Piparkakkutalo, Gingerbread house

Scroll down to read in English

Olen tehnyt piparkakkutaloja pitkälle yli 30 vuotta. Aina siitä saakka, kun sain ensimmäisen lapseni. Pari joulua on jäänyt välistä, ne vuodet olivat surun aikaa, enkä jaksanut taloa rakentaa. Piparitaloon liittyy valtavasti muistoja lapsista, jouluista ja varsinkin uudenvuoden- juhlasta, jolloin talo porukalla on meillä perinteisesti syöty.

Saat kuvan suuremmaksi klikkaamalla sitä.

Piparkakku liittyy myös omaan lapsuuteeni, sillä äitini teki niitä. Hän ei tosin tehnyt joka vuosi, vaan säästi taloa laatikossa muutaman vuoden, koristellen sen uudestaan. Ihailin taloa, jota pidettiin takkahuoneessa TV:n päällä. Talo oli yleensä isokattoinen, metsän siimeksessä ja pihalla loisti punainen lyhty. Satumaailma pienelle lapselle. Harmi, etten löytänyt näistä taloista yhtään kuvaa.

IMG_1516.JPGUseana vuonna olen tehnyt monta taloa. Ensinnäkin oma taloni on harvoin talo. Sen sijaan piparitalo minulle on talorykelmä, pihapiiri, asetelma, tarina ja mielikuvitusmaailma. Lisäksi olen tehnyt taloja lahjaksi ja pyynnöstä. Aiheena useimmiten pihapiiri, satumetsä tai tonttujen koti, joskus muumimaailma tai ritarilinna. Perinteinen satumaailma on minulle rakkain. Pidän myös kovasti viime vuoden aiheesta, joka oli majakkasaari.2017-12-01 14.24.06.jpgAloitan talon suunnittelun aina ajoissa. Käyn läpi vanhoja talojani ja tietysti seikkailen netissä. Usein pieni idea on kyllä jo olemassa ja haen sille vahvistusta. Suunnitteluvaihe on ihanaa!

Tänä vuonna oli tarkoitus tehdä kerrostalo. Pieni sellainen, mutta selkeästi kaksi eri kerrosta. Tonttu- lasten koti, jonka pihalla olisi tilaa leikkiä ja nauttia talvesta. Tänä vuonna, kuten yleensäkin piirsin kaavat itse. A4- arkki on loistava, sillä en avulla on helppo mitata ja hahmottaa talon kokoa ja korkeutta.

Piparitaikinan teen joskus itse, joskus ostan valmiina, ihan millä tuulella olen. Itsetehdyn taikinan hyöty on siinä, että sen saa leivottua hieman kovemmaksi kuin kaupan valmiin. Isot osat on hyvä tehdä kovemmasta taikinasta, niin niitä ei tarvitse jättää niin paksuiksi.2018-11-22 11.03.59.jpgLaitan kirjoituksen loppuun reseptiin taikinaan, vaikka toki netti on niitä pullollaan ja valmistaikina käy oikein hyvin.

Aloitetaanpa!

Kaavat on piirretty ja ensimmäinen erä taikinaa kaulittu levyksi. Yritän aina hyödyntää kaulitun taikinan mahdollisimman hyvin ja leikkaan siitä niin monta palaa kuin vain mahdollista. Asettelen ne leivinpaperille koon mukaan. Samankokoisen palat paistuvat tietysti samaan aikaan. Isot palat ovat uunissa 175 asteessa kun pienemmille voi lämpötila olla 200.2018-11-22 11.03.49.jpgLeikkaan yleensä kuvion isot reunat pöydällä ja pienet kuviot vasta, kun olen siirtänyt osan leivinpaperille. Näin osaa ei tarvitse enää siirtää pikkukuvioiden leikkaamisen jälkeen. Ei repeämiä!2018-11-22 11.05.06.jpgKun tekee pihapiirin, johon haluaa talon/ taloja ja paljon muuta rekvisiittaa, on hyvä idea kirjoittaa leivin paperille mikä osa kyseessä. Paiston jälkeen ei ehkä enää muista mitä varten tuo pitkulainen osa on tai mihin tuo neliö kuuluu. Annan palojen jäähtyä paperilla ja usein pidän ne siinä aina kokoamiseen asti.

