Ghormeh Sabzi, siis mikä? Ghormeh Sabzi, say whaaat?

Scroll down to read in English!

Aika pelottava nimi ruualle! Miltä luulet, että hernekeitto kuulostaa maailmalla? Tai makaronilaatikko…. Itselläni herää heti mielenkiinto, kun näen jonkun erikoisen ruuan nimen, erikoisen raaka-aineen tai kuvan erikoisen kauniista kattauksesta. Tällä perusteella olen aikoinani tähänkin ruokaa tutustunut. No, kyseessä ei ole mikään aivan ihmeellinen juttu, lihaa, mausteita ja yrttejä. Ei voi olla kuin namia.

unnamed-21.jpg

Käytkö sinä ostoksilla orientaalikaupoissa tai aasialaisissa kaupoissa? Kannattaa. Tosin aivan mistä tahansa kaupasta saa nykyään loistavasti myös hieman erikoisempia ruokia ja mausteita. Silti kannattaa vierailla myös näissä eksoottisemmissa kaupoissa, ihan vaan vaikka seikkailu mielessä. Vähän kuin reissussa olisi! Reissusta puheen ollen, kannattaa aina, missä tahansa matkustaakin, poiketa paikalliseen ruokakauppaan. Vaikka ei mitään ostaisi on kiva katsella pippuria erilaisessa purkissa, nuuhkia teetä kauniissa rasiassa tai huomata miten kivasti hedelmät on esillä tai miten herkullisia on paikalliset leivät ja pullat. Itse ostan aina jotain kotiin viemisiksi. Miten onkaan kiva kotona avata se keksi paketti ja muistella matkaa kahvikupillisen ääressä.

2017-10-28 09.56.05.jpg

Älä lannistu kotimaan eksoottisissa liikkeissä, tai matkalla vieraassa kaupassa, vaikka et kaikkea etiketistä ymmärrä. Kysy! Kysy rohkeasti, että mitä tämä on ja miten sitä voisi käyttää. Googlaa! Ihana google antaa aina vastauksen ja vinkkejä.

Tämä Ghormeh Sabzi on hyvin tavallinen ruoka monessa maassa. itse olen reseptin bongannut persialaisesta keittokirjasta. Reseptillä on, kuten yleensä, niin monta versiota kuin on kokkia. Monet lisäävät tähän vielä papuja, jotka itse olen nyt jättänyt pois. Yrtit ovat pääosassa, ja toki hyvä liha. Persialaiset puhuvatkin yrttipadasta, joka kertoo, että liha on toissijainen aines. Mikään ei tietenkään estä tekemästä tästä vegeversiota. Jätä liha kokonaan pois ja käytä erilaisia papuja, kidney papuja, härkäpapuja ja vaikka kikherneitä.

2017-10-28 09.49.38.jpg

2017-10-28 14.54.43.jpg

unnamed-2.jpg

Tyypillistä ruualle on pehmeät, aromaattiset mausteet, ei niinkään tulisuus. Niinpä nakkaan tähänkin ruokaan mukaan kanelitangon!

Haudutuskattila on loistava tätäkin ruokaa tehdessä. Käytän omaani ainakin kerran viikossa. Kattila on super kätevä! Ei tarvitse tarkkailla niinkuin hellalla porisevaa pataa tai uunissa muhivaa laatikkoa. Takuuvarmasti mureaksi hautunutta liharuokaa tai lempeän pehmeitä vihannes aterioita. Ainekset pataan ja puuhaamaan jotain muuta. Yksi tapa on jättää kattila hauduttamaan ruokasi yön yli.

Voi tätä tuoksua!

Ghormeh Sabzi ja perunariisi

 • Iso nippu persiljaa
 • Iso nippu korianteria
 • Keskikokoinen sipuli, rouheasti silputtuna
 • 3 valkosipulin kynttä
 • Musta lime (orientaali- kaupat)
 • 400 g lihaa, nauta tai lammas, kuutioina
 • Oliiviöljyä paistamiseen ja haudutuskattilan pohjalle
 • Lihaliemikuutio
 • Kiehuvaa vettä

Kätevintä valmistaa haudutuskattilassa:

Ruskista kuutioidut lihat kuumalla pannulla oliiviöljyssä. Lisää joukkoon rennosti silputtu sipuli ja valkosipulinkynnet.

Kaada haudutuskattilan pohjalle oliiviöljyä. Kaada paistetut lihanpalat ja sipulit kattilaan. Lisää kattilaan hieman saksilla silputtu persilja- ja korianterinippu. Lisää mausteet: rouhittua mustapippuria, ras el hanout- mausteseosta, korianteria, juustokuminaa, suolaa. Määristä vaikea sanoa, kun itse ripottelen purkista menemään sen minkä tulee, mutta kokeile vaikka 2 tl kutakin.

