Neulatyyny, Pin cushion

Scroll down to read in English!

Mitäs jos ruuanlaiton sijaan askartelisimme vähän? Pikku puuhailu käsin tekee aina hyvää, ja jos tuloksesta on iloa tai hyötyä on aika käytetty hyvin. Käsillä tekeminen on parasta mielenhuoltoa, ainakin melkein. Luonnossa liikkuminen taitaa mennä ohi tehokkuudessa. Raikas, happirikas ilma, veden solina, puut ja metsän humina! Sitä ei voita mikään. Se tunne, että on luonnossa yksin, mutta silti kaiken sen suuren ja kauniin kanssa yhdessä ja yhteydessä. Sinne voi kiljua ilot ja sinne voi valuttaa surut.

20150825_115833.jpg

20150825_122927.jpg

Käsillä tekemisessä on vähän samanlainen fiilis. Kädet puuhaa ja mieli tasoittuu ja ehkä hieman tyhjenee kaikesta liasta ja raskaasta. Mielestäni on aivan sama mitä tekee, tulos on hyvä! Jokainen voi löytää sen oman jutun, miten haluaa puuhastella ja minkä parissa.

Ompelen paljon ja teen muutenkin käsitöitä, joten neulatyyny on aina käytössä. Minulla on pitkään ollut kaupasta hankittu neulatyyny, mutta ajan kanssa tyyny menettää napakkuutensa ja muotonsa kovan käytön seurauksena. Siispä päätin askarrella itselleni uuden neulatyynyn, tai itseasiassa pari, sillä olen huomannut, että eri tilanteissa kaipaan erilaista neulatyynyä. Neulatyyny on myös hauska lahjaidea ja helppo toteuttaa lastenkin kanssa.

Katsotaanpa mitä kaikkea varasin esille projektia varten.

 • Vanua tai vaahtomuovia tyynyn sisälle
 • Päällyskangasta
 • Koristeita, pitsiä, nappeja jne.
 • Pohja tyynylle, jotta en käytä itseäni voodoo-nukkena
 • Kumilankaa
 • Tarranauhaa
 • Kuumaliimaa
 • Kalkkimaalia tai akryylimaalia
 • Sakset ja leikkuuveitsi
 • Ompelukone, tosi pärjään myös käsin ompelulla tai vain liimauksella

2019-04-25 20.14.06.jpg

Minulla on tarve melko isolle tyynylle, johon mahtuu paljon neuloja kun teen kerralla paljon vaatteita tai kun esim. pärmään verhoja. Saatan neulata usean vaatteen tai verhon kerrallaan ja neuloja kuluu. Tyynyyn pitää siis mahtua iso määrä neuloja, mutta se pitää silti saada kivasti kiinni käsivarteen, josta neuloja on helppo käyttää.

2019-04-25 20.53.52.jpg

Neliön mallinen tyyny on erikoisempi, yleensä tyynyt ovat pyöreitä, mutta jostain syystä tämä muoto miellytti. Teen tähän malliin pohjan vanhasta säilytyspurkin kannesta. Leikkaan kannesta mieleiseni kokoisen levyn ja vaahtomuovista samankokoisen tyynyn.

2019-04-25 20.22.28.jpg

Pyöreään, hieman pienempään neulatyynyyn käytän suojana lasipurkin kantta. Mittaan vaahtomuovista korkin mallisen ja kokoisen palan.

2019-04-25 20.25.37.jpg

Ennen pohjan liimaamista neliötyynyyn mittaan ja leikkaan päällyskankaan sopivaksi. Päällystän koko palan samalla kankaalla, mutta toki voit jättää alustan päällystämättä tai käyttää useaa eri kangasta. Vielä ennen liimausta mittaan kuminauhan sopivaksi ranteeni ympärille. Se saa olla napakka, jotta neulatyyny ei pyöri kädessä, mutta ei niin että veri ei kierrä. Ompelen kuminauhan koneella kankaaseen kiinni.

Seuraavaksi alan kasata neulatyynyä. Liimaan kankaan ensin pikkuisen alustaan kiinni ja vasta sitten tyynyn. Sitten vaan pyörittelen kankaan koko tyynyn ympäri ja lisää liimaa matkan edetessä. Reunat käännän sisään lahjapaketin tavoin.

Tyynyn reunaan vielä koriste kaitale, ihan vaan koska se on soma! Leikkasin samantyyppisestä kankaasta kaistaleen, sen päälle liimasin ohutta pitsiä ja koko komeus liimalla tyynyn ympärille. Vielä viimeinen mittaus kuminauhalle ja aivan lopuksi ompelin sen päät yhteen. Valmis! Neulat pääsivät kokeilemaan uutta tyynyä ja nyt niitä kyllä mahtuu mukaan iso määrä.

Pyöreää tyynyä varten olen siis jo leikannut vaahtomuovin ja mallannut sen sopivaksi kannen sisään. Muodostan rutistamalla kankaasta päällisen vaahtomuovin päälle. Liimaan kankaan vaahtomuoviin ja leikkaan turhan osan pois. Sitten tyynyn voikin liimata alustaan, eli purkin kanteen.

Tähänkin tyynyyn teen kangaskaitaleesta koristeen ja laitan sen paikoilleen liiman avulla. Koristeeksi vielä nappi, suloinen sellainen, olen saanut sen lahjaksi ystävältä. Purkin pohjan tuputan peittoon kalkkimaalilla. Tähän käy oikein hyvin myös akryylimaali. Maalauksen voi tietysti tehdä myös ennen kasaamista. Jostain syystä tein sen vasta tässä vaiheessa. Pyöreä tyynyni kiinnittyy käsivarteen tarranauhalla. Liimaan siis tyynyn pohjaan nauhaa mitattuani sen käsivarren ympärillä. Näin on pieni, pyöreä neulatyynykin valmis. Tätä on kätevä käyttää kun ompelee jotain pienta, korjaustöissä tai askartelussa.