Harvoin on taikinaa varannut juuri sopivan määrän ja lopputaikinasta onkin kiva tehdä syötävät piparit ja pikkupipareita koristeeksi. Kylläpä ne näyttävät somilta paiston jälkeen ja koko talo, aina pihalle asti tuoksuu valloittavalta. Tämä tuoksu on yksi syy, miksi nautin niin kovasti piparitalojen teosta. Nyt osat saavat levätä ja jäähtyä kunnolla, ennen kuin alan kasata niitä. Kasauksen voi helposti jättää myöhemmäksi, paloille ei käy kuinkaan, kunhan ne eivät päädy teen seuraksi suuhun.2018-11-22 12.39.17.jpg2018-11-22 12.39.40.jpgKoska teen yleensä pihapiirin käytän alustana pahvia. Piparialusta olisi liian suuri ja taikinan tuhlausta. Pahvi toimii hyvin ja talon osat saa siitä kyllä irti syömistä varten. Leikkaan siis pahvista, käytetystä pahvilaatikosta, sopivan kokoisen palan ja asettelen siihen talon osia päättääkseni mihin mikäkin sijoittuu.

Liimaan taloni aina poltetulla sokerilla, sillä tekeleet ovat sen verran isoja, ettei muu sokeriliima kestä. Poltetun sokerin käyttöä on turha pelätä. Palovaara on tietysti olemassa, mutta maltti on valttia. Piparitaloa ei rakenneta kiireessä eikä stressissä, vaan hitaasti ja nauttien. Jos sokeri jähmettyy, voi sen aina kuumentaa uudestaan sulavaksi, kiire ei siis ole.2018-11-24 19.01.37.jpg2018-11-24 19.05.47.jpgAloitan aina isoimmasta talosta. Ensin takasivu takapäädyn kanssa pystyyn. Sitten mallaan siihen etusivun ja etupäädyn. Ja hupsista! Meillä on melkein eka talo valmiina. Jos talon seiniin jää rakoja, älä huoli! Taikina on saattanut elää paiston aikana, eikä ole pysynyt suorana. Poltetun sokerin kanssa se kyllä pysyy koossa ja koristelu peittää kolot. Ei ne tontut rakenna niin justiinsa…

Ennen katon laittoa ujutan talon sisään valot. Käytän paristoilla toimivaa led- nauhaa. Asetan talon keskelle grillitikun, johon tuen ledinauhan, jotta se ei lässähdä alas.

Seuraavaksi katto. Ensi takaosa ja sitten etuosa. Kylmäkokeilen katon palasia ennen sokerin laittoa ja mallaan miten päin ne olisi parasta laittaa. Tämän vuotisessa katossa on harjalla iso kolo, sillä koloon on tulossa piparisydämiä. Talon takaosaan olen leiponut aukon paristoille ja suljen sen tässä vaiheessa.2018-11-24 19.14.38.jpg

Seuraava vaihe on yksityiskohtien lisääminen. Aloitan parvekkeesta. Rakennan sen ensin valmiiksi ja liimaan sitten vasta taloon. Parvekkeen ovi on jäänyt auki, ehkä tontut tuulettavat.

Pääoven eteen tulee pieni katos. Rakennan senkin ensin ja liimaan vasta sitten taloon. Osien liimausjärjestyksellä on väliä. Aloita aina palasta, joka on lähinnä taloa ja etene siitä.

Pihalle tulee leikkimökki, jonka kasaan samaan tapaan kuin ison talon. Ennen kattoa laitan senkin sisään valot. Leikkimökin eteen tulee pieni terassi ja ulko-ovi on sielläkin auki. Tontuilla on leikki kesken.

Pihalle tulee myös kiipeilyteline, hiekkalaatikko ja lautakeinu. Leikkimökin takana on nuotiopaikka.

Aivan viimeiseksi asennan vintti-ikkunat ja talon toiseen päätyyn tulevat ikkunaluukut. Katolle tulevat pikkusydämet asettuvat nyt myös paikoilleen.

