Pärämäts

Scroll down to read in English.

Joskus 80-luvun lopulla innostuin kokeilemaan ensimmäisen kerran ruokia maailmalta. Tosin silloin kokeileminen oli hankalampaa kuin nykyään, sillä Suomesta ei kerta kaikkiaan saanut raaka-aineita, kuten nykyään saa. Voitko kuvitella, tai oletko kokenut ajan, jolloin kaupassa ei ole ollut kikherneitä, wasabia tai burgulia? Tiedätkö, että on ollut aika, jolloin Suomessa ei moni tiennyt mikä on munakoiso tai että makkara voisi olla muutakin kuin lauantaimakkaraa ja sitä kuuluisaa sinistä?

No, näin on kuitenkin ollut, eikä edes kovin kauaa sitten. Ruotsin-lomilla kävimme kauppahalleissa ja orientaali-myymälöissä ihailemassa valikoimaa ja toimme tuliaisiksi niinkin eksoottisia aineita kuin linssejä, mausteita, niitä kikherneitä ja paljon muuta. Riisijauho oli muistaakseni myös mystinen raaka-aine, jonka toin Tukholmasta.

2018-12-03 13.19.53

Seikkailin kirjastomme keittokirjahyllyjen välissä ja lainasin jos jonkin näköisiä kirjoja. Kaikkea piti kokeilla. Yhdessä kirjassa oli tämä Pärämäts- resepti, johon koko perhe ihastui heti. Piirakka muistuttaa ulkonäöltään karjalanpiirakkaa rypytysten takia, mutta muuta yhteneväisyyttä ei sitten olekaan.

Piiraat on äärimmäisen helppo tehdä, ihanaa lohturuokaa, loistava keiton lisä ja välipala. Maistuvat kuumina ja kylminä. Se, että ne paistetaan voissa tuo piirakoihin erikoisen ihanan maun ja paistamisen aikana vesi herahtaa kielelle ihanan tuoksun takia.

Teen yleensä ison satsin ja pakastan piirakoita. Niitä on helppo ottaa ulos tarvittava määrä ja herkuttelu voi alkaa. Tämä 20:n kappaleen määrä on kyllä minimi, vähempää ei viitsi tehdä.

Kokeilepa kerran, tiedän että ihastut!

Pärämäts on loistava vaihtoehto tavalliselle lihapiirakalle, monta astetta kevyempi. Sopii myös pasteijoiden sijaan ja tosiaan kruunaa keiton kuin keiton. Itse tarjoan niitä usein kasvikeittojen parina. En ole kokeillut, mutta kasvisversiokin varmasti onnistuisi esim. härkiksestä.

Pärämäts

Taikina

 • 0.5 kg vehnäjauhoja
 • 2 tl suolaa
 • 1 rkl voita
 • 1 kananmuna
 • lämmintä maitoa

Täyte

 • 400 g paistijauhelihaa
 • 1 sipuli silputtuna
 • 1.5 dl vettä
 • Suolaa ja valkopippuria

Sekoita aineet yhteen, paitsi lämmin maito. Lisää vain sen verran maitoa, että saat seoksesta kiinteän.

Tee taikinasta pötkö. Leikkaa pötkö noin 20 osaan. Kauli pikkuiset osat kaulimella pyöreiksi, noin asetin kokoisiksi.

Lisää raaan jauhelihan joukkoon mausteet ja vesi. Laita ensin vain desi vettä ja sitten loput, jos jauhelihamassa on kovaa.

Levitä jauhelihaseosta kaulittujen taikinapalojen päälle melko ohut kerros, ja rypytä reunat kohti keskustaa, vähän niin kuin karjalanpiirakoita tehtäessä. Lihatäyte jää näkyviin keskeltä.

Kuumenna pannulla voita. Laita sitä reilusti. Paista piirakat voissa, ensin lihapuoli sitten toinen.

Piirakka on valmis, kun liha on saanut väriä ja toiselta puolelta taikina on saanut kauniin värin.

Piirakat ovat parhaita juuri paiston jälkeen, mutta pakastaminenkin onnistuu.

Erottelija.png

Pärämäts

Sometime at the end of the 80’s I became enthusiastic about trying out dishes from around the world. However, experimentation was more difficult than it is today, because Finland did not have raw materials as we have today. Can you imagine, or have you experienced the time when there was no chickpeas, wasabi or burgul in the store? Do you know that there has been a time when many people did not know what eggplant was or how can the sausage be anything but baloney?

Well, this has been, and not so long ago. During swedish-holidays we went to shopping arcades and oriental stores to admire the range. We brought as souvenirs exotic foods like lentils, spices, chickpeas and much more. Rice flour was, I suppose, also a mystical raw material from Stockholm.

I went to the library and borrowed loads of books. Everything was to be tried. One book contained this Pärämäts recipe to which the whole family became fond of. The pie resembles Karelian pie because of the shape, but there is no other similarity.

Pärämäts is extremely easy to do, wonderful food, great with soup and snack. Lovely hot and cold. The fact that they are baked in butter brings a specially delicious taste and smell.

I usually do big qtys and freeze them. Take them out and enjoy! This 20 pcs is a minimum, I believe.

Try it once, I know you’re in love!

Pärämäts is a great alternative to a regular meat pie, much lighter. In fact, I offer them often with a vegetable soup. I have not tried, but the vegetable version would certainly be successful, for example, from broad beans.

Pärämäts

Ingredients

 • 0.5 kg wheat flour
 • 2 tl salt
 • 1 rkl butter
 • 1 egg
 • Warm milk
 • Stuffing
 • 400 g minced beef
 • 1 chopped onion
 • 1.5 dl water
 • Salt and white pepper

Mix the ingrdients, exept the milk. Add a bit of milk, only so you get a firm dough.

Make the dough into a big stick or a bar. Cut the bar into 20 pcs and roll them out into circles.

Add the onion and spices to raw meat and mix. Add water, first 1 dl and then more if the mixture is hard.

Spread meat mixture on the circle dough pieces and wrinkle the dough towards the centre of the pie. Meat will stay exposed, do not close the pie completely.

Heat some butter on a frying pan and fry the pies, meat side first. Turn over when colour is nice.

The pies are best as fresh but can be frozen as well.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s