Kroppa ja mieli, Body and mind

Scroll down to read in english

Olen aina yrittänyt pitää huolta itsestäni, eritoten mielestäni. Joskus onnistuen ja joskus epäonnistuen. Käsillä tekeminen on toiminut loistavana välineenä. Harrastan siis kaikkea maan ja taivaan välillä, kunhan saan kädet puuhaamaan ja kaikki ne ideat, jotka päässäni pörrää, ulos. Materiaaleja kokeilen, testailen ja maiskuttelen. Jostain tulee kestosuosikki ja joku ei toista kertaa saa. Olen usein sanonut, että kun kädet ovat kiireiset, lepää mieli. Tehdessä ja mielikuvituksen lentäessä on muista surra, huolehtia enkä tuntea painostusta mistään suunnasta. Uppoudun nauttimaan hetkestä täysillä.sementtipallo_2.jpgDSC04558.JPGIMG_0147.jpg

Paju, risut, betoni, kankaat, langat, rautalanka, savi, askartelutarvikkeet ja vaikka munakenno. Kaikesta- saa kivaa aikaan. Tekemisen ilo on valtavaa ja ilo parantaa mielen. Olen kyllä miettinyt myös vähän järeämpiä ”aseita” hyvinvoinnin lisäämiseksi ja hetkessä olemisen taitojen parantamiseksi. Se, että osaa olla juuri nyt tässä, tuntea miellyttävyyttä, hyvää, onnea ja arvostusta itseään kohtaan.  Kuulostaa höpötykseltä, mutta ei ole sitä. Keväällä ystävän kanssa päätimme, että jos syksyllä kansalaisopistosta sopivia kursseja löytyy, niin me olemme mukana.

Näyttökuva 2018-09-26 kello 18.18.08.png

Kuvasto löytyy postilaatikosta ja niin löytyy myös valikoima kiinnostavia kursseja. Jouduimme itseasiassa karsimaan ja nappaamaan mielenkiintoisimmat, sillä kaikkeen ei ennätä ja liika on liikaa. Kurssitarjonta asettui aiheellisesti ja ajallisesti mielekkäästi. Aloittaisimme hengitystekniikalla. Hengitys. Tapahtuu automaattisesti, huomaamatta eikä sen kummempaa tarvita, vai tarvitaanko? Minua kiinnosti kovasti kasvattaa kykyäni käyttää isompaa osaa hengityskapasiteetistani ja oppia tiedostamaan hengitys. Miten hengitän ja miten pitäisi hengittää. Mihin kaikkeen hengitys vaikuttaa. Mitä hyötyä minulle on, jos osaan hengittää oikein? Heti huomasin, että minun on vaikeaa hengittää keuhkot tyhjiksi. En myöskään ymmärtänyt, miten eritavalla, eri rytmillä hengittämisellä saa erilaisia asioita tapahtumaan kropassa ja mielessä. Mikä virkistää ja mikä rauhoittaa. Loistava yhteensattuma oli, kun satutin selkäni. Ennen kuin sain panacod- purkin käsiini olin yhteydessä työfysioterapeutti ystäviini ja yllättäen sainkin ohjeen hengittää tietyllä tavalla. Hengityksen avulla sain helpotusta kipuun ja pystyin venyttelemään kipeytynyttä lihasta sen verran, että jumi häipyi. Ihanaa! Selvisin ilman lääkettä.

Hengitystekniikkaharjoituksia olen nyt tehnyt kurssista asti. Ihanaa kun osaan pysähtyä ja tunnustella itseäni myös näin. Ei vaadi tiettyä paikkaa tai aikaa, junamatka sopii mainiosti.unnamed.jpgToinen kurssi, jolle päätimme mennä, oli mindfulness- perusteet. Jonkinlainen käsitys minulla oli mindfulnessista, mutta heti kurssin alussa huomasin olleeni, jos en väärässä, niin vajavainen tiedoissani. Tämä ei siis olisi pelkkää meditaatiota ja rauhoittumista. Paljon enemmän. Opitusta hengitystekniikasta olisi hyötyä, sekin selvisi melko pian. Juuri se, mitä olin halunnut itsessäni vahvistaa, eli kyky olla tässä ja nyt, itsensä arvostus ja tiedostaminen olisi nyt fokuksessa. Hyvä paketti teoriaa ja hyviä harjoituksia.

Perusteissa, nimen mukaan, mentiin pintaa hipoen ja kokeiltiin lyhyesti, miten kellekin eri tavat tehdä harjoituksia sopi. Tässä olikin osallistujien kesken selkeät erot. Toiset onnistuivat tiedostamisessa ja hetkessä pysymisessä rauhassa ollessaan, toiset liikkeen kanssa ja jotkut pitivät syömisharjoituksesta eniten. Itse tunsin oloni kaikkein luontevimmaksi ja sain ajatukset pysymään harjoituksessa pienen liikkeen avulla ja nautin kovasti siitä, että ohjaaja vei meitä harjoituksen läpi.

