Samosaa syksyyn, Samosa for fall season

Scroll down to read in English.

Syksyn tullen tekee usein mieli herkutella jollain lämpimällä, mausteisella ja kotoisalla. On kyseessä sitten ruoka tai juoma. Juomista namein kylmänä syysiltana on kaakao tai aromaattinen tee, maustettu kahvi tai muu lämmin juoma. Ruuat alkavat muuttua tuhdimmiksi kesän salaatti ja keittovaihtoehdoista. Alan aivan luonnollisesti kaivata haudutettuja patoja, tuhteja piirakoita, pastaa ja yleensä mausteita. Erilaisia mausteita kuin kesällä.img_90622.jpg

Vilpakkaan syyspäivään sopii loistavasti haudustuskattilassa tehty lihapata. Paljon juureksia ja mureaa lihaa. Aromaattisia mausteita tuoksun ja maun takia. Yksi suosikkini, tosin ympäri vuoden, on samosa. Siihen löytyy juuri niin monta reseptiä ja tapaa tehdä kuin on laittajia. Samosaa tehdään Intiassa ja Afrikassa ja joka paikassa sillä välillä. Nimi saattaa erota ja täytteessä on eroja, mutta samasta, mausteisesta, rasvassa kypsennetystä piiraasta on kyse.2018-10-26 13.06.10.jpg

Pidän ehkä eniten Intialaistyyppisestä samosasta. Laitan täytteeseen perunaa, porkkanaa ja herneitä. Mausteita tulee runsaasti, kuminaa, inkivääriä, garam masalaa, korianteria, kaardemummaa, kurkumaa. Lisäksi vielä potkua antamaan chiliä, tuoretta korianteria ja raastettua inkivääriä. Kun tuota mausteseosta pannulla öljyssä kuumentaa, tulee niin lämmin ja kotoinen olo. Aromit leviää koko kotiin, ja takuulla kutsuu muut keittiöön kyselemään, että mitä tällä valmistuu.2018-10-26 10.52.24.jpgSamosa on äärettömän helppo herkku. Siihen saa myös kivasti uppoamaan ylijääneet perunat ja porkkanat. Jos luettelemiani aineita ei löydy, voi hyvin improvisoida. Lihaversiokin on kiva. Piiraisiin voi käyttää jämä jauhelihan, paistia tai mitä tahansa lihaa, vaikka broileria. Minulle tuo kasvisversio on rakkain.2018-10-26 10.54.52.jpgTaikina kuorta varten on helppoakin helpompi. Kuivat aineet sekaisin, Nesteet lisätään taikinaan vaivaten joko koneella tai käsin. Minä vaivaan käsin. Taikinaa on kiva tunnustella. Öljyn kanssa sitä on helppo käsitellä. Taikina saa levätä rauhassa ja sillä aikaa teet täytteen.

Aloitan aina niin että kuumennan kaikki mausteet öljyssä pannulla ja lisään vasta sitten perunat, porkkanat ja herneet. Näin saan kaikki aromit irti mausteista. Täyte valmistuu kuin itsestään hellalla. Saa muhia juuri niin kauan, että vihannekset ovat kypsiä, tai melkein kypsiä. Saa jäädä rapsakaksi.

Piiraiden kokoaminen on hauskaa. Taikina tottelee ja on helppo täyttää. Muodon kanssa ei ole niin justiinsa. Perinteisesti samosa on kolmion mallinen, mutta tee juuri sen mallisia kuin haluat. Taikinan on kimmoisaa ja sulkeutuu helposti. Minulla on tapana tehdä kolmionkaltaisia piiraita. Eli vähän sinnepäin. Kaulin taikinan, leikkaan siitä neliöitä ja neliöt kolmioiksi. Nipistelen yhden sivun kiinni, täytän piiraan ja suljen toisen sivun. Tämä on nopeaa, ei mene koko päivää. Piiraat saa levätä jauhotetulla alustalla, odottelevat öljykylpyä.

Voin taata, että tulos on pikkuisen askartelun arvoinen. Samosat maistuu aivan minkä kanssa tahansa. Mausteinen keitto, salaatti, lihapata tai ihan vaan yksin vaikka välipalana. Samosan voi myös pakastaa, jos innostuu tekemään ison määrän.

 

Samosa resepti

Ainekset

Taikina

 • 450 g vehnäjauhoja
 • 4 rkl rypsiöljyä
 • 5 dl vettä
 • 2 rkl luonnon jugurttia
 • 1 tl kaardemummaa
 • ½ tl soodaa
 • 1tl suolaa
 • Öljyä paistamiseen

Täyte

 • 5 kypsää perunaa paloina
 • 1 hienonnettu sipuli
 • 2 murskattua valkosipulinkynttä
 • 1 kuutioitu porkkana
 • 200 g pakasteherneitä
 • 1 vihreä chili, silputtuna
 • 2 cm pala inkivääriä raastettuna
 • 1 tl kuminaa
 • 1 tl garam masalaa
 • 1 tl korianteria
 • ½ tl kaardemummaa
 • 1 tl kurkumaa
 • Pieni nippu tuoretta korianteria silputtuna
 • 3 rkl rypsiöljyä
 • Suolaa
 • Mustapippuria

Taikina

 1. Sekoita jauhot, kaardemumma, soda ja suola
 2. Lisää öljy ja jugurtti. Sekoita kunnes taikinasta tulee ryynimäinen.
 3. Lisää puolet vedestä ja vaivaa. Lisää vettä, jos taikina on kuivaa.
 4. Taikina muuttuu pian elastiseksi ja pehmeäksi.
 5. Muodosta siitä pallo ja jätä lepäämään liinan alle noin tunniksi.

