Ei niin kaunista, mutta maukasta. Not so pretty but Yummy!

En ole leipoja! En siis ainakaan makeiden, leipää teen mielelläni ja usein. No, leivon kyllä makeaakin, mutta en tunne oloani kotoisaksi ja jännitän aina ihan kamalasti mitä yritelmästä tulee. Tarkka mittailu, monet työvaiheet ja ulkonäkö…. APUA! En kyllä myönnä, että usein menisi pieleen, mutta en myöskään myönnä, että täysillä leipomisesta nauttisin. Makean syömisestä sen sijaan nautin tavattomasti! Tässä suurin motivaattori. Motivaattoria on nyt kaivattukin, sillä lähes kaikki liikenevä aika  menee nukkisprojektissa. Kannattaa kurkata tänne, uusi talo valmistuu pikavauhtia.

IMG_9360.jpg

Pullaa ei kyllä voita mikään. Pullaa leivoin harva se viikko, kun lapset olivat pieniä. Usein kahden litran taikinan, että sain osan pakkaseen. Pullan leipominen on kovin lähellä leivän leipomista, siksi se varmaan on minua kiinnostanut ja taidan olla siinä ihan hyvä. Ja se tuoksu! Kanelipullat, pähkinäpullat, hillopullat, toscapullat, sokeripullat ja hillopullat. Ai jai! Onkohan lapsilla näistä mitään muistoja? Ja juurihan tuli leivottua töissä,kun oli korvapuustipäivä.

Leivotaankohan nukkiksessa? Asuukohan täällä innokas leipuri?

2018-10-06 20.21.45.jpg

Kuivakakkuja en ole koskaan leiponut mielelläni. Tiikerikakkua silloin tällöin ja sitruunakakkua koska se on aivan ihanaa. Rakastan sitruunaleivonnaisia. Pullan ohella toscapiirakka on se, jolla onnistun aina ja voin tehdä muutkin onnellisiksi. Onneksi on näitä vakiojuttuja, joiden kanssa jännitys pysyy aisoissa, vaikkakin on voimakkaasti läsnä. Ruuan kanssa en ikinä jännitä. Teen rennolla otteella ja tulee mitä tulee. Tosiasia kyllä on, että ruokaa laittaessa mitoilla ei ole niin väliä, kun taas leivonta on sen verran kemiaa, että ainesten tulee olla oikein mitattuja ja oikeassa järjestyksessä, että onnistuu parhaimmalla tavalla.

IMG_9361.jpg

Entäs sitten ne ulkonäköpaineet? Ja nyt en siis puhu omasta vyötäröstä, jonka osalta painetta voisi tuntea, vaan leivonnaisen osalta. Ei ole kaunis lässähtänyt tai reunoilta palanut kakku. Entäs sitten täytekakku, jonka koristelu muistuttaa kaksivuotiaan taidepläjäystä? Tai kääretorttu joka ei ole pehmeyttä nähnytkään saatikka että rullautuisi kauniisti. Niin ja ylösalaskakku. Yksi suosikkini! Miksi hedelmien pitää aina tarttua pohjaan ja yritän niitä sitten nostella paikoilleen lusikan avulla, että näyttäisi edes vähän kakulta. Huokaan…

IMG_9374.jpg

Onneksi somessa seikkaillessani törmäsin kerran galetteen. Ihanan rustiikkiseen piirakkaan. Galette on kotoisin Ranskasta ja on avopiirakka. Täytteenä voi käyttää melkein mitä vaan ja kuoritaikina on ihanan helppo. Kaulitaan vähän sinne päin, täytetään miten halutaan, ja reunat taitellaan ihan niin kuin käsi sattuu liikkumaan. Juuri minulle sopiva leivonnainen! Pohjasta tulee ihanan rapea ja täytettä laitetaan usein runsaasti, mutta hei! Jos marjat loppuu kesken niin sitten täytettä laitetaan vain vähän. Toki voi tehdä myös suolaisen galetten.

IMG_9373.jpg

Mustikka galette on yksi suosikeistani. Muutenkin mustikkapiirakka on namia, ihan miten vain tehtynä. Toki tuoreet mustikat ovat parhaita, mutta pakastemustikasta tulee myös aivan ihanaa. Täyte ei ole monimutkainen, jos sinulla on mustikoita, niin sinulla on täyte. Helppoa! Eipä ole kuoritaikinankaan teko vaikeaa. Kaikki sekaisin, vähän nyppimistä ja valmis! Kuori kaulitaan juuri sellaiseksi kun taikina haluaa muotoutua, ympyrän tapainen, on aika hyvä ohje. Ei siis tarvitse hakea täydellistä muotoa, eikä haittaa vaikkei olisi saman paksuinen joka nurkasta. Eikä ole koolla väliä. Tee iso tai monta pientä. Tämä on maalaispiirakka, sen näköinen, että on leivottu puupöydällä, paistettu puu-uunissa, kietaistu liinaan pellolla nautittavaksi. Sopivaa maalaisromantiikkaa joka lähiöön.

No niin! Aletaanpas sitten leipoa. Nimeän tässä reseptin ”mustikka galette”, sillä käytin tällä kertaa mustikoita.

Voit niiden tilalla käyttää omenaa hieman pehmennettynä ja kanelilla maustettuna. Omatekoista tai valmista hilloa, pannulla pehmennetyt aprikoosit ovat aivan ihania tässä jne. Suolaiseen sopii myös mikä tahansa. Vuohenjuusto, feta tai lihatäyte ja mukaan yrttejä.

