Siivota vai ei siivota, pitääkö sitä kysyä? To clean or not to clean, do you need to ask?

Scroll down to read in English.

Miten ihmeessä voi tehdä blogikirjoituksen niin arkisesta aiheesta kuin siivous?

No tietysti voi. Yksi yleisimmistä puheenaiheista esim. töissä, heti syömisen jälkeen 🙂

Joku ei voi sietää siivoamista ja imuroi kerran kuussa, ei pese ikkunoita eikä tosiaan pyyhi pölyjä. Toinen ei siivoa muuten, mutta ikkunat kiiltää aina. Kolmas siivoaa keittiössä, mutta on muuten ihan sinut sekasotkun kanssa. Sitten on tyyppejä, jotka siivoavat kesäisin, mutta talvella ei huvita. Osassa perheistä homma on jaettu ja osassa siitä kantaa vastuun yksi henkilö. Joukkoon mahtuu myös niitä, jotka puunaavat ja siivoavat koko ajan, joka päivä, nauttivat siitä tai eivät nauti, mutta siivoavat silti.

2018-11-01 11.35.23.jpg

Sanon aina, että pidän siivoamisesta. Se on oikeasti kivaa, näkee käden jäljen, saa nauttia puhtaudesta ja kauneudesta. Hyötyliikuntaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että meillä olisi yhtään sen siistimpää kuin missään muuallakaan. Pidän siivoamisesta, mutta en tee sitä kamalan usein. Ainakaan omasta mielestäni. Ajoittain teen paljon pikkusiivousta ja sitten tulee niitä hetkiä, jolloin käyn läpi koko talon tornadon lailla. Siitä saan mielihyvää ja voimaannun. Viime aikoina olen puuhaillut tiiviisti nukkekotini kanssa, ja oma koti jäänyt vähemmälle. Kurkkaapa tänne ja tänne, niin näet mistä puhun.

IMG_0349.jpgSiivousvälineet on ihania. Voin viettää aikaa kaupassa siivoushyllyllä ja ihastella moppeja, liinoja ja vempaimia. Puhdistusaineet on myös kivoja, tosin yritän tehdä niiden kanssa järkeviä valintoja. Kuvaavaa on, että kun mies vierailee strutsifarmilla tuo hän minulle tuliaisiksi pölyhuiskan, joka on tehty strutsinsulista ja minä olen onnellinen.2018-11-01 12.16.21.jpgPaljon minusta kertoo myös se, että olen tapetoinut siivouskaappini prinsessatapetilla. Kun välineet ja mahdollisuus siivoamiselle on kohdillaan, on loppu pelkkää iloa. 2018-11-01 12.15.52.jpg

Yleensäkin kotitöistä, on se sitten siivoamista, pyykkäystä tai ruuanlaittoa, voi tehdä itselleen joko kivan jutun tai mahdottoman vaikean ja ikävän jutun. Jos siivoaminen ottaa päähän voisi analysoida, että mikä siinä oikein mättää? Miksi se on kurjaa? Kenenkään ei tarvitse perheessä siitä kantaa yksin vastuuta, ellei halua. Aivan kaikki voi osallistua. Todella pieni lapsi pystyy osallistumaan alkaen siitä, että omat lelut voi silloin tällöin kerätä pois. Porukalla voi sopia siivouspäivän, tai voi jakaa tehtävät kiertävinä joka viikolle, tapoja on monia. Parhaimmillaan siivous sujuu vähän kuin itsestään, ei tietenkään ilman yritystä, mutta samalla tavalla kuin muukin elämä. Elämäähän kotityöt ovat. Kotityöt ovat myös pitkältä osin arjen rakkautta toista perheenjäsentä kohtaan. ”Pidetään huolta kodistamme yhdessä. Tehdään ruokaa, siivotaan ja pyykätään” Tämä voisi sisältyä lauseeseen, rakastan sinua.unnamed-42.jpg

Tänä syksyisenä päivä päätän tarttua imuriin ja moppiin. Olen oikeastaan tätä odottanut viikon tai yli. Olen niin innostuneena väsännyt nukkekotia, että oman kodin ylläpito on jäänyt vähemmälle. Mutta nyt! Nyt on semmoinen päivä, kun imuri surisee ja moppi heiluu. Niin ja se pölyhuiska. Pakko vielä esitellä tällainen työkalu, jonka kanssa pääsee pianon alle ja patterien taakse. Eikös ole näpppärä!

2018-11-01 12.16.53.jpgVuosien mittaan olen tehnyt itselleni toimivan siivousrutiinin, noudatan sitä, kun siltä tuntuu, jos ei tunnu, niin teen uudella tavalla, eritavalla tai vain raapaisen pintaa. Tavarat paikoilleen. Imurointia, pintojen pesu, keittiön ja kylppärin pesu, makkarissa lakanoiden vaihto ja hyvä tuuletus ja vielä lattioiden ja matalien pintojen pesu. Joskus intoudun samaan syssyyn pesemään jääkaapin, uunin ja tekemään vähän isompaa järjestelyä. Huonekalujen paikanvaihto piristä kummasti. Ikkunoihin kajoan vain pari kertaa vuodessa. Ja sitten kahvit! Tai ehkä drinksu! Mikä vuodenaika sattuukaan olemaan ja millä tuulella olen.Näyttökuva 2018-11-16 kello 20.25.41.png

Kun lapset olivat kotona, oli meillä koti jaettu siivousalueisiin. Imuroitiin tietty alue, joku tyhjensi tiskikoneen, joku täytti sen ja joku vei roskat. No, napinaahan tästä silloin tällöin tuli. Kunnon siivous oli kyllä silloinkin minun kauraani, ja hyvä niin. En ole mikään yli-ihminen tai kätevä emäntä, en todellakaan! Olen vaan päättänyt nauttia kotitöistä ja sillä sipuli. Toisaalta, jos homma ei maistu, osaan myös jättää tekemättä, enkä kärsi pätkääkään. Villakoirat ei tule uniin.

Tämän intoilun päätän kahvitteluun ja palaan minimaailmaani. Nakkaan pannukakun uuniin ja nautin puhtaasta tuoksusta. Nukkekodissakin siivotaan strutsinsulkahuiskulla.

Fiilistelen itsetehdyn lampun valossa ja sytyttelen kynttilöitä.

Ihania siivoushetkiä sinulle ja perheellesi! Nauttikaa yhdessä puuhailusta ja sen sivutuotteena puhtaasta kodista.2018-11-01 12.52.43.jpg2018-11-16 20.21.19.jpg2018-11-16 20.21.45.jpg

To clean or not to clean, do you need to ask?

Erottelija.png

How can one make a blog post on an everyday subject like cleaning?

Of course you can. One of the most common topics at work, right after eating 🙂

Someone cannot tolerate cleaning and cleans once a month, don’t wash the windows and wipe the dust. The others don’t clean, but their windows always shine. The third one cleans only the kitchen. Then there are types that clean in the summer, but not in winter. In some of the families, the work is shared and sometimes all is done by one person.

I always say I like cleaning. One can can enjoy the cleanliness and beauty. The benefit of physical activity. However, this does not mean that we have a cleaner home than anyone else. I like cleaning, but I do not do it often. From time to time I do a lot of crazy cleaning and then there are moments when I go through the whole house as a tornado. That gives me pleasure and empowerment. Recently, I’ve been busy with my dollshouse, and my own house received less attention. You take a look here and here to get an idea of what I’m talking about.

The cleaning utensils are wonderful. I can spend time in a shop by the cleaning shelf and look at mopeds, cloths and gadgets. Cleaners are also nice, although I try to make smart choices with them. It is indicative that when my husband visits the ostrich farm, he brings me a souvenir featherduster, which is made of ostrich feathers and I’m happy.

Imagine that I’ve wallpapered my cleaning cupboard by princess wallpaper. When the cleaning tools are in order it is a pleasure to start the work.

Housework, whether it is cleaning, cooking or laundry, one can make it either a good thing or an impossible and unpleasant thing. If cleaning is not your thing, try to analyze why. Why is it miserable? Nobody in the family needs to bear the responsibility alone if he does not want to. Everyone can participate. A really small toddler will be able to participate. Toys can occasionally be collected. The family can agree on a day of cleaning, or can split the tasks circulating every week, there are many ways to do it. At best, cleaning happenes by itself, of course not without an effort, but in the same way as any other life. Homework is part of life after all. Homework is also a way to show everyday love for another family member. ”Take care of our home together, make food, clean up, and wipe out” This could be included in the phrase, I love you.

This fall day I decide to grab the vacuum cleaner and the mop. I’ve actually been waiting for this for a week or more. I’m so excited about my dollshouse, that my real home has received less attention. But now! Now is the day when the vacuum cleaner and the mop swings. I still need to introduce this kind of tool that can be used under the piano and behind the heaters. Nice?

Over the years, I have made myself a cleaning routine, I follow it when I feel like it, might go about it  differently, or just scratch the surface. Vacuum cleaning, dusting surfaces, kitchen and bath,  change sheets and good ventilation, and washing the floors. Sometimes I wash the refrigerator in the same go, maybe oven and make a small change in the arrangement. Turning the furniture around cheers you up. Only a couple of times a year are windows touched. And then the coffee! Or maybe a drink! What a season it is and in what mood I am.

When the kids were at home, we had our home divided into cleaning areas. A certain area was vacuumed, someone emptied the dishwasher, someone filled it and someone took the rubbish. I’m not superhuman or a handy wife, far from it! But I decided to enjoy home work. On the other hand, if I don’t feel like doing house work I can also leave it. Ni worries! Won’t have bad dreams about a dirty house.

I end up this cleaning moment by having coffee and returning to my mini world. I slip a pancake in the oven and enjoy the fresh scent.  I put light in a lamp I made my self and light some candles.

Wonderful cleaning moments for you and your family! Enjoy working together and as a by-product you will have a clean home.

 

 

2 vastausta artikkeliin “Siivota vai ei siivota, pitääkö sitä kysyä? To clean or not to clean, do you need to ask?

  1. Päivitysilmoitus: Ajatuksia, thoughts
  2. Itsekin pidän kovasti kaikenlaisista siivousvälineistä. Useimmiten myöskään siivous ei tunnut kovin vaikealta tai raskaalta, ellei sitten ole muita kiireitä. Kävelen muutenkin jatkuvasti kuituliina kädessä ympäri kämppää pyyhkimässä pölyjä sun muuta, joten meillä ei koskaan ole ihan kamalan sotkuista.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s