Kotiharjoituksia varten löysin applikaation puhelimeeni ja aloinkin käyttää sitä heti. Applikaatiossakin aloitin perusteista, eli ensin viiden päivän lyhytkestoiset harjoitukset. Seuraavaksi voisin kokeilla pitkäkestoisempia. Se, että on päivittäin pienen hetken vain itsensä kanssa, lämpimässä, rauhassa ja turvassa, on iso asia. Mietin vain sitä hetkeä, miltä tuntuu ja miltä lähiympäristö tuntuu. Vaikka havainnoin paljon asioita, eri aisteilla, keholla ja mielellä on olo kuitenkin äärimmäisen rauhallinen ja keskittynyt samalla kertaa.

Tätä jatkan!

41972843_10156494196893257_9002684574097997824_n.jpgKolmas kurssi, jolle aiomme vielä yhdessä mennä, on Alexsander- tekniikka. Tästä en etukäteen tiennyt mitään, joten pieni nettitutkimus oli paikallaan ennen kuin listauduin kurssille. Tuntui heti omalta. Käsityöt ja työ ovat haastavat keholle ja myös tähän tarvitaan apua. Finstat ry:n sivuilta sain paljon tietoa. Tekniikka siis, sivuja lainatakseni, on toimiva menetelmä henkilökohtaiseen uudistumiseen, tietoisuuden lisäämiseen ja uusien taitojen oppimiseen.

Kuulostaa hyvältä. Odotukset ovat korkealla. Tässä tulee mukaan enemmän liikkuvuus, kuin aikaisemmilla kursseilla, mutta mukana myös paljon hengitykseen ja tiedostamiseen liittyvää.

Omppu 2012.JPG

Bonuskurssina itselleni ilmoittauduin vielä unikouluun. Toivon, että se toteutuu, sillä ilmoittautuneita oli aika vähän. Jos ei, niin jatkan nyt oppimaani ja palaan tähän myöhemmin.

Olen koko ikäni kärsinyt jonkinlaisesta unettomuudesta ja huonosta kyvystä nukahtaa. Ajoittain on haaste ollut siis nukahtamisessa, kun ajatukset pyörivät kaikessa ja kärpäsestä kasvaa härkänen. Toisaalta olen kärsinyt aamuyöheräilystä, mikä on sekin todella rasittavaa ja vie voimat. Lääkkeitä en millään halua, varsinkin kun tiedän, että on tekniikoita, joita käyttämällä saisin tähän apua, on olemassa. Uskon, että jo opitusta on apua ja voin hyödyntää, mutta toki hieman pidemmälle viety tekniikka nimenomaan rentoutumisessa ja ajatusten hylkäämisessä olisi hyvä.

unnamed-1.jpg

Aikamoinen paketti, ja vain minua varten. Omaan napaan tuijottaminen on ihanaa, palkitsevaa ja niin tarpeellista. Se, että yritän, siis kovasti yritän, syödä hyvin ja liikun ulkona ja rakastamallani jumppamatolla ihanan foam rollerini kanssa ei suinkaan riitä. Niin, ei riitä liikunnaksikaan, mutta varsinkaan ei riitä mielen hoitamiseen ja itsensä tiedostamiseen ja vaalimiseen. Olenkin onnellinen, että kurssit löytyivät ja että minulla on ystävä, jonka kanssa nämä voi jakaa. Jaettu kokemus on vielä isompi ja arvokkaampi.

Suosittelen jotain vastaavaa myös sinulle. Kurssi on siksi hyvä, että siellä läsnä on ohjaaja, jolta voi siinä hetkessä kysyä, jolla on asiasta kokomusta ja tietoa. Toki nykyään netti tarjoaa aivan mielettömästi tietoa, niin paljon, että on vaikeaa ja mahdotontakin selvittää mikä on oikeaa tietoa ja mistä juuri itselle apu. Aivan uuden asian kanssa menisin ensin kurssille ja mahdollisesti jatkaisin nettiä apuna käyttäen. Riippuu tietenkin siitä miten syvälle missäkin asiassa haluaa mennä. Joogaa on useat ”opetelleet” koko elämän.

Itsestä huolehtimiseen voisikin ottaa elämäntavaksi. Uskon, että ensin mieli kuntoon ja sitten katse fyysiseen kuntoon. Kun arvostaa itseään ja kun on tietoinen itsestään, on fyysisen kunnon treenaaminen helpompaa. Onhan aivan huippu-urheilijoillakin treeniohjelmassa mielenhallintaa. Miksei sitten sunnuntaikävelijällä?