IMG_9359.jpg

IMG_9362.jpg

IMG_9363.jpg

Mustikka Galette

Kuori:

 • 4.5 dl vehnäjauhoja
 • 1.25 dl maissitärkkelystä
 • 0,5 tl suolaa
 • 1 rkl sokeria, jätä pois, jos teet suolaisen version
 • 220 g voita
 • 0.5 dl vettä

Täyte:

 • 1 l mustikkaa, valuta turha neste pois
 • Noin puolen sitruunan mehu
 • 1 dl sokeria
 • 0.5 dl perunajauhoja
 • Voiteluun: 1 kananmuna

Sekoita kuivat aineet ja nypi kuutioitu voi joukkoon. Kun taikina on sekaisin ja kiinteää laita kelmuun ja jääkaappiin noin tunniksi.

Sekoita täyte.

Jaa taikina niin moneen palaan, kuin haluat piirakoita tehdä. Tästä määrästä tulee kivasti kaksi vähän isompaa tai 6-8 pientä.

Kauli ympyrän tapaisiksi. Paksuus puolen sentin luokkaa.

Levitä täytettä reilusti, mutta ei ihan reunoille.

Taittele reunat hieman täytteen yli kohti ympyrän keskustaa. Taikina menee limittäin ja lomittain, tätä ei rypytetä kuten piirakoita.

Voitele kananmunalla.

Paista 175 asteessa, noin 45 min. ( isoja) Pienille riittää noin 25 min. Galatten väri on kauniin ruskea. Jos jäävät raaaksi ei niistä myöskään tule rapsakoita.

Anna jäähtyä ja herkuttele! Päälle jätskiä, tomusokeria ja vaikka kastiketta. Ehkä kaapistasi löytyy vaniljaa tai vaikka toffeekastiketta.

Suolaiseen galetteen laitoin tällä kertaa juustoa, tomaattia ja persiljaa. Simppeliä, eikö totta?

IMG_9367.jpg

IMG_9368.jpg

IMG_9374.jpg

Erottelija.png

I’m not a baker! Bread I like to bake though and often. I’m always terribly awkward about what I am trying to do. Accurate measurement, many work steps and appearance …. HELP! I do not admit that it would often go wrong, but neither do I admit that I would enjoy  baking. Eating sweet, I enjoy that! Here’s the biggest motivator.

Buns are the best. I baked buns often when the kids were small. A 2 liter dough, part of them to the freezer. Baking buns is very close to baking bread. And that smell! Cinnamon rolls, nut rolls, jam rolls… Oh wau! Hope the children have memories of buns! I just baked buns at work as it was a day of cinnamon buns.

I’ve never been eager to make coffee cakes. Striped cake from time to time and lemon cake as it is just wonderful. I love lemon cakes. Along with a buns tosca cake is the one I always succeed and I can make others happy. Fortunately, there are standard bakings with which tension is small, albeit with a strong presence. With food I never get fussy.  The fact is, that when cooking meals, it does not matter, while baking it is like chemistry, the ingredients have to be properly measured and in the right order to succeed in the best way.

So what about the pressure of looking good? And now, I’m not talking about my own waist for which I should feel pressure, but for the pastry. A flat or burned cake is not nice.  Or a cake with decoration that resembles a two-year olds effort. Or upside down cake. One of my favorites! Why do the fruits always have to stick to the bottom and try to put them in place with a spoon that would even look like a little cake. Sigh …

Fortunately, when I was in the mood I came across a galette once. A wonderful rustic pie. Galette is from France and is an open pie. Filling can be almost anything and the batter is beautifully easy. Fold somewhat there, fill it up as you like, and fold the edges just as the hand moves. That’s exactly what I like for a pastry! The bottom becomes wonderfully crunchy and stuffing can be  plenty, but hey! If the berries run out then put less filling. Of course, you can also make a savoury galette.

Blueberry galette is one of my favorites. Also the blueberry pie is yummy. Of course, fresh blueberries are the best, but frozen is also very good. Filling is not complicated if you have blueberries, so you have filling. Easy! It is not difficult to make a pastry either. Everything mixed, a little bit of padding and ready! Roll out the batter exactly as the dough wants to shape. It does not have to look perfect, and it does not have to be the same thickness in every corner.  Make one big or many small ones. This is a rustic pie, looking like it is baked on a wooden table, fried in a wood oven, rapped in a cloth for enjoyment in the field. Appropriate country romance in every suburb.

Well then, let’s bake. I name this recipe ”blueberry galette” because I used blueberries.

You can use the apples slightly softened and seasoned with cinnamon. Self-made or prepared jam, softened apricots are just wonderful here, etc.

Anything savoury is also good. Goat’s cheese, feta or meat slices and to herbs.

Blueberry Galette

Shell:
4.5 dl of wheat flour
1.25 dl of corn starch
0.5 tsp of salt
1 tbsp of sugar, leave it off if you make a salty version
220 g of butter
0.5 dl of water

Filling:

1 l of blueberries,  liquid is removed
About half a lemon juice
1 dl of sugar
0.5 dl potato flour
For lubrication: 1 egg
Mix the dry substances and add the butter. When the dough is mixed and firm put in cloth and to a fridge for about an hour.

Mix the filling.

Share the dough into as many pieces as you want pies. This amount will make two big ones or 6-8 small.

Roll to a circle. The thickness of about half a centimeter.

Spread the filling, but not just around the edges.

Fold the edges slightly over the filling toward the center of the circle. The dough goes over and over.

Lubricate with egg.

Bake at 175 degrees, about 45 minutes (big) Small for about 25 min. Galate’s color is beautiful brown. If they are left raw they will not be crunchy either.

Let it cool and enjoy! Ice cream, powdered sugar and even fudge sauce goes well with it.

For the savoury one I used cheese, tomato and parsley. Simple, is not it?

IMG_9373.jpg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s