Pullapäivä, Buns and more buns

Scroll down to read in English.

PULLA. Pelkkä sana saa minut hymyilemään ja veden herahtamaan kielelle. Jos liittyy lättyihin muistoja niin liittyy niitä myös pullaan, ja paljon! Lätyt veivät minut omaan lapsuuteen, mummiin ja kesäpäiviin. Pitsireunoihin ja mummin hilloon. Pulla vie minut muistoissa aikaan, kun omat lapset olivat pieniä. Silloin leivoin usein pullaa, isoja taikinoita, pöytään ja pakkaseen. Pikkupullia, rahkapullia, marjapullia, mantelipullia, korvapuusteja, pitkoja… Leivoin toki muutakin, mutta vain pullalla on se erityinen muistojälki minussa. Saivat lapset toki leipoa myös mukana. Voi niitä ukkoja ja akkoja, joita pullataikinasta tehtiin. Osa päätyi raakana suuhun. Olisipa ihanaa, jos lapset muistaisivat pullahetket samoin kuin itse muistan lettukestit. Kylmä maito tai mehu. Pulla. Viltti ulkona. Kaakaon kanssa talvella.2018-10-04 10.59.28.jpgLapsemme ovat asuneet omillaan jo pitkään. Olemme siis miehen kanssa kahden. Nyt ei juuri tule pullaa leivottua. Sen sijaan leivon todella usein leipää. Leivän teko on melkein yhtä ihanaa ja minulle taikinan käsittely on mieluisaa, terapeuttista ja saa mielen iloiseksi. En ikinä vaivaa taikinaa koneella! Kädet pitää saada upottaa lämpimään, pehmeään taikinaan. En osaa sanoa milloin taikinassa on tarpeeksi jauhoja, jos käytän konetta. Eihän siinä tunne koostumusta lainkaan. Kädellä sen tuntee heti. Osaan jättää taikinan sopivan pehmeäksi, vielä hieman tahmaiseksi. Taikinakulhon peittäminen on tärkeää. Moikkaan taikinaa ja toivotan sille mukavaa nousuhetkeä ja kerron, että pian tavataan.

Suomessa vietetään korvapuustipäivää 4.10. Tänä vuonna päivä oli erityisen ihana, sillä olimme päättäneet leipoa korvapuusteja töissä jäsenillemme ja työkavereille. Pullalla näyttää olevan erityinen paikka muidenkin sydämessä, sillä kun työkaverit kuulivat, että tuoretta pullaa on saatavilla, menivät he tarkistamaan kalenterinsa, että ovat varmasti paikalla korvapuustipäivänä. Jokaisen naama loisti, kun tuoksut alkoivat keittiön puolelta levitä. Kuin pikkulapset he taputtivat käsiään ja kurkistivat liinan alle. Siellä ne söpöläiset ovat! Nam! Montako saa ottaa?2018-10-04 11.00.03.jpg

Tarjoamme jäsenille aina tapaamisen yhteydessä kahvia, mutta vaikka kahvi tai tee ei maistunut, niin pulla kyllä! Saanko viedä työkaverille myös? No saa! Tuli sentään tehtyä litran taikina. Työkamua hymyilytti, kun puhuin taikinalle ja pullille.

Pullailoa oli myös hauska jakaa somessa. Taikina päätyi filmitähdeksi ja valmiit, kauniin ruskeat, korvapuustit koristivat monen päivän postauksia. Periaatteessa pikku juttu, jolla oli valtavat vaikutukset. Aina meillä töissä hymyillään paljon, mutta ei koskaan niin leveästi kuin pullapäivänä.

Näyttökuva 2018-10-08 kello 18.57.55.png
Heltti, uuden ajan työterveyspalvelu!

Mutta niinhän se on muutenkin elämässä, että pienet asiat ovat niitä suuria. Ilon tuominen ja jakaminen on helppo juttu, kunhan sen vaan muistaa. Ilon vastaanottaminen on helppoa ja sen eteenpäin jakaminen on tärkeää. Ei tarvita edes sitä pullaa, mutta toki se auttaa.2018-10-04 11.01.50.jpg

Olimme varanneet kivan määrän aineita pullaa varten, enkä todellakaan halunnut niiden menevän hukkaan. Siispä laajensin pullapäivän leipäpäiväksi. Hyödynsin kaapissa ollutta ruispuuroani ja jäsenille aina tarjolla olevia pähkinöitä ja tekaisin vielä leipätaikinan. Päälle hieman voisulaa ja uuniin. Omaan suuhun tuo leipä saattoi olla vielä parempaa kuin pulla. Voi suli sen päälle niin namisti ja pähkinät antoivat kivan suutuntuman ja makua. Ai, jai!! Mikään ei estä meitä tulevaisuudessa hyödyntämästä ihanaa Lempi cafén keittiötä ja leipoa silloin tällöin jotain hyvää. Hyvää mielelle ja ruumiille. Kyllä työnteko maistuu, kun kahvikupin sivuun saa palan tuoretta leipää.