Voi että tätä tekemisen iloa! Piparitalon voi loistavasti tehdä lasten kanssa, mutta poltettusokeri kuuluu vain aikuisen käteen. Leipomisessa ja koristelussa voivat lapset olla mukana. On myös kiva tehdä yksi pienempi talo, jonka lapsikin voi itse liimata. Karkkien liimailu valmiiseen taloon ja leipominen tosin on usein lasten mielestä kivointa.

Pikku bonustyö tänä vuonna on mummon keinutuoli. Teki mieli tuollaista kokeilla. Vähän vino tuli, mutta tonttuvaarilla on jo hieman huono näkö ja hän on sahannut vähän sinne päin tuolia tehdessään.2018-11-24 19.49.25-2.jpg2018-11-24 19.51.47-1.jpg2018-11-24 19.52.03-1.jpgNo niin! Siinä se on, koko komeus. Jätän sen lepäämään ja jatkan koristelun suunnittelua. Tällaisenaan pihapiiri ei näytä yhtään miltään, paitsi sotkulta, kasalta vinoja piparinosia. Tunnelman ja satumaailman tekevät koristeet ja pikku yksityiskohdat.2018-11-24 20.04.06.jpgKoristelu aloitetaan tietysti tekemällä pikeeri. Kanamunanvalkuaista ja tomusokeria ja sitten vaan kovaa vatkausta. Muuta ei vaadita. Käytän yleensä aina valkoista, sillä muut koristeet tuovat paljon väriä.

Aloitan pursottamisen yleensä isoimmasta talosta ja sen katolta ja etenen alas. Tärkeää on pursottaa vaikeasti saavutettavat kohteet ensin. Reunat ja saumat on kiva koristella ja karkit tuovat sitä kaivattua väriä. Olen joskus käyttänyt todella montaa eri namia, mutta tänä vuonna vain paria. Tämä on täysin fiilispohjaista!

Vähitellen siirryn lisäämään muita elementtejä. Rakennan nameista tänä vuonna aidon, joskus teen kaivon, sillan tai laattakäytävän.

Lopuksi lisään ei syötävät koristeet. Satumaailmassa kasvaa sieniä ja marjoja lumen läpi. Havut tuovat metsän tuntua. Nuotiopaikalle tulee myös puunhakkuupaikka. Aita suojaa pikku tonttuja leikeissä. Rekiliikenne saattaa olla vilkasta varsinkin joulun aikaan.

2018-11-25 19.39.00.jpg

Lumena käytän usein tomusokeria, mutta pumpuli tuo enemmän kolmiulotteisuutta, massaa ja lumisen metsän tuntua. Tämän talon ikkunat ovat isot ja niihin minun olisi pitänyt tehdä ikkunaruudut, mutta no, ne nyt jäivät. ruudut voi tehdä liivatelehdistä tai sulattamalla sokeria ikkuna-aukkoon ennen talon kasaamista.

Valot päälle ja mielikuvitus laukkaamaan. Pikku tontut leikkivät leikkimökissä, kiipeilevät telineellä ja möyrivät hiekkalaatikossa. Äiti ja isi- tontuilla on kiireitä sisäpuuhissa. Lahjat on hyvä paketoida kun pikku tontut leikkivät ulkona.

Kurjinta piparkakkutalon tekemisessä on se, että se valmistuu! Voisin tehdä näitä sata! Toisaalta. Valmiin talon vierellä on ihana viettää aikaa, sepittää tarinoita, kuvitella ja aloittaa seuraavan suunnittelu.

Ihanaa joulun odotusta sinulle!

Reseptit

Piparkakkutaikina

Ainekset, teen yleensä kaksinkertaisen taikinan

 • 1,5 dl siirappia
 • 3 dl sokeria
 • 2 tl neilikkaa
 • 2 tl kanelia
 • 1 tl kardemummaa
 • 1 tl inkivääriä
 • 250 g voita
 • 10 dl vehnäjauhoja
 • 1 muna
 • 1 rkl ruokasoodaa
 • 3 rkl vettä

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Laita levy pienelle teholle ja anna seoksen poreilla noin 5 minuuttia. Älä keitä liian kovalla lämmöllä, jotta neste ei haihdu.   Lisää kylmä voi ja sekoita taikina tasaiseksi.

Jäähdytä siirappiseos huoneenlämpöiseksi.