Heitä joukkoon vielä kanelitanko. Kaada päälle kiehuvaa vettä niin että kaikki peittyy. Kypsennä high- asennolla 5 h.

Jos et omista haudutuskattilaa, niin ruoka onnistuu loistavasti myös uunissa.

Laita ainekset uunivuokaan, kuten haudutuskattilaan, peitä foliolla ja anna muhia uunissa 200 astetta, ainakin 2.5 tuntia. Tarkista välillä, ettei neste lopu ja lisää vettä tarvittaessa.

Lihan kanssa tarjoilen paistettua perunaa, riisiä ja koristeena pinjansiemeniä.

Riisin olen valmistanut riisinkeittimessä. Perunat on keitetty ja paistettu mausteseoksessa: chilijauhetta, pippuria, suolaa, yrttisekoitusta. Riisi ja perunat vadille, päälle pinjansiemeniä ja summac-jauhetta. Sitä saa orientaalikaupoista.

Erottelija.png

Pretty scary name for a dish! How do you think pea soup sounds or kidney pie?  I feel immediately interested in when I spot a special food, a special raw material or an image of a particularly beautiful table setting. On this basis, I found this dish back in the day.   Well, it’s not a very special thing, meat, spices and herbs. Can’t be but yummy.

Are you shopping from oriental shops or Asian stores? You should. Of course, any regular shop now also has special dishes and spices. Still, you should visit these more exotic shops, for the adventure. A bit like going on a trip! Speaking of a trip, you should always, wherever you travel, visit a local grocery store. Although you would not buy anything it is nice to watch pepper in a different jar, sniff  tea in a beautiful box or notice how nice the fruits are or how delicious the local breads and buns are. I always buy something for to take back home. How nice to open a biscuit package at home and look back at the trip with some coffee.

Don’t be discouraged in the exotic shops in your country, or on your travels, if you don’t understand everything on the label. Ask! Feel free to ask what this is and how it could be used. Google! Wonderful google always gives you the answer and tips.

This Ghormeh Sabzi is a very common food in many countries. I found it in a Persian cookbook. As usual, the recipe has as many versions as there are chefs. Many add to this the beans, which I now left out. Herbs are starring, and certainly good meat. The Persians speak of a herb stew, that tells us that meat is a secondary substance. Of course, nothing prevents you from doing this vegetarian. Leave the meat completely and use different beans, kidney beans, broad beans and even chickpeas.

Typical for this type of food are the soft, aromatic spices, not so much the hotness. So, I will add a cinnamon stick to this food as well!

A crock pot is great when making this food. I use my own at least once a week. The crock pot is super handy! There is no need to keep an eye on the pot as you would on a kettle on a cooker, or a dish in the oven.  Guaranteed tender meat or gentle soft vegetables. Ingredients in and go to do something else. One way is to leave the pot to cook your food overnight.

Oh my what a lovely aroma!

unnamed-1.jpg

Ghormeh Sabzi and rice with potatoes

 • Big bunch of parsley
 • Big bunch of fresh coriander
 • Medium onion, chopped coarsely
 • 3 garic cloves
 • Black lime
 • 400 g meat, beef or lamb in cubes
 • Olive oil for frying
 • Broth cube
 • Boiling water

Use a crock pot if you have one.

Lightly brown the meat on a frying pan in small amount of oil. Add the chopped onion in and the sliced garlic.

Add some olive oil at the bottom of your crock pot.

Pour the met and onions in. Add parsley and coriander in. You can chop them some.

Add spice: ground black pepper, ras-el-hanout mixture, dry coriander powder, geera, salt.

Through in a cinnamon stick and pour boiling water so that all meat is covered.

Cook for about 5 hours in HIGH mode.

If you don’t have a crock pot mace the dish in an oven. Just put all the ingredients to an oven tray, cover with foil and let cook at least 2.5. hours in 200 degrees.

Check that the liquid does not dry up and add if needed.

 

I cooked the rice in a rice cooker. Potatoes are boiled and fried in a spice mixture: chilipowder, salt, pepper, herbmixture. Mix rice and potatoes, add pineseeds and sumac-powder.

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Ghormeh Sabzi, siis mikä? Ghormeh Sabzi, say whaaat?

 1. Jos tässä oli tarkoitus tehdä tosiaan persialainen ghorme sabzi, ei toteutus ole kyllä mennyt lähellekään sitä. Ei millään pahalla mutta tämä on kyllä jotain muuta kuin perinteinen ja iranilaisille tärkeä ghorme sabzi – oleellisia aineksia puuttuu (kuten sarviapila ja pavut) ja lisätty ihan epäoleellisia (kaneli, sumac, liemikuutio, peruna, pinjansiemenet). Tästä puuttuu myös yrttien erillinen öljyssä paistaminen.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s