2018-10-04 12.20.39.jpgNäyttökuva 2018-10-08 kello 18.40.47.png

Paras työpäivä?!? Ehkä, ainakin lähellä. Pääosassa pulla. Muista leipoa! Vie lämpimäisiä kaverille. Takuuvarma hymy palkaksi.

Ihana Lempi Café ja Heltti

0-4.jpg0-3.jpg

Pullataikina

 • 1l                   maitoa
 • 22g                kuivahiivaa
 • 2tl                 suolaa
 • 3.5dl              sokeria
 • 2rkl                kardemummaa
 • 2                    kananmunaa + 1 voiteluun
 • 270g              voita
 • 20-24dl         jauhoja
 • Voisulaa
 • Kanelia ja sokeria

Kuivahiivan kanssa käytetään hyvin lämmintä maitoa, joten lämmitä maito ensin esim. mikrossa.

Lisää lämpimään maitoon hiiva ja sokeri. Sekoita. Lisää suola ja kardemumma. Sekoita.

Aloita lisäämällä jauhoja, noin pari desiä kerrallaan. Vaivaa taikinaa koko ajan käsin. Kun olet lisännyt noin 18 desiä jauhoja kaada joukkoon pehmeä voi ja vaivaa hyvin. Lisää jauhoja vielä, mutta vain sen verran, että taikina pikkuisen irtoaa käsistä, mutta on vielä hyvin tahmeaa. Mielummin liian vähän jauhoja kuin liikaa.

Ripottele taikinan päälle hieman jauhoja ja anna nousta vähintään tunti.

Jauhota leivinalusta ja kaada taikina siihen. Vaivaa koko taikinaa lisää ja lisää jauhoja, jos se on kovin tahmaista. Jaa taikina neljään osaan ja laita niistä kolme odottamaan taikinakulhoon.

Kauli yksi osa levyksi. Levitä voisulaa sudilla levyn päälle, lisää kanelia ja sokeria. Rullaa levy ja leikkaa vinottain korvapuusteiksi. Laita pullat kohoamaan pellille, liinan alle. Kauli samoin kome muuta osaa.

Anna puustien kohota, puolisen tuntia. Valele kananmunalla ja paista 200 asteessa kunnes saavat kauniin värin, noin 12-15 min.

Pähkinäleipä

 • 3 dl lämmintä vettä
 • 5 g kuivahiivaa
 • Ripaus sokeria
 • 0.7 dl sulaa voita
 • Vajaa desi ruispuurohiutaleita
 • Suolaa
 • Pähkinöitä
 • vehnäjauhoja

Kaada kuivahiiva ja sokeri lämpimään veteen ja sekoita. Lisää suola ja pähkinät. Aloita lisäämään jauhoja. Ensin noin 3 desiä, lisää siinä vaiheessa 0.5 dl voita ( säästä loput). Jatka taikinan vaivaamista käsin ja lisää jauhoja, kunnes taikina alkaa hieman irrota sormista. Jauhoja mielummin liian vähän, kuin liikaa. Jätä taikina kohoamaan noin tunniksi.

Kaada kohonnut taikina leivinalustalle ja lisää jauhoja. Taikinaa saa vaivata kunnolla. Muotoile jauhojen avulla taikinasta leipä. Tee sen mallinen kuin huvittaa. Pyöreä ja matala, tai korkea. Paista vuuassa, tai tee sämpylöksi lusikoiden avulla. Anna leivän kohota. Kaada leivän päälle loput voisulasta ja paista 200 asteessa. Kokonaista leipää noin 40 min, sämpylöitä vähemmän. Leivän tulee saada kunnolla väriä. Parhaimmillaan se saa rapean kuoren voin avulla, mutta sisus on pehmeä. Älä pelkää pitää leipää liikaa uunissa. Mielummin hyvä väri, kuin liian vaalea ja raaka.

Erottelija.png

Cinnamon rolls

BUNS. The mere word makes me smile and I get water on my tongue. If there are lovely memories related to pancakes I surely have them about buns as well. The pancakes brought me to my childhood, grandma and summer days. Lace edges and grandma’s jam. The buns take me to time when my own kids were small. I often baked bread, large doughs, for table and to the freezer. I did bake other things also, but only buns have that special meaning to me. Of course, the kids baked with me. Part of the dough went raw in to the mouths of the kids. It would be wonderful if the kids remembered buns and baking as I remember pancakes. Cold milk or juice. Buns. Blanket outdoors. With hot cocoa during winters.