Vanhaa neulatyynyä en heitä pois. Se palvelee vielä jonkin aikaa koneen ympärille sidottuna. Joskus, varsinkin isoja kankaita ommellessa, on käsivarressa oleva tyyny tiellä. Koneeseen ankkuroitu neulatyyny on tässä loistava. Siihen saa näppärästi siirrettyä neulat pois tieltä työn edetessä. Ompelin vanhaan tyynyyn lisänauhat, että sain sen solmittua koneen ympärille. Käytin kaapista löytynyttä vanhaa nauhan, jonka väri ei enää miellytä ja jota tuskin muualle kaipaan. Tähän se kävi hyvin.

Tuon pienen pyöreän neulatyynyn ohjeella teet myös kätevästi neulatyynyn vanhaan kahvikuppiin. Kaapistasi tai kirpparilta voi löytyä soma posliinikuppi, joka sopii tähän tarkoitukseen. Etene muuten samalla tavalla, mutta kannen sijasta liimaa kankaalla päällystetty ”mytty” kupin pohjaan. Muuta ei tarvita!

Näyttökuva 2019-04-26 kello 11.20.44.png

Olisipa kiva nähdä millaisia neulatyynyjä teillä on!

Erottelija.png

What if we do a little bit of crafting instead of cooking? Crafting is always good, and if the result is joyful or useful, the time is well spent. Doing by hand is the best care for mind, at least almost. Moving in nature is maybe better. Fresh, Oxygen-rich air, sound of water, trees and forest humming around you! The best! The feeling of being alone in nature, but still with all that great and beautiful, together and connected. There may be joy and there may be sorrow, leave it all in nature.

When hands are busy the mind rests. Everyone can find their own hobby, how they want to work and what they do.

I sew a lot and I do crafts, so the pin cushion is always in use. For a long time, I have had a pin cushion purchased from the store, but with time the pillow loses its tightness and shape as a result of hard use. So I decided to be crafty and make a new pincushion, or actually a couple, because I have noticed that in different situations a different pin cushion is needed. A pin cushion is also a fun gift idea and easy to do with children.

Let’s take a look at what I reserved for the project.

 • Cotton or foam inside the pillow
 • Fabrics
 • Decorations, lace, buttons, etc.
 • Bottom, so I don’t use myself as a voodoo doll
 • Rubber band
 • Velcro tape
 • Hot Glue
 • Chalk paint or acrylic paint
 • Scissors and a cutting knife
 • Sewing machine, optional

I have a need for a pretty big pillow that can hold a lot of needles when I do a lot of clothes at one time, or when I make curtains.  So a big amount of needles should fit on the pillow, but it still needs to be firmly attached to the arm where the needles are easy to use.

A square cushion is more special, usually the cushions are round, but for some reason this shape pleased me. I’ll make  the bottom of an old storage cup lid. I cut from the cover the size I wanted and the foam to the same size.

I use a glass jar lid as a protection for a round, slightly smaller needle cushion. I measure a piece of foam to fit the cover.

Before gluing the base to the square bottom I cut out the fabric. I cover the whole piece with the same fabric, but of course you can leave the platform without covering or use several different fabrics. Even before gluing, measure the rubber band around the wrist. It must be tight so that the needle cushion does not rotate in hand, but not so that the blood doesn’t flow. I sew the rubber band by the machine on the cloth.

Next putting it all together.  First glue the fabric onto the base and then add the pillow. Then I roll the fabric around the pillow and add glue as the journey progresses. The edges will turn in like in a gift box.

I decorated the edge of the pillow, because it is cute. I cut a strip of the same type of cloth, glued on it a thin lace, and glued it all around the pillow. Still the last measurement for the rubber band and I finally sewed the ends together. Ready! Needles were able to try the new pillow.

For the round pillows I have already cut the foam and made it fit inside the cover. I am pressing the fabric over the top of the foam. Glue the fabric to the foam and cut off the unnecessary part. Then, the pad can be glued to the base, i.e. the jar lid.

Also to this pillow, I make a decoration. Added a button, a sweet one, I have gotten it from a friend. The bottom of the jar lid I paint with chalk paint.  Acrylic paint is also very good for this. Of course, the painting can also be done before putting this together. For some reason I only did it at this point. My round pillow attaches to the arm with Velcro. So glue the tape on the bottom of the pillow after measuring it around the arm. Now it is ready. This is convenient to use when sewing something small, for repairs or crafting.

I don’t throw away the old needle cushion. It still serves for some time tied up around the machine. Sometimes, especially when sewing big fabrics, the pillow in the arm is on the way. The needle cushion, anchored in the machine, is great help. You can easily move the needles out of the way as the work progresses. I sewed extra straps on the old pillow to get it tied around the machine. I used an old strap found in the closet, which no longer pleases me. That was suitable here.

A lovely coffee cup cushion can be done same way I did the round pillow. Do like I instructed but instead of glueing the pillow to a jar lid glue it on the bottom of an old cute coffee cup. Done! Lovely present.

Would love to see what kind of pin cushion you have!

2019-04-25 21.00.11.jpg

2019-04-26 09.57.30.jpg

2019-04-26 11.07.32.jpg

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s