Pastaherkkua, Yummy pasta!

Scroll down to read in English!

Kuka tykkää pastasta? Käsi ylös!

2019-03-15 10.51.26.jpg

Jossain muodossa pasta taitaa maistua aika monelle. Ja uskallan väittää, että usealle se edustaa kotiruokaa, lohturuokaa, lapsuutta, juhlaa, pikaruokaa, arkea ja kaikkea siltä väliltä. Pastan käyttömahdollisuudet ovat uskomattomat! Maistuu padoissa, keitoissa, laatikoissa, salaateissa, nyytteinä ja mitä erilaisimmissa muodoissa. Niin ja väreissä! Eipä unohdeta ihanan värisiä pastoja.

IMG_3116.jpg

Pastaa on hervottoman helppo tehdä kotona itse. Tuorepasta on ihan oma juttunsa ja siihen kannattaa hurahtaa. Joissain ruuissa on välttämätöntä tehdä pasta itse, mutta kannattaa sitä muutenkin kokeilla. Niin, ja et tosiaan tarvitse kallista pastakonetta tai mitään muutakaan ihmeellistä vekotinta. Kaulin riittää, edes kulhoa ei välttämättä tarvita. Pastataikina tehdään perinteisesti puupöydällä/ alustalla sekoittaen. itse tosin käytän nykyään usein kulhoa, jossa aloitan sekoittamisen. Loppuvaiheessa siirryn vaivaamaan taikinaa pöydälle.

IMG_3111.jpg

Kotona tehdyn pastan voi myös kuivata. Hauskinta on kun olen nähnyt nauhapastan kuivuvan pyykin kuivaustelineellä. Keinot on monet! Ja toimii hyvin. Et siis myöskään tarvitse ”pastankuivaustelinettä”. Sellaisiakin on myynnissä. Tässä blogissa unohdetaan hienostelu ja hifistely. Ruuanlaitto ei ole välineurheilua. Toki minunkin keittiöstäni löytyy vempaimia, esim. rakastamani haudutuskattila. Ilman näitä härveleitä tosin voi loihtia vaikka mitä.

2017-10-30 13.28.34.jpg

Pastataikinan teko on paitsi helppoa niin mukavaa. Taikinaa on helppo käsitellä ja se valmistuu ilman mitään taikatemppuja. Teen yleensä oman taikinani säännöllä 100g jauhoja- 1 kananmuna. Näin taikinan määrää on todella helppo kasvattaa tai pienentää. Pienin tekemäni taikina on 200 g jauhoja- 2 kananmunaa. Sen vähemmällä en lähde liikenteeseen.Tuosta määrästä tulee esim. näitä nyyttejä reilusti kahdelle tai kolmelle. Jos teet lasagnea, spaghettia ti cannelloneja kannattaa ilman muuta tehdä isompi taikina. Jos taikinaa jää yli, voi sen tosiaan kuivata.

Näitä pastanyyttejä olen tehnyt vuosikaudet. joskus tein ne kolmion muotoon ja melko isoiksi. Nyttemmin olen alkanut tehdä näitä neliön mallisia tyynyjä ja pienentänyt kokoa hieman. Samalla metodilla voit tehdä pikkuisia ravioleja tai muita täytettäviä pastoja. Lasagnea ja cannelloneja varten leikkaan pastan sopivan kokoisiksi paloiksi ja esikeitän niitä.

IMG_8850.jpg

Täytteen mausteita muuttamalla saa vaihtelua ja kasvisversio onnistuu mainiosti. Käytä esim. silputtuja sieniä ja pinaattia. Ricotta juusto ja pinaatti toimii myös loistavasti. Periaatteessa nyytin sisälle voi laittaa mitä vaan.

Aivan uusi versio nyyteistä tulee kun ladot ne uunivuokaan ja lorautat päälle tomaattikastiketta ja hetkeksi uuniin. Tänään päätin tarjota nyytit kylmän jogurtin kanssa. Lisäsin maustamattomaan jogurttiin vain hieman valkosipulia.

Eiköhän aleta hommiin!

Kaada jauho alustalle tai kulhoon ja tee siihen kolo. Riko koloon kananmunat, lisää suola.Riko munien rakenne ja ala lisätä jauhoja taikinaan.Lisää öljyä. Taikinaa voi vaivata ensin rauhassa kulhossa ja siirtyä pöydälle kun pallo pysyy koossa. vaivaa hetki ja laita taikina muovissa lepäämään.