 Täyte

 1. Kuumenna öljy ja lisää siihen sipuli ja inkivääri.
 2. Anna sipulin pehmetä ja lisää sitten valkosipuli ja kaikki mausteet.
 3. Lisää herneet, chili, porkkana ja anna hautua noin 5 minuuttia.
 4. Lisää viimeksi peruna.
 5. Lisää hieman vettä, jos täyte on kovin kuiva.

Kokoaminen, jos tuntuu hankalalta katso joku video netistä. Avautuu ihan eri tavalla. Esim. tämä: video. Tekevät homman vähän eri tavalla kuin minä.

 1. Jaa taikina puoliksi ja kauli toinen puoli auki.
 2. Leikkaa siitä neliöitä ja jaa ne kolmioiksi.
 3. Sulje yksi reuna
 4. Täytä ja sulje toinen reuna
 5. Anna samosan levätä jauhotetulla alustalla
 6. Kuumenna öljy kattilassa
 7. Lisää samosat kuuman öljyyn, muutama kerrallaan
 8. Paista kunnes väri on kauniin ruskea
 9. Anna valua talouspaperin päällä.

Erottelija.png

Samosa for fall season

When it comes to autumn it often makes sense to enjoy some warm, spicy and homey foods. Drinking on a cold autumn evening is all about cocoa or aromatic tea, flavored coffee or other warm drinks. The meals are beginning to turn into hearty meals after summer salads and light soups.

A cool autumn day is a great day to use your crockpot.  Aromatic spices for smell and taste. One of my favorites, is a samosa. There are so many recipes! Samos is made in India and Africa and everywhere in between. The name may differ and there are differences in filling, but the same, spicy, fried pie is the case.

I like most the Indian type of samosa. I use potatoes, carrots and peas. Spices will be abundant, cumin, ginger, garam masala, coriander, curcuma. In addition some chili, fresh coriander and grated ginger. When this spice blend is heated in a pan with oil, it becomes so warm and homey. Aromas spreads all over the home.

Samosa is a very easy delicacy. It is also a good thing to sink into surplus potatoes and carrots. If you do not have the substances listed, you can improvise. The meat version is also nice. Potatoes can be used with minced meat, roast or any meat, even chicken. For me, the vegetable version is the best.

The dough is also easy to do. Dry ingredients mixed, fluids are added, effortlessly either by machine or by hand. I’m using my hands. It is easy to handle with some oil. The dough can rest  while you make the filling.

I always start by heating all the spices in an oil and only add the potatoes, carrots and peas. So I get all the aromas out of the spices. The filling is completed by itself. The filling will simmer as long as the vegetables are ripe, or almost ripe.

It’s a lot of fun to build a pie. The dough obeys and is easy to fill. Don’t fuss with the form. Traditionally, the samosa is triangular, but do exactly what you like. The dough is elastic and closes easily. I roll out the dough, cut it into squares and squares into triangles. I close one side, fill in the pie and close the other side. This is fast. Pies can rest on a floured surface, waiting for their oil bath.

I can guarantee that the result is worth it. Samosas can be eaten with anything. Spicy soup, salad, meatballs or as a snack. They can also be frozen if you made many.

How to make Samosa

Ingredients

For the dough

 • 1 lb all-purpose flour
 • 4 tablespoons  rapeseed oil
 • ¾ cup water, about
 • 2 tablespoons of yogurt
 • 1 teaspoon cardamom seeds
 • ½ teaspoon baking soda
 • 1 teaspoon salt
 • Oil for frying

For the filling

 • 5 potatoes , cooked and diced
 • 1 onion , finely diced
 • 2 cloves garlic , crushed
 • 1 carrot , diced
 • ½ lb peas
 • 1 green chili, cut into thin strips
 • 1 (1-in) piece fresh ginger grated
 • 1 teaspoon cumin
 • 1 teaspoon garam masala
 • ½ teaspoon ground coriander
 • ½ teaspoon ground cardamom seeds
 • ½ teaspoon turmeric
 • ½ bunch fresh koriander, finely chopped
 • 3 tablespoons sunflower oil
 • Salt
 • Black pepper

 Dough

 1. In the bowl of a stand mixer, combine the flour, cardamom, baking soda and salt.
 2. Add oil and yogurt and mix with until dough becomes sandy.
 3. Pour ½ cup of water and, using the dough hook, mix for 4 minutes.
 4. Add remaining water gradually if necessary.
 5. The dough should quickly become soft, smooth and elastic.
 6. Form a ball with the dough, lightly coat the entire surface with oil, and cover with a cloth.
 7. Set aside at room temperature for 1 hour.

 Filling

 1. Heat oil in a skillet over medium heat and pour the onion and ginger.
 2. Sauté for 2 minutes until the onion is soft, then add the garlic.
 3. Sauté for a minute.
 4. Add peas, hot pepper and carrot and cook on low heat for 5 minutes.
 5. Finally, add the potatoes and the other ingredients.
 6. Mix well and cook over low heat, covered for 5 minutes.

Assembly

 1. Divide dough 8 equal pieces.
 2. Take each piece of dough and roll it between the palms to form a smooth ball.
 3. Roll out the dough thinly and cut it in half to get two half circles.
 4. Form a cone.
 5. Fold and stuff the cone with the mixture of mashed potatoes, carrots and peas, as shown in this video.

 Cooking

 1. Heat oil in a large skillet.
 2. Carefully slide samosas in the oil and fry until golden.
 3. If you do not serve the samosas immediately, deep fry them again for 1 minute before serving.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s