Juhannus, kreisi juhla! Midsummer in Finland is totally crazy!

Scroll down to read in English.

Juhannus! Juhla, jota kukaan Suomessa ei sivuuta. Eihän? Hyvin perinteikäs, niinkuin kaikki juhlamme, mutta juhlistamme ehkä kaikkein rennoin ja hauskanpitoon keskittynyt. Vappu on toki hauskan pitoa ja hulluttelua, mutta niin kovin erityylinen kuin juhannus. Joulu ja pääsiäinen ovat hyvin pitkälle pönötystä. Perinne on tässä niin vahva, jouluna hiljennytään ja pääsiäisenä muistellaan. Ei ne ole mitään karnevaaleja! Ei siis Suomessa. Jossain muualla kyllä.

unnamed-20.jpg
Vappu, May Day
unnamed-20.jpg
Joulu, Christmas

No, meillä sitten riehutaan vappuna ja Jussina. Kaupungit ovat tyhjillään ja kaikki, jotka voivat ja haluavat suuntaavat maalle, mielellään veden äärellä viettämään yöttömän yön juhlaa. Juhannukseen liittyy paljon taikoja, ruokaperinteitä ja niin, juomista. Eikä tietenkään unohdeta saunomista!

Juhannuksena syödään hyvin ja halutaan tehdä ruokaa ulkona, grillaten, nuotiolla tai ihan vaan eväitä syöden. Monille paras juhannusateria koostuu kauden ensimmäisistä, tuoreista vihanneksista ja marjoista. Suomalaiset odottavat koko kevään, että saammeko uusia perunoita ja mansikoita juhannukseksi. Perunasta saatetaan maksaa aivan älyttömiä hintoja, ne kuuluvat juhannuspöytään.

IMG_9609.jpgIMG_9610.jpg

Juhannuksena voisin kuvitella nyyttäreiden toimivan loistavasti! Usein koolla on isompi porukka ja näin ruokien hankkiminen ja tekeminen ei jää yhden perheen harteille. Mikä sitten olisi kivaa nyyttäriviemistä?

Salaatit! Ihanat värikkäät salaatit, joissa on runsaasti vihanneksia ja raikas kastike.

Näyttökuva 2019-06-21 kello 20.55.25.pngNäyttökuva 2019-06-21 kello 20.55.39.pngkesä2018.jpg

Itse leivottu leipä. Aina toivottu tuliainen. Kukaan ei voi vastustaa tuoretta leipää. Ota taikina mukaan tiiviissä rasiassa, anna sen kohota ajomatka ja paista leivät grillissä perillä. Takuuvarma menestys.

unnamed-27.jpg2018-11-25 20.00.54.jpg

Kesäkeitto. Loistavan helppo tehdä valmiiksi ja edullisesti saa ruokittua isonkin porukan. Keitto on myös helppo valmistaa vaikka avotulella, jos tuliaisiksi vie raaka-aineet.

2019-06-10 14.57.10.jpg

Säilykeet. Ne itse tehdyt. Onko vielä viime kaudella säilöttyjä vihanneksia jäljellä? Nyt on loistava aika syödä ne ja ottaa muutama purkki mukaan juhannuspöytään.

Näyttökuva 2019-06-21 kello 21.02.36.pngNäyttökuva 2019-06-21 kello 21.02.20.png

Kiva ja helppo jälkiruoka on kiisseli. Hedelmäkiisseli tai marjakiisseli. Ja tietysti mansikat.

2019-02-23 19.08.13.jpgNäyttökuva 2019-06-21 kello 20.52.06.png

Lätyt maistuu aina ja erityisesti ulkona paistettuna. Voit paistaa valmiiksi kasan lättyjä, tai tehdä taikinan pulloon ja paistaa paikan päällä. Ehkä omistat muurikkapannun!

Näyttökuva 2019-06-21 kello 21.05.55.pngIMG_9418.jpg

Entäs se sauna? Mielellään tuoksuva puusauna, koivuvihta, jolla voi läiskiä ihon pehmeäksi ja järvi! Kuinka moni heittää talviturkin juhannuksena?

2017-06-29 11.12.24.jpg2017-08-01 11.03.06.jpgNäyttökuva 2019-06-21 kello 21.11.19.png

Jos minun pitäisi tutustuttaa ulkomaalainen ystäväni Suomalaiseen juhlaan, perinteisiin ja ihmisiin, valitsisin juhannuksen. Olemme varmasti parhaimmillamme, kunhan pysymme veneessä! Ja tämä juuri tekee juhlasta niin hullun. Juomme liikaa viinaa veden äärellä. Järki häviää ja käy huonosti!

Erottelija.png

Midsummer! Celebration number one in Finland. Or is it? Very traditional, like everything we celebrate, but maybe we celebrate Midsummer most relaxed and fun-filled. Of course, Vappu, First of May, is fun and crazy, but it is not as special as midsummer. Christmas and Easter are very far from fun. The tradition here is so strong, Christmas is celebrated quietly and Easter is for remembeering. They are not carnivals! Not in Finland anyway. Somewhere else yes.

Well, we’re crazy on the May day and Jussi, Midsummer. The cities are empty and everyone who can and wants to head to the country will be happy to spend the nightless night by water. Midsummer involves a lot of magic, culinary traditions and yes, drinking. And of course not forget about sauna!

Midsummer is for good food and we want to cook outdoors, barbecue, campfire or just picnic. For many, the best midsummer meal consists of the season’s first, fresh vegetables and berries. Finns wait the whole spring to get new potatoes and strawberries for midsummer. Potatoes may cost unreasonably, they have to be on the midsummer table.

On Midsummer, I could imagine potluck dinner  works brilliantly! Often there is a bigger crowd, so getting and doing food is not left on the shoulders of one family. So what would be nice to take?

Salads! Lovely colorful salads with plenty of vegetables and fresh sauce.

Self-baked bread. Always a desirable present. No one can resist fresh bread. Take the dough in a tight container, let it rise during road trip and bake the bread on the grill. Guaranteed success.

Summer Soup. Brilliantly easy to make and will easily feed a large group. It is also easy to prepare the soup, even with an open fire if the raw materials are there.

Canned food. Self made one. Are the vegetables from last season still uneaten? Now is a great time to eat them and take a few jars to the midsummer table.

A nice and easy dessert is great. Fruit or berries as a summer soup. And of course strawberries.

Pancakes are always good, especially when cooked outdoors. You can fry the pancakes home, or make a dough in a bottle and bake on the spot.

What about a sauna? A pleasantly fragrant wood sauna, birch twig that can be used to hit yourself and to get a soft skin. Of course a dip in a lake! How many throw away the winter fur during Midsummer? ”Throw away the winter fur”? WHAT? This is what we literally say when we swim for the first time in a lake after summer.

If I had to introduce my foreign friend to Finnish celebrations, traditions and people, I would choose midsummer. We are definitely at our best, as long as we stay in the boat! And this just makes the party so mad. We drink too much by the water. Sense disappears and things turn out sad.

IMG_9418.jpg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s