Our children have been living away for a long time. So we are just the two of us. Now, no buns are baked so often. Instead, I bake bread. Baking bread is almost as wonderful. Handling the dough is pleasant, therapeutic and makes me happy. I will never bother to use a machine! Hands must be immersed in the warm, soft dough. I cannot say when the dough has enough flour if I use a machine. Cannot feel the composition at all. I know it with my hands right away. I can leave the dough soft, still slightly sticky. Covering the dough is important. I love the dough and wish it a nice time to rise and I tell it that we will soon meet.

4.10. is a bun day in Finland. This year, the day was particularly wonderful, for we had decided to bake buns, cinnamon rolls, for our members and colleagues. Buns seem to have a special place in the hearts of others too, as when colleagues learned that fresh buns are available, they went to check their calendar that they are in the office that day. Each face shone when scents began to spread from the kitchen. Like children, they clapped their hands and peered under the cloth. There they are, the cuties! Yummy! How many can you take?

We always give our members coffee at the meetings, but even though coffee or tea was not accepted, buns were! Can I take some to my co-worker too? My colleague smiled when I talked to the dough and the buns.

BunFun was also great to share in social media. The dough ended up being a movie star and the finished, beautiful brown, buns decorated many posts. Basically, a little thing with tremendous effects. We always have a lot of fun at work, but never as fun as it was on this bun day.

But that’s the way it is, in life, that small things are the big ones. Importing and sharing joy is an easy thing, as long as it’s remembered. Receiving love is easy and forwarding it is important. It does not even need that bun, but it certainly does help.

We had a good amount of stuff for the buns, and I really did not want them to be wasted. Therefore, I decided to have a bread day as well. I used rye porridge flakes and nuts that were always have available to the members, and I made a bread dough. Some melted butter on the bread and in t the oven it went. In my mouth, the bread could be even better than the bun. The butter was so intense and the nuts gave a nice smell and taste. Oh, yeah!! There is nothing to prevent us from enjoying the lovely Lempi Café kitchen in the future and to bake something good from time to time. Good for the mind and the body. A piece of fresh bread on the side you’re your coffee, yes please.0-4.jpg

Best work day?!? Maybe, at least close. The main part was the buns. Remember to bake! Take some to a friend. A smile guaranteed.

Lovely café Lempi and wonderful Heltti!

Cinnamon Rolls

 • 1l of milk
 • 22g dry yeast
 • 2tl salt
 • 3.5dl sugar
 • 2 tbsp cardamom
 • 2 eggs + 1 for oven
 • 270g butter
 • 20-24dl flour
 • Melted butter
 • Cinnamon and sugar

Warm milk is used with dry yeast, so warm milk first in a microwave oven, for example.

Add yeast and sugar to the warm milk. Mix. Add salt and cardamom. Mix.

Start by adding flour, about a couple of deciliters at a time. Bake dough all the time by hand. Once you have added about 18 dl of flour, pour in the soft butter and knead well. Add flour, but only enough to make the dough easier to control but still very sticky. I prefer too little flour than too much.

Sprinkle some flour on the dough and let it rise for at least an hour.

Flour the baking tray and pour the dough onto it. Knead all the dough and add flour if it is very sticky. Divide the dough into four parts and put three of them in the dough bowl.

Roll one part into a board. Spread the melted butter over the rolled dough, add cinnamon and sugar. Roll the dough and cut it diagonally. Put the buns on an oven tray to rise, under a cloth. Do the same with the other parts of the dough.

Let the buns rise for half an hour. Spread with egg and fry at 200 degrees until they get a beautiful color, about 12-15 minutes.

Bread with nuts

 • 3 dl warm water
 • 5 g dry yeast
 • Pinch of sugar
 • 0.7 dl melted butter
 • Less than a dl of rye porridge flakes
 • Salt
 • Nuts
 • Wheat flour

Pour dry sugar and sugar into warm water and stir. Add salt and nuts. Start to add flour. First about 3 dl, add 0.5 dl of butter at the stage (save the rest). Continue to knead the dough by hand and add the flour until the dough starts to slightly detach from the fingers. Flour, preferably too little, is too much. Leave the dough to rise for about an hour.

Pour the raised dough onto the baking tray and add flour. Dough must be kneaded properly. Use flour to form a bread from the dough. Do it as you like. Round and shallow, or high. Fry in a pan, or roll into small breads. Let the bread rise. Pour the remaining melted butter on the bread and bake at 200 degrees. Whole bread for about 40 minutes, rolls less. The bread should get color properly. At its best it gets a crisp shell with butter, but the inside is soft. Do not be afraid to keep the bread in the oven. I prefer a good color than too light and raw.

 

 

 

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Pullapäivä, Buns and more buns

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s