Betoni, kovan kaunis materiaali ja vähän vielä paprikaa. Concrete, hard and beautiful material and a little bell peppers as well

Scroll down to read in English!

Mulla oli vähän aikaa sitten semmoinen vähän ulkona, vähän sisällä- puuhailupäivä! Teki mieli tehdä aivan kaikkea, mutta tottakai pakko valita joku projekti. Montaa yhtä aikaa tekemällä tulee vain pahanmakuinen soppa!

Betoni on vanha tuttu materiaali ja olen siitä vuosien saatossa tehnyt jos jonkin moista. Ei oikeastaan ole mitään rajaa mitä siitä voi tehdä. Perfektionistin materiaali se ei ole. Pysyy krouvina, ilmestyy outoja myhkyjä, kuplia ja se on todella omapäinen materiaali. Yritäpäs pakottaa se johonkin.

Betoni on myös todella edullinen askartelumateriaali, jos et erehdy hankkimaan askartelubetonia askartelukaupasta. Se on kallista! Mutta, sitä kannattaa käyttää, jos haluaa kauniin, tasaisen ja hallitun tuloksen, tai tekee jotain erityisen pientä. Puutarhaan sijoitettaviin esineisiin se on turhan tyyristä. Betoni on myös äärettömän helppo materiaali. Valmis sekoitus sekoitetaan veteen ja siinä kaikki! Pieleen ei oikeastaan voi mennä. Muutaman niksin ja säännön kun muistaa, voi tehdä melko haastaviakin projekteja. Itse olen lähinnä tehnyt koriste-esineitä ja pieniä huonekaluja.

IMG_0084.jpg

IMG_0086.jpg

IMG_0130 – Kopio.jpg

IMG_0136.jpg

IMG_0137.jpg

0-14.jpg

Tänä viimeisimpänä puuhapäivänä halusin kokeilla lateksimaalin käyttämistä betonin kanssa. Maalia voi sekoittaa betoni-vesiseokseen tai sillä voi pintakoristella. Voimakkaat värit erottuvat betonimassasta paremmin sen kuivuttua, ja hennot värit puolestaan hukkuvat massaan. Maalin voi myös jättää sekoittamatta kokonaan, niin saa aikaiseksi seepramaista kuviota massaan. Itse käytin massassa mintunvihreää maalia, joka ei sekaan laitettuna erotu juuri mitenkään, mutta päälle maalaten, tai roiskien, erottuu kivasti.

IMG_0006.jpg

Eipäs hätäillä!! Tänään teki siis mieli puuhailla myös sisällä! Olin löytänyt lähimarketista upeita, punaposkisia paprikoita euron kilo. Pakkohan niitä oli mukaan ostaa ja pikkelöidä talven varalle. Vihreää paprikaa olinkin jo tehnyt, siihen ohje täällä. Näiden punaisten kanssa mennään aidan matalasta kohdasta ja käytän valmista kurkkupikkelssin säilöntäseosta. Helppoa!

IMG_9859.jpg

Jotta maku saisi vähän ytyä, päätän lisätä paprikoiden joukkoon sipulia ja chiliä. Hyödynnän kauden suloisia pikkusipuleita ja käytän myös varret. Että osaakin olla kaunista! Sipulia, chiliä ja paprikaa.

Olen kerännyt betonityöhän tarvittavat tavarat koriin ja ne odottavat eteisessä. Ensin veitsen kanssa vihannesten kimppuun. Mausteliemi tulille ja pikkuisella vaivalla on paprikapalat, sipulit ja chili isossa kupissa. Niiden päälle kaadan mausteliemen, annan seistä hetken, kun mietiskelen betonihommia ja selaan betonikirjaa, joka on minulla vakioluettavaa.

IMG_9855.jpg

IMG_9856.jpg

Nostelen vihannekset purkkeihin, keitän lientä hieman lisää ja kaadan sen sitten vihannesten päälle, aivan piripintaan. Kannet kiinni ja paprikat saavat jäädä jäähtymään sillä aikaa kun vietän laatuaikaa autotallissa betonin kanssa.

