Kyllästyitkö jouluruokiin?

Mitä perinteitä teillä on joulupöydässä? Tuliko ne toteutettua tänäkin vuonna? Ajatteletko joka vuosi, että mitä ihmettä teen näitä samoja ruokia vuodesta toiseen, eikä kukaan oikein niistä pidä. Teen kun se on perinne tai siksi kun porukassa on se yksi ”täti”, joka ei ilman porkkanalaatikkoa ja kuutta kuivakakkua saa joulufiilistä?

Muistelen usein naapuriamme vuosien takaa, monestakin syystä, mutta myös siksi, että perheen äiti sanoi heidän inhoavan jouluruokia. Ei vaan maistu! Kunpa voisimme syödä vihersalaattia ja vaikka naudan fileepihvit! Miksi ette voisi, tuumin.

Minullakin on muutama ruoka, jota jouluisin kaipaan. ehkä ne kumpuavat lapsuudesta, vaikka en niistä silloin pitänyt. Rosolli, sen kastike, lanttulaatikko ja piimäjuusto ovat itselle tärkeät.

Entäs sitten nyt, kun joulu on ohi ja ruokaa on jäänyt yli, sitä on pakastimessakin, eikä oikein tiedä miten siitä pääsee eroon! Kuulostaa aivan kamalalta, kun valtava määrä ihmisistä kärsii nälästä. Tosiasia vain on, että joillakin on liikaa. Hävikille iso EI! Jatkojalosta ja tee ruuista ei jouluisia, jotta ne tulee syödyksi ja nautituksi. Tee jo nyt päätös, että ensi jouluna syödään juuri sitä mitä halutaan ja pidetään määrät kohtuullisina.

Meillä on syöty jouluna mm. tacoja, salaatteja, piirakoita ja pippuripihviä. Vaihtelevasti vuodesta riippuen. Ruoka ei tuo juhlaa vaan yhdessä olo, pelailu ja leffojen katselu sekä ulkoilu.

Peruna- ja porkkanalaatikosta tulee aivan herkullisia sämpylöitä tai leipä. Lisää laatikkoon hieman nestettä ja leivo siitä normaaliin tapaan leipä, suosikki reseptisi mukaan. Rosollista saa namin gratiinin tai keiton, tosin se säilyy pakkasessa ja maistuu talvipäivänä ulkoilun jälkeen. Joulun lihoista saa patoja ja keittoja, kalat voi käyttää myös laatikossa. Lohilaatikko on monelle herkkua. Ja entäs ne suklaat? Onko niitä jäänyt? Leivo suklaakakku konhvehdeista tai upota niitä muffiniin. Kuivakakut voi aina pakastaa tai jos jäi kovin pieni määrä niin loistavan jälkkärin saa kakusta, rahkasta ja marjoista. Kerroksittain lasiin ja herkuttelemaan.

Jotkut ”jouluruuat” ei itselle ole pelkästään jouluruokia ja yksi niistä on riisipuuro. Riisipuuroa keitän ympäri vuoden ja nautiskelen sen mielelläni hedelmäkiisselin tai mehukeiton kanssa. Napasin juuri ikaupasta sekahedelmäpussin ja keittohan siitä tuli. Kaveriksi ehkä tällä kertaa mannapuuroa.

Laitanpa tähän sinulle reseptejä, jos innostut hedelmäkeitosta, tai jos vielä tässä vaiheessa tuskailet jouluruokien kanssa.

Hedelmäkiisseli kuivatuista hedelmistä.

300g kuivattuja hedelmiä, esim. apriikosi, viikuna, luumu, taateli jne. Vallitse omat suosikkisi
1 l vettä
4rkl sokeria tai makeutusainetta, jos haluat. Usein hedelmien makeus riittää.
3rkl Perunajauhoa sekoitettuna kylmän vesitilkkaan

Laita kuivatut hedelmät, vesi ja makeutus kattilaan ja anna kiehua hiljalleen kunnes hedelmät ovat pehmeitä. On makuasia kuinka pehmeäksi haluaa hedelmien tulevan. Voit siis jättää hieman purutuntumaa, jos haluat.

Kun hedelmät ovat mieleisesi mukaiset lisää joukkoon perunajauhot, ohuena nauhana, sekoitettuna kylmään vesitilkkaan. Anna jauhojen kypsyä hiljalleen pari minuuttia.

Kaada kiisseli tarjoiluastiaan. Jos haluat, lisää pinnalle hieman sokeria. Tämä ei ole välttämätöntä, jos haluat välttää lisättyä sokeria. Sokeri ainoastaan estää kiisselin päälle muodostuvan kalvon.

Herkuttele kiisselillä ja lisää päälle lusikallinen luonnon jogurttia!

Sämpylät joululaatikosta

5 dl maitoa 

n. 4-5 dl porkkanalaatikkoa tai perunalaatikkoa

50 g hiivaa,  tai 11 g kuivahiivaa

2 tl suolaa

8 dl hiivaleipäjauhoja

7 dl vehnäjauhoja

100 g voita sulatettuna, tai loraus oliiviöljyä

Lämmitä maito ja porkkanalaatikko kädenlämpöiseksi, lisää hiiva. Lämmitä kuumemmaksi, jos käytät kuivahiivaa. Lisää suola ja jauhot. Loppuvaiheessa voi tai öljy. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinan alla. Leivo  sämpylöiksi ja kohota uudelleen. Paista 10-15 minuuttia 225 asteessa. Peitä sämpylät leivinliinalla. Taikinasta voi muotoilla myös leivän. Ihan minkä muotoisen vaan!

Aura punajuurigratiini rosollista

600 grosollia, vähempikin riittää
1omena
1sipuli
½ dlomenatäysmehua
2 dlkuohukermaa
1 pussi (150 g)Sinihomejuusto murua
½ tlmustapippuria
½ tlsuolaa
  1. Kuori omena, leikkaa suikaleiksi.
  2. Hienonna kuorittu sipuli.
  3. Sekoita sipuli ja omena rosolliin voidellussa uunivuoassa. Lisää sinihomejuusto murut. Jos rosollia on vähemmän kuin 600g vähennä myös nesteen määrää.
  4. Paista 175 asteessa n. 1 t 30 min tai kunnes kypsää. Painele kasvisten pintaa nesteeseen paistamisen puolivälin jälkeen muutama kerta. Peitä vuoka alumiinifoliolla kypsennyksen loppuvaiheessa, jos pinta ruskistuu liikaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s