Erottelija.png

I have for a long time been trying to take care of myself, in particular, my mind. Hand work has worked brilliantly. I am happy, as long as I get my hands on crafting. I try, test, and enjoy the materials. Some materials will become permanent favourites and some will not get a second chance. I have often said that when your hands are busy, the mind is resting. When working and imagining, there are no sorrows, worrying and no pressure in any direction.

Willow, branches, concrete, fabrics, yarn, iron wire, clay, craft supplies and even an egg cube. It’s all nice to work with. The joy of doing is tremendous and the joy of improving the mind. Yes, I have also been thinking a bit more robust ”weapons” to increase my well-being and to improve the skills of being present. Being able to be here, right now, feel comfortable, good, happy and to appreciate yourself. Sounds weird but it’s not. In the spring, with a friend, we decided that if we would find suitable courses. So we did!

The catalog for courses came to the mailbox. In fact, we had to choose the most interesting ones, because otherwise it would have been too much. We would start with breathing technique. Breathing. Occurs automatically, without an effort, or does it? I was very interested to increase my ability to use a larger part of my breathing capacity and learn to become aware of breathing. How to breathe and how not to breathe. What benefit do I have if I can breathe correctly?

Soon I found out, that I do not breathe the lungs empty. Nor did I understand how differently, breathing effects in different rhythms, makes different things to happen in my body and mind. Refreshing or calming. As a coincidence I hurt my back. Before I got a panacod in my hand, I was in contact with my physiotherapist friends and surprisingly I got instructions to breathe in a certain way. By breathing right, I was relieved of pain and I was able to stretch out the sore muscle so much that the stiffness disappeared. Wonderful! I survived without medicine.

The second course we decided to go to was mindfulness. I had some kind of an idea about mindfulness, but immediately, at the beginning of the course I noticed I was, if not wrong, very weak in my knowledge. So, this would not be merely meditation and calming. Much more. It is exactly what I wanted to strengthen in myself, that is, the ability to be here and now, the appreciation and awareness of self is now in the focus. Good package of theory and good exercises.

We tried briefly different ways to do exercises. There were clear differences between the participants. Others succeeded with the exercise while in peace, others with movement. I personally felt the most natural and I got my thoughts focused by the exercise with a little movement and I really enjoyed being trained by the instructor.

For home exercises, I found an app on my phone and I started to use it right away. Also with the application I started from the basics, i.e. first five days of short duration exercises. Next, I could try longer lasting ones. The fact that you spend little time with only yourself, warm, safe, and secure is a big thing. I felt what it feels like to be here, and how the surrounding environment feels. Although I notice a lot of things, the senses, body and mind, I am still extremely calm and focused at the same time.

This I will continue!

The third course we are going to go together is Alexander technique. I did not know anything about this, so a small online survey was in place before the course. Crafts and hand work are challenging for the body. I got a lot of information from Finstat ry’s website. The technique, to quote the pages, is a working method for personal renewal, awareness raising and learning new skills.

Sounds good. Expectations are high. This involves more mobility than previous courses, but also involves a lot of breathing and awareness.

As a bonus course for myself, I enrolled in sleeping school. I hope it will happen, as the number of enrolled people was quite low. If not, I will return to this later.

I have all my life been suffering from some form of insomnia and poor ability to fall asleep. From time to time the challenge was to fall asleep. Thoughts spin around and small matters become large. On the other hand, I have suffered from early wake ups, which is also really annoying. I do not want any medicines, especially since I know that there are techniques to help me. I believe that l already got help and I can make use of it, but a bit more advanced technique for relaxation and rejecting thoughts would be good.

A good package, just for me. Concentrating to yourself is wonderful, rewarding and so necessary. The fact that I try, so hard try, to eat well and move outdoors and with my beloved exercise matt and with my wonderful foam roller is by no means enough. This is not enough, but especially it is not enough to care for the mind and self-awareness. I’m happy that the courses were available and that I have a friend with whom I can share the experience.

I would recommend something similar to you too. A course is good because you have an instructor who is there to answer your questions. Instructor who has a lot of knowledge and experience. Of course, nowadays, the net offers a lot of information, so much so that it is difficult and impossible to find out what is the right and what is not. With a new hobby, I would first go on a course and possibly continue using the web. Depends, of course, on how deep you want to go. Many have studied Yoga the whole life.

Take care of yourself! I personally think that one should take care of one’s mind first and then look at physical fitness. When you value yourself and when you are aware of yourself, it is easier to train physically. Well, just like top athletes have mental exercises, why not a Sunday walker?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s