IMG_3108.jpg

IMG_3112.jpg

IMG_3114.jpg

IMG_3118.jpg

Jaa taikinapallo kahtia. Kauli taikina pitkulaisiksi paloiksi. Saa olla melko ohut. Toisen palan päälle voit laittaa lihatäytettä. Toinen kaulittu pala asetellaan lihan päälle ja nämä kaksi palaa yhdistetään toisiinsa. Klikkaa kuvat isommiksi.

 

Painele ensin keskeltä ja sitten väleistä ja reunoilta. Kannattaa käydä nyytit yksitellen läpi ja varmistaa, että ovat sulkeutuneet.

Valmiit nyytit kypsennetään lihaliemessä ja jos teet kasvisversion, kypsennä kasvisliemessä.

Pikkiriikksen vaivaa ja nami ateria on valmis! Olen usein sanonut, että aikaa vievä ruoka ei tarkoita että se olisi vaikea! Eikä tähän oikeasti ihan hirveästi aikaa mene. Ensimmäisellä kerralla nyyttien sulkeminen saattaa tuntua hankalalta,k mutta toisella kerralla se suju jo kätevästi. Älä siis lannistu!

Nyt vaan nyytit lautaselle, esim. tämän jogurttikastikkeen kanssa ja mukaan salaattia. Maistuu varmasti!

2019-03-15 10.51.54.jpg

Erottelija.png

Who likes pasta? Hands up!

everybody likes pasta, right? And I dare to say that for many it represents home cooking, comfort food, childhood, celebration, fast food, everyday life and everything in between. Possibilities to use the pasta are incredible! Lovely in pots, soups, casserols, salads, dumplings and in all sorts of other forms. And in color! Don’t forget the wonderfully colored pastas.

Pasta is easy to do at home. Fresh pasta is a very special and  worthwhile to make. In some dishes it is necessary to make the pasta yourself, but try it anyway. Yeah, and you really don’t need an expensive pasta machine or any other amazing widget. Roller is enough, even a bowl may not be needed. The pasta dough is traditionally made on a wooden table.  I often use a bowl where I start the mixing. At the end, I move to knead on a table.

Homemade pasta can also be dried. The funniest thing is when I saw  pasta drying on a laundry drying rack.  And it worked well. So you don’t need a ”pasta dryer”. Such is also available for sale. This blog is not about being fancy in the kitchen. Cooking is not instrumental sport. Of course, I also have gadgets in my kitchen, for example, a crock pot which I love. But without these machines you can cook up anything.

Making pasta is not only easy but nice. The dough is easy to handle and will be completed without any magic tricks. I usually make my own dough 100g flour-1 egg. This makes it really easy to add or reduce the amount of dough. My smallest dough is 200 g of flour 2 eggs. Less  then that I don’t bother. That amount is enough, for example, for these pasta pillows. Should be enough for for two or three persons. If you make lasagna, spaghetti or cannellones, make a bigger dough. If any dough is left over, dry it.

I have done these pasta pillows  for years. Sometimes I made them into triangle shape and pretty big. More recently, I have started to do these square-shaped pillows and reduced the size a little bit. With the same method, you can make tiny ravioles or other fillable pastes. For lasagna and cannellones, cut paste into pieces of suitable size and pre-cook them.

By changing the spices of the filling, variation can be achieved and a veggie version is perfect. Use, for example, shredded mushrooms and spinach. Ricotta cheese and spinach also work great. Basically you can put anything inside the pasta pillow.

A brand new version of this comes when you bake them in a baking dish and cover them in tomato sauce . Today I decided to offer them with cold yogurt. I just added a little garlic to unflavoured yogurt.

Let’s get started!

IMG_3108.jpg

2019-03-15 10.23.13.jpg

2019-03-15 10.26.24.jpg

IMG_3109.jpg

Pour the flour on a tray or bowl and make a dip in the centre. Break the eggs, add salt and oil. Break the structure of the eggs and start adding flour to the dough. The dough can be kneaded first in a bowl and move to the table when the ball stays together. If it is really sticky, add some oil. Take a moment and put the dough in some plastic to rest.

Divide the dough ball into two. Roll the dough into long pieces. On top of the second piece you can put the meat filling. The second rolled out piece is placed over the meat and the two pieces are joined together.

First press in the middle and then at the edges. You should go through the pillows one by one and make sure they are closed.

Finished pasta pillows are cooked in broth and if you make a vegetable version, cook in vegetable broth.

Little trouble and the yummy meal is ready! I have often said that a time-consuming food does not mean that it would be difficult! The first time you close the dumplings may seem troublesome, but the second time it will go smoothly. So don’t be discouraged!

Now, food  on a plate, some yogurt sauce and salad. Tastes nice for sure!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s