Lisää osa jauhoista, noin 4 dl, ja muna. Sekoita sooda veden joukkoon ja lisää taikinaan. Lisää loput jauhoista ja sekoita hyvin. Anna piparkakkutaikinan jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Pakastaminen tekee taikinalle hyvää. Voit siis myös pakastaa sen ennen käyttöä.

Paista talon isot osat 1275, 10-15 min.

Pienet osat 200, 8-10 min.

Pikeeri

2 kananmunan valkuaista

noin 4-5 dl tomusokeria

Vaahdota valkuaiset hyvin. Lisää tomusokeria vähitellen ja vatkaa vatkaimella voimakkaasti. Kun seos on paksua ja tekee sokeri huippuja on se valmista.

Laita pursotin pussiin. Voit värjätä pikeerin elintarvikeväreillä.

Erottelija.png

Gingerbread house

Pictures come bigger if you click on them.

I’ve made gingerbread houses far more than 30 years. Ever since I got my first child. A couple of years has been missing, those years were full of grief, and I could not build a house. There are a lot of memories of children, Christmas and, especially, New Year’s, where the house has traditionally been eaten.

The gingerbread house is also related to my own childhood, as my mother did them too. She did not do it every year, but saved the house in a box, decorating it again. I admired the houses that were kept on the TV. The house was usually high, in a forest, and in the courtyard was a red lantern. A fairy tale for a little child. It’s a shame I did not find any pictures of these houses.

For several years I have done many houses. First of all, my own house is seldom a house. Instead, the house for me is a group of houses, a yard, a story and a world of imagination. In addition, I made a gift houses and on request. The theme is most often a fairy tale or a home of the elfs, sometimes a Moomin world or a knight’s castle. The traditional fairy tale is the most loved to me. I also like last year’s theme, which was a lighthouse.

I start planning the house in time. I go through my old houses and, of course, adventure on the net. Often, a little idea already exists but I seek for confirmation. The design phase is wonderful!

This year was supposed to be a block of flats. Small one, but clearly two different floors. A home of elfs, whose yard has room to play and enjoy the winter. This year, as usual, I drew the formula myself. The A4 sheet is brilliant because it makes it easy to measure and figure out the size and height of the house.

Sometimes I buy the batter, sometimes I make it. The advantage of self-made batter is that it may be done harder than the finished product. Big parts are easier to make of harder batter.

I will include the batter recipe, although the net is full of them them. Let’s get started!

The formulas are drawn, and the first batch of dough is rolled out. I always try to make the best of the rolled dough and cut as many pieces as possible. I lay them on baking paper by size. Same-sized pieces naturally bake at the same time. Large pieces are in the oven at 175 degrees Celsius, while for smaller people the temperature can be 200.

I usually cut the pattern on the board, and small patterns only after I transferred the part of the baking sheet. This way, you do not have to move the piece after cutting. No tearing!

When doing a yard where you want a house / houses and a lot more stuff, it’s a good idea to write down on the baking sheet. After baking, you may no longer remember what the part is for.  I let the pieces cool on that paper and I often keep them there until they get assembled.

Rarely you have just the right amount of batter, so it is nice to make edible cookies and small pieces for decoration. Yes, they look cute after baking and the whole house, up to the yard smells amasing. This scent is one of the reasons why I enjoy so much making the ginger bread house. Now the pieces are allowed to rest and cool down properly before assembly. The assembly can easily be postponed, as long as they do not end up eaten..

Because I usually make a yard I use a cardboard as a base. Making it from the batter would be waste. The board works well, and the parts of the house get off for eating. So, let’s cut the cardboard, a used cardboard box.

I always glue my house with burned sugar, because the pieces are so big. No other glue will hold it. It is useless to worry about the use of burned sugar. There is, of course, a burn hazard, but with patience you will succeed.  The house is not built in a hurry or stress, but slowly and enjoying it. If the sugar solidifies, it can always be reheated, so there is no hurry.

I always start from the biggest house. First the back side with the rear end. Then I put down the front piece and the front end. And hey! We have almost one house ready. If there are gaps in the house walls, do not worry! Batter may have lived during baking. With burned sugar, it stays up and the decoration covers the gaps. Not that elves build very presicely …

Before putting the roof, place the lights in the house. I use a battery-powered led- belt. I placed a grill stick in the middle of the house to support the leds so that it does not come down.

