Pitsaa ja kanukkaa* Pizza and dogwood

Scroll down to read in English!

Meidän pihaa reunustaa valtava kanukkapensas. Se on itseasiassa aika upea, varsinkin syksyisin, mutta maanvaiva sikäli, kun se kasvaa ja leviää aivan hurjaa vauhtia. Leikkaan sen joka vuosi tien puolelta, jotta se ei kasva tien toiselle puolelle ja estä naapureita liikkumasta. Olisipa huvittavaa, jos he joutuisivat puikkelehtimaan kanukan läpi autoillaan.

Näyttökuva 2018-09-09 kello 14.16.08.png

Pensas on koko tontin pituinen ja leveyttäkin sillä on parisen metriä. Ihanteellinen paikka siileille ja pikkulinnuille tehdä pesiä. Syksyn värit ovat tosiaan aivan mahtavat, eikä se täydessä vihreässä lehdessäkään hassumpi ole. Talvella ja keväällä se on puolestaan aika ruma. Aitaa on niin iso määrä, että alasleikkuu ei käsipelin onnistu. Jossain vaiheessa meidän on otettava kone ja mies apuun.IMG_8998.jpgOlen useana vuonna tehnyt leikkauksen yksin, kerännyt risut ja hoitanut poiskuljetuksen puutarhafirman kautta. Hirveä homma yhdelle, aika lihaksittomalle naiselle ja poisvienti kamalan kallista. Joinain vuosina olen leikannut itse, kasannut risut peräkärryyn ja vienyt ne vanhan isäni kanssa jäteasemalle.

Olen ollut onnekas viime ja tänä vuonna, sillä perheemme nuoriso on osallistunut pensastalkoisiin. Viime vuonna leikkasimme pensaan todella tarkkaan ja risua tulikin pari valtavaa kuormaa. Tänä vuonna pääsimme vähemmällä ja saimme aikaiseksi vai yhden, melko vaatimattoman kuorman. Ihanaa, että homma on tältä vuodelta ohi.

Talkoihin kuuluu aina talkooruoka! Tällä kertaa olin esivalmistellut pitsan ja tehnyt pari salaattia. Kaikki pitsan täytteet olin leikannut tarjottimelle edellisenä iltana. Pohjataikinan tein kohoamaan aamulla ja se olikin pulskistunut kivasti sillä aikaa, kun me huhkimme pensaissa.IMG_9008.jpgIMG_8988.jpgKastikkeenkin sekoittelin edellisenä iltana. Itseasiassa kahdesta syystä. Tietysti siksi, että sisälle tullessa pääsisin vähällä, mutta myös siksi, että maut ehti tasaantua ja voimistua.IMG_9009.jpgPitsan kasaaminen käy joutuisasti ja sitten vaan uuniin. Eipä kestä kauaa, kun uuni päästää ulos valloittavia tuoksuja yrteistä ja mausteista. Meillä kaikilla oli tietysti myös kova nälkä puuhailun jälkeen.IMG_9011.jpgIMG_8992.jpgSalaatteja oli pari erilaista pitsan seuraksi. Toinen oli papusalaatti ja toisen pohjana burgul. Teen usein burgul- salaatteja. Pidän sen mausta kovasti ja se tekee salaatin ruokaisaksi ja täyttäväksi. Pidän rouheisesta versiosta myös kovasti riisin korvikkeena tai riisin seassa. Papusalaatin juju on kastikkeessa. Siinä maistui valkosipuli ja persilja.2018-09-08 19.57.11.jpg2018-09-08 19.56.44.jpgKaiken kaikkiaan hyvä olo, että yksi puutarhahommista saatu hoidettua. Tänä vuonna on ollut aivan ihmeellisen upea kesä, joka jatkuu pitkälle syksyyn. Tänään, kun tätä kirjoitan, on syyskuun kahdeksas ja lämpötila päivällä oli +24, ja aurinko paistoi täydeltä taivaalta. Sukkia olen viimeksi tainnut käyttää toukokuun alussa. Vaikka kesä tuntuu jatkuvan, niin tosiasiassa on aika valmistella puutarha syksyyn ja talveen. Osan kukista olen jo penkeistä leikannut kun eivät vain ole jaksaneet enää kasvaa, vaan ovat muuttuneet ruskeiksi ja rumiksi. Osa vielä rehottaa vihreänä ja ne saavat vielä hetken olla.IMG_8990.jpgIMG_9012.jpgPikku kasvimaani satoa olen leikannut talteen, mutta porkkanat vielä kasvavat rauhassa. Niiden vuoro saattaa olla ensi viikolla.

Olen syksyn ihminen ja odotan kovasti raikkaita kuulaita syyspäiviä. Varsikin näin upean kesän jälkeen ei harmita lainkaan, että syksy on tulossa.

Pitsa

Taikina:

 • 2,5 dl lämmintä vettä
 • 1 tl kuivahiivaa
 • Ripaus sokeria
 • Ripaus suolaa
 • 0,5 dl oliiviöljyä
 • Vehnäjauhoja

Täytteet:

 • paprikaa
 • kirsikkatomaattia
 • mozzarellaa
 • 1 sipuli
 • 3 valkosipulinkynttä
 • paseerattua tomaattia
 • tabascoa
 • chilijauhetta
 • oreganoa
 • basilikaa
 • mustapippuria
 • suolaa
 • juustoraastetta

Lorauta vesi kulhoon ja perään kuivahiiva sekä ripaus sokeria. Sekoita. Lisää muut aineet. Jauhoja vähitellen, juuri sen verran, että taikina on paksua, mutta ehkä vielä hieman jää kiinni käsiin. Älä laita liikaa jauhoja, mielummin vähän, niin taikina jää pehmeäksi. Jätä kohoamaan liinan alle.

Leikkaa täytteen aineet haluamasi mallisiksi ja kokoisiksi paloiksi. Tähän valitsin todella simppelit täytteet, mutta namit! Pitsan täytteeksihän voi laittaa periaatteessa aivan mitä tahansa. Paras ohje on kuitenkin, että yhteen pitsaan ei liian montaa eikä varsinkaan määrällisesti liikaa. Liian paksulti täytetty pitsa on enemmän piirakka ja jää usein vetiseksi.

Tein kastikkeen paseeratusta tomaatista ja kuivayrteistä. Paljon parempaa tulee, jos käytössäsi on tuoretta oreganoa, basilikaa tms.

Kun taikina on kohonnut, levitän sen paperille uunipellin päälle. Muodolla ja koolla ei ole väliä! Haluan pohjasta melko ohuen.

Taikinalevyn päälle kastike, hieman juustoraastetta ja loput täytteet fiiliksen mukaan. Päällimmäiseksi tykkään ripotella vielä hieman juustoraastetta.

Minulla on myös pitsakivi, mutta käytän sitä enemmän kesällä grillissä kuin uunissa. Toki kivellä tulee mielestäni namimpaa myös uunissa. Tee niin kuin sinulle sopii ja mikä on päivän fiilis. Näin tulee paras pitsa.

Papusalaatti

 • vihreitä papuja
 • härkäpapuja
 • sipulia
 • maissia
 • retiisiä
 • persiljaa
 • oliiviöljyä
 • valkosipulia
 • pippuria, suolaa
 • sitruunamehua

Keitä molemmat pavut kypsiksi. Kuori härkäpavut, jos käytätä kuorellisia. Leikkaa sipulit ja retiisi viipaleiksi.

Sekoita kastikkeeseen öljy, persilja, silputtu valkosipuli ja mausteet.

Kasaa salaatti astiaan ja kaada kastike päälle.

Burgul-salaatti

 • burgulia
 • tomaattia
 • maissia
 • sipulia
 • persiljaa runsaasti
 • sitruunanmehua
 • pippuria
 • suolaa

Kypsenä burgul. Se ei vaadi kuin että kaataa päälle kiehuvaa vettä ja antaa seistä, kunnes burgul pehmenee. Siivilöi liika vesi pois ja huuhtele kylmällä, niin että käytätä salaattiin kylmää, kypsää burgulia.

Silppua sipuli ja tomaatit, sekoita burguliin. Lisää runsaasti persiljaa ja mausteet. Sekoita. Salaatissa saa maistua voimakkaasti sitruunamehu.

Erottelija.png

Pizza and dogwood

Our yard is bordered by a huge bush. In fact, it is quite gorgeous, especially in the fall, but it is difficult as it grows and spreads at a fairly fast pace. I cut it every year so it does not grow to the other side of the road and prevent neighbors from moving about.

I’ve been lucky last year and this year, for our family has been involved in this shrub effort. Last year, we cut the bush very carefully and there were a couple of huge loads. This year we got one rather a modest load.

Gardening always includes good food! This time I had pre-prepared pizza. All the stuffing was cut on a the tray the previous night. Did the dough in the morning and it got  pretty nice while we worked in the bushes.

There were a couple of salads as well. One was bean salad and the other was burgul based. I often do burgul salads. I like the rough version as a substitute for rice. The bean salad’s secret is in sauce. It tasted garlic and parsley.

All in all a good feeling that one of the garden jobs was taken care of. This year, it’s been a  wonderful summer. Today, when I write this, is the 8th of September and the temperature during day was +24, and the sun shone from the full sky. Even though the summer seems to persist, it is actually time to prepare the garden for autumn and winter. Part of the flowers I have already cut. Some are still green and they can still stay a while. Carrots can still grow in peace. Their turn may be next week.

I love fall, and I look forward to fresh autumn days. After all this wonderful summer, it’s no harm at all that autumn is coming.

IMG_9023.jpg

Pizza

Dough:

 • 2.5 dl warm water
 • 1 teaspoon of dry yeast
 • some sugar
 • a pinch of salt
 • 0.5 dl of olive oil
 • wheat flour

Toppings:

 • bell peppers
 • cherry tomatoes
 • mozzarella
 • 1 onion
 • 3 garlic gloves
 • tiny tomatoes
 • tabasco
 • chili powder
 • oregano
 • basil
 • black pepper
 • salt
 • grated cheese

Put the water in a bowl and then add dry yeast with a dash of sugar. Mix. Add other substances. Flour gradually, just enough that the dough is thick, but still a little bit sticky. Do not put too much flour, preferably too little, so the dough will remain soft. Leave to rise beneath the cloth.

Cut the veggies into the desired size and size pieces The best thing, however, is that there is not too many stuffings, and in particular quantitatively. Too thickly  filled pizza is more a pie and will often be watery.

I made the tomato sauce from crushed tomatoes and dry ingredients. Result will be better if you have fresh oregano, basil, etc.

When the dough has risen, I spread it on paper over a baking tray. Shape and size does not matter! I want the bottom quite thin.

On top of the dough, sauce, a bit of grated cheese and the rest fills according to the taste. On top a bit more of grated cheese.

I also have a pizza stone, but I use it more in the summer than on the grill. Of course, the stone will, in my opinion, also be better in the oven. Do what you like and what is the feeling of the day.

2018-09-08 19.56.39.jpg

Bean salad

 • green beans
 • broad beans
 • onions
 • corn
 • radish
 • parsley
 • olive oil
 • garlic
 • pepper, salt
 • lemon juice

Cook both beans. Peel the broad beans if you use the ones with a peel. Cut the onions and radish into slices.

Mix the sauce with oil, parsley, chopped garlic and spices.

Place the salad in a bowl and pour the sauce on.

2018-09-08 19.57.19.jpg

Burgul salad

 • 1 dl burgul
 • tomatoes, chiopped
 • corn, 1 small can
 • 1 onion
 • plenty of parsley
 • lemon juice
 • pepper
 • salt

Pour boiling water over the burgul and let stand until it softens. Strain the water and rinse with cold so that you can use a cold, burgul in a  salad.

Shred onions and tomatoes, stir in the burgul. Add plenty of parsley and spices. Mix. Lemon juice should be tasted strongly in this salad.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s