IMG_9854.jpg

Mitä mun tarvikekorista siten löytyy? Muovikassi, ruokaöljyä, hiekkapaperia, sekoitustikku, kumihanskat, sekoitusastia, maalia ja varastossa odottaa betonipussi. Käytän S30- betonia. Se on kaikkein hienoin laatu, mitä rautakaupoista saa. Ei siis sisällä isoja kivenpalasia, eikä ole turhan karkea. Jos teet jotain isompaa, voit valita karkeamman laadun. Kerro rautakaupassa mitä aiot tehdä, saat aivan varmasti apua.

IMG_9989.jpg

Betonitöiden kanssa homma etenee niin, että päätettyäsi mitä haluat tehdä, etsit siihen sopivan muotin. Muotin valmistelu tehdään aina ensin, niin betonia pääsee valamaan heti kun se on sekoitettu ja seissyt pikkuisen hetken. Tässä työssä käytän muottina vanhaa emalivatia. En halua sen tärveltyvän, joten vuoraan sen muovikassilla ja sivelen hieman ruokaöljyä muoviin. Näin muotti irtoaa betonista helposti. Kaikki muotit kannattaa öljytä, vaikka ne repisikin irti. Helpottaa omaa työtä ja vähentää kiroilua huomattavasti, kun muotti ei tartu kiinni. Tähän työhön käytän muottia vain ulkopuolella, normaalisti tarvitaan ulkomuotti ja sisämuotti.

IMG_9991.jpg

Tällä kertaa teen niin jämäkän ”taikinan” että voin käsin muovailla sen vadin pohjalle. Voisin tehdä myös niin, että muovaan sen väärinpäin käännetyn vadin päälle, mutta näin siitä tulisi liian iso.

Sekoitan betonia veteen ja kaadan hieman maalia mukaan. Kepinpätkällä voi sekoittaa pienen määrän, mutta jos sekoitat isoa määrää, on sekoittaja oiva apulainen. Tai no, riippuu käsilihaksistasi! Voihan olla, että olet kuin Kippari Kalle, eikä käsin sekoittaminen ole isoissakaan määrissä haaste.

Näyttökuva 2018-08-31 kello 13.24.09.png

IMG_9999.jpg

Pieniin esineisiin betoni on valmista kun sen voi kaataa tai kauhoa sekoitusastiasta muottiin. Tässä vaiheessa ollaan veden kanssa säästeliäitä. Liika vesimäärä tekee betonista haurasta.

Tällä kertaa jätän betonin paksuksi, niin että sitä voi käsin nostella ja muovata muottiin. MUISTA AINA KUMIHANSKAT! Betonia ei kosketella käsin. Hengityssuojainkin on hyvä olla. Betonipöly ei mitenkään sovi keuhkoihisi.

IMG_9996.jpg

IMG_9997.jpg

Kun olen taputellut betonin muotiin haluamaani paksuuteen, roiskin päälle lateksimaalia. Tämä on tosiaan eka kerta kun lateksimaalia käytän, niin tämä on semmoinen testituote.

Jätän betonin kuivumaan muottiinsa, suojaan sateelta. Näinkin pieni esine kuivuu nopeasti, mutta anna sen seisoa rauhassa noin viikko, ja kastele betonia välillä hieman. Hitaasti kuivunut betoni on vahvaa ja kestää käyttöä.

IMG_0001.jpg

Mitäköhän mun paprikoille kuuluu? Pitää käydä kurkkaamassa kauniita purkkeja. No, takaisin betonin pariin. Vaikka tässä tein vain tämmöisen vadin, niin muutama sana muista töistä. Jos haluat tehdä jotain vähänkin isompaa, muista, että betoni on yllättävän haurasta. Isommat esineet ja varsinkin käyttöön tulevat, laatat tms., tulee aina tukiraudoittaa. Tämä tarkoittaa sitä, että betonimassan joukkoon laitetaan rautatankoa tai verkkoa. Olen tehnyt tämmöiset pikku pöydät, jotka ovat suhteellisen paksut. Valoin ne niin, että laitoin muotin pohjalle ensin hieman betonia, sitten rautaverkon, betonia, toisen verkon ja lopuksi täytin muotin. Astinlaatat kannattaa tukea samaan tapaan.

IMG_0351.jpgIMG_0353.jpg

Tästä lähtien tulet säästämään kaikki muovikipot, joita ruokaa ostaessa tulee aivan liikaa, kuin