Next the roof. First back and then front. I tried the roof pieces before the sugar was put in and tried to see the way it was best to put it. This year’s roof has a big gap, because some hearts are going to form the top. The rear part of the ho use has a opening for the batteries,  I close it at this point.

The next step is to add the details. I’m start on the balcony. I build it first and then paste it into the house. The door of the balcony has been left open, maybe the elfs are ventilating the house.

There is a small canopy on top of the main door. I build it first and then pasted it into the house. The order of pasting of the parts matters. Always start with the piece that is closest to the house.

In the yard there is a playhouse that is built the same way as the big house. Before the ceiling I put in the lights. There is a small terrace in front of the playhouse and the outside door is open too.

There is also a climbing stand, a sandbox and a swing. Behind the playhouse there is a campfire place.

Last I installed the windows and the shutters. The little hearts on the roof are now also in place.

Wau, the joy of doing this! The house can be made with children, but the burning sugar is only for adult’s hands. Children can be involved in baking and decorating. Candy pasting to the finished house and baking is often the best thing for children.

Little bonus work for this year is a grandmother’s rocking chair. Wanted to try that. Not very straight… Maybe the old grandpa elf has a bad sight and didn’t do a very good  job with the saw.

Well! That’s it, the whole thing. I leave it to rest and continue to plan the decoration. As such, the yard does not look like anything but a mess. The feel and fairy tales are made by decorations and little details.

Decoration is obviously started by making royal icing. Egg whites, icing sugar and then rather hard whipping. Nothing else is required. I usually use white when other decorations bring a lot of color.

I start to from the biggest house and its roof and move down. It is important to do first items that are difficult to reach. The edges and seams are good to decorate, and the candies bring that much needed color. I sometimes use many different candies, but this year only few. This is completely up to you!

Gradually I add other elements. From the candies I build a fence, sometimes I do a well, a bridge or a tiled pavement.

Finally, I add non- edible decorations. In the fairy world, mushrooms and berries grow through the snow. Fake trees bring the forest feel. The campfire site also includes a wood cutting site. The fence protects the little elves from traffic. Traffic may be busy especially during Christmas. Many sledges about.

As snow I often use icing sugar, but cotton brings more three-dimensionality, mass and a sense of snowy forest. The windows of this house are big and I should have made glass to them, well, forgot it! Glass can easily be made from gelatin leaves or by melting sugar into the openings before installing the house.

Turn the lights on and let the imagination sail away. Little elves are in the playhouse, climb on the rack and play in the sandbox. Moms and dads are busy inside. Gifts are good to be packed when little elves play outdoors.

The curse in making a gingerbread house is that it becomes ready! I could make a hundred of these! On the other hand, it is lovely to spend time beside the ready house. Imagine stories and start planning the next house.

A wonderful Christmas time to you!

Recipes

Gingerbread batter

Ainekset, I usually make twice this amount

 • 1,5 dl syrap
 • 3 dl sugar
 • 2 tl cloves
 • 2 tl cinnamon
 • 1 tl cardamom
 • 1 tl dry ginger powder
 • 250 g butter
 • 10 dl wheat flour
 • 1egg
 • 1 rkl soda
 • 3 rkl water

Let the syrap, sugar and the spices come to boil. Lower the temperature and let is simmer 5 min. Do not boil over too strong heat or the liquid will evaporate. Add cold butter and mix until even.

Let the batter cool to room temperature

Add part of the flour, about 4 dl. Mix soda and water and add to the batter. Add the rest of the flour and mix well. Let the batter stand in the fridge until next day. Feezing is good for the batter so go ahead and make it in time and freeze it.

Bake big parts in 175 C, 10-15 min.

Small parts bake in 200 C, 8-10 min.

Royal icing

2 egg whites

4-5 dl icing sugar

Mix the egg whites into a hard fluff. Add sugar in small parts. The icing is ready when it becomes hard and forms heaps. Put the icing in a piping bag. Icing can be coloured by food colourings.2018-11-26 13.51.42.jpg

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s