhere in Finland.

Strawberry cake is often baked for the first time for midsummer. I didn’t get myself to do this, but when a call came to visit our lovely friends, I thought that now is the time for the first strawberry cake. And well, strawberries are right now at their best. And what’s the best, baking for friends! Love creates the best cake.

This year I have already frozen strawberries for the winter. (This is also a great talking topic in the summer: have you frozen your strawberries?). So now I need to eat them fresh every day, in many forms and a lot!

For this friend’s cake I thought to try vegan ingredients. Just an interest in new flavors. I also just ate a divinely good vegan chocolate cake, which I got inspiration from. Cake is almost vegan, eggs are used in the bottom, so you can’t really say vegan, can you…

Our friends, who live in a lovely fairy-tale house, are vegetarians, prefer organic and are open to new tastes and food experiences! So they are excellent ”guinea pigs” for my oat-product experiment.

The cake turned out brilliant. I made a plain sugarcake and used juice from strawberries , not strawberry juice, which I think of as sweet boiled juice, to moisture it.

I cut my lovely cake into three parts. I used oatspread, which is like spread cheese but vegan. I had mixed some whipped oat cream in it. Added few cleaned strawberries.

The whipped oat cream was otherwise a fun new acquaintance for me. I have eaten it often, but not actually used it, that’s why it surprised me positively. Oat cream makes a big quantity of whipped cream. A little jar makes a big amount of foam, half a jar might have been enough. The oat cream also frothed really fast. Foam is also quite sweet, which I did not realize before I added powdered sugar into it. So the filling may have been a little too sweet, but the cake must be sweet, right?

I put  whipped oat cream on top of the cake. Just tapped with a spoon. The edges I left open, this must be the famous naked cake.

Delicious strawberries on top of the cake and add some cherries. I would eat cherries every day!. Summer flowers on the cake are beautiful. Bite a flower! Pretty nice!

I bring the cake to our friends’ summer table! Together anything tastes wonderful and all is so perfect at our friend’s place. This is a home where I always enjoy being. I get energy of a fabulous yard, atmosphere, friendship, animals, food, companionship and much more!

And now look at these wonderful pictures of the grill. How wonderful a wooden grill is. The scent of burning wood is incredible! This wide pan is perfect for making veggies. I want one!

People ask what is best about the summer. And then what’s best in winter? I tend answer the bright nights, the heat, the bathing when summer is concerned.  And for the winter I would say the snow and frosty days. Nonsense!! Best friends are best about summer and winter. The amount of energy I store in myself from a few hours stay is absolutely incomprehensible! I glow of happiness! In my life belongs loved ones, to whom I love to bake cake for.

Recepies

Strawberry cake

Cake

 • 4 eggs
 • 2 dl sugar
 • 2 dl wheat flour
 1. Whisk the eggs and sugar into a good foam.
 2. Add the flour very carefully, don’t break the foam.
 3. Pour the batter into a cake form which is creased and floured. Bake in 200 deg., about 3min. Test the cake’s ripeness by a wooden stick.
 4. Sprinkle some sugar on the cake bottom and then topple it to cool on a rack.

Filling

 • 150 g unflavoured oat spread
 • 1 dl whipped oat cream
 • 2 tbl icing sugar
 1. Whisk 250ml of oat cream into a foam. Use about 1 dl of the foam into the filling.
 2. Mix the foam with the oat spread and season with icing sugar. You can also add some vanilla or vanilla sugar.

Topping

 • 1.5 dl ready whipped oat cream
 • Strawberries
 • Cherries
 • Edible flowers
 1. Whisk 250ml of oat cream into a foam. Use some 1.5 dl of it on top of the cake.
 2. Add cleaned strawberries and cherries, which have been pitted.
 3. Decorate with any edible flowers.

2019-06-30 11.00.07.jpg

Yksi vastaus artikkeliiin “Mansikkakakku, Strawberry cake

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s