Palak Paneer

No hui! Mikäs se tuommoinen ruokalaji on? Kuulostaa vallan ihmeelliseltä ja eksoottiselta. Vähän niinkuin tuo aikaisempi Pärämäts. Pidän kovasti perinteisistä ruuista, makaronilaatikosta, lihakeitosta, kaalilaatikosta ja vaikka kesäkeitosta. Nämähän meillä kaikilla on jotenkin hanskassa, osaamme niitä valmistaa ja ne tulevat mieleen, kun ruokalistaa suunnittelee. Ehkä tästä syystä blogiini päätyy näitä outoja nimiä. Uusia tuttavuuksia, makukokemuksia ja innostamaan kokeilla uutta. No, tosin monelle nämä ihmeelliset nimetkin ovat tuttuja, mutta siihen sanon, että kertaus on opintojen äiti. Sitä paitsi ruokalajilla on juuri niin monta reseptiä ja tapaa toteuttaa kuin on tekijöitä. Maistapa sinä siis minun Palak Paneer ohjeella tehtyä pataa niin minä kokeilen sinun ohjettasi, jos sen kanssani jaat.

IMG_9375.jpg

Palak Paneer kuuluu intialaisen keittiön listalle. Ja kuten olen varmaan jo kertonut, on minun keittiöni fuusiokeittiö, niinpä saatan valmistaa Palak Paneeria ja tarjota sen kanssa karjalanpiirakoita. Nyt kuitenkin mennään myös leivän suhteen hieman erilaisella otteella.

IMG_9378.jpg

Askartelu ja puuhailu kotona kasvattaa nälkää. Todettu juttu! Nukkekotieni kanssa puuhaillessa tosin ajantaju on vähän niin ja näin ja saatan jopa unohtaa ruuan, mutta kun se kerran mieleen pupsahtaa onkin jo hirmuinen nälkä. Niin kävi monta kertaa Nalle Puhin taloa rakentaessa.

Siivouksen jälkeen on ihanaa kokoontua pöydän ääreen ja nauttia jotain todella kotoista. Kylmä ilma saa minut haluamaan tuhtia ruokaa ja mausteita. Öljyn kanssa pannulla kihisevä mausteseos on parasta. Hymy tulee väkisin huulille kun aromit pääsee nenän asti ja näen ihanan värien kirjon pannulla.

IMG_9379.jpg

Intiassa syödään ihania, mausteisia ruokia. Osassa maata käytetään tulisia mausteita ja osassa lempeitä aromaattisia mausteita. En itse pidä hirveän tulisesta, mutta pikku potkua toki saa olla. Lempeät, pehmeät mausteet sen sijaan saavat sydämeni sykkimään onnesta. Meille tyypilliset leivontamausteet, kardemumma ja kaneli, sopivat todella loistavasti joko tasapainottamaan tulisuutta, tai vaan lisäämään aromaattisuutta muuten lempeissä mausteissa ja yrteissä. Maustehylly on yksi lempipaikkojani kaupassa kuin kaupassa. Tosin suosin rohkeasti astumaan orientaalikauppaan ja nappaamaan ostoskoriin jotain aivan itselle uutta ja ihmeellistä.

IMG_9381.jpg

Reippaasti reseptin kimppuun. Muistathan, että improvisointi on sallittu. Jätä pois se mitä sinulta ei löydy, tai et juuri nyt halua hankkia.

Palak Paneer

 • 200 g raakaa pinaattia
 • 2 tomaattia
 • Sipuli silputtuna
 • 2 tl korianterijauhetta
 • 2 vihreää chilipaprikaa
 • 2 rkl raastettua inkivääriä
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 2 tl chili jauhetta
 • 1 tl garam masalaa
 • 1 tl kurkumaa
 • 150 g paneer juustoa (tee itse, orientaalikaupat tai kotijuusto, Apetinan Paneerjuusto)
 • 2 rkl öljyä
 • 1 tl kuminan siemeniä

Ohje:

 1. Pese pinaatti
 2. Kiehauta paistinpannulla vettä. Sammuta hella ja lisää pinaatti veteen, anna tekeytyä noin 3 minuuttia.
 3. Valuta pinaatti ja huuhtele kylmällä vedellä
 4. Laita pinaatti ja vihreät chilit blenderiin ja aja sileäksi.
 5. Kuumenna öljy pannulla ja lisää kuminan siemenet, raastettu inkivääri, valkosipuli ja kuullota.
 6. Lisää sipuli ja kypsennä kunnes sipuli on pehmeää.
 7. Lisää kuutioidut tomaatit, kurkuma, korianteri, chilijauhe ja sekoita.
 8. Varo polttamasta mausteita, pidä lämpö matalana.
 9. Lisää pinaatti seos ja garam masala.
 10. Lisää hieman vettä ja anna hautua kunnes kastike sakenee.
 11. Lisää kuutioitu juusto ja kypsennä muutama minuutti
 12. Koko komeuden voi laittaa hetkeksi myös uuniin saamaan väriä pintaan

IMG_9388.jpg

Erottelija.png

What is this dish? Sounds exotic. A little like Pärämäts. I like traditional Finnish food, meat soup, cabbage and summer vegetable soup. We all know how to make them and they come to mind when planning a menu. Maybe for this reason my blog has these strange names and dishes. New acquaintances, taste experiences and inspiration to try new ones. Well, for many, these names are familiar already. Besides, the dish has just as many recipes and ways to implement it as there are cooks. So, please taste my Palak Paneer, so I’ll try yours if you share it with me.

Palak Paneer belongs to the Indian cuisine. And I’ve already told you, my kitchen is a fusion cuisine, so I may prepared palak paneer and serve it with Karelian pies.

Crafting and house work  increases hunger. Very true! While working with my dollshouse though, I may even forget food, but once it comes to my mind: HUNGER. THis is what happened while doing house for Winnie the Pooh.

After cleaning, it is wonderful to meet at the table and enjoy something really homey. Cold weather makes me want to have more food and spices. An oil-filled pan with sparkling seasoning is the best. A smile comes to my lips when the aromas reach the nose and I see a wonderful color spectrum in the pan.

In India, wonderful, spicy dishes are eaten. Some parts of the country use fiery spices and some gentle aromatic spices. I don’t like too much fire myself, but I can have a little kick. Instead, the gentle, soft spices get my heart beating for happiness. Typical baking spices, cardamom and cinnamon, are really great for balancing stronger spices, or for adding aromatic flavor to otherwise mild spices and herbs. The spice shelf is one of my favorite places in a shop. Of course, I boldly step into an oriental shop and snatch something completely new and wonderful. You should do the same.

Here comes the recipe. Remember that is is fine to improvise. Leave out the stuff you don’t have or don’t want to buy right now.

Palak Paneer

 • 200 g raw spinach
 • 2 tomatoes
 • Onion, chopped
 • 2 tsp koriander powder
 • 2 green chilies
 • 2 tbs crated ginger
 • 2 garlic gloves
 • 2 tsp chili powder
 • 1 tsp garam masalaa
 • 1 tsp turmeric
 • 150 g paneer cheese (make yourself, oriental shops)
 • 2 tbs Oil
 • 1 tsp cumin seeds

Instructions:

 1. Wash the spinach.
 2. Boil some water on a frying pan. Turn the heat off and add the spinach to the water. Let stand about 3 min.
 3. Drain and rinse with cold water.
 4. Put in a blender, add green chilies and run it smooth.
 5. Heat the oils on the pan and add cumin seeds, ginger, garlic.
 6. Add the onion and cook until onion is soft.
 7. Add diced tomatoes, turmeric, coriander, chili powder and mix.
 8. Don’t burn the spices. Keep temperature low.
 9. Add the spinach mixture and garam masala.
 10. Add some water and let simmer until thickens.
 11. Add diced cheese and let simmer for few minutes.
 12. You can put the dish in the oven for few minutes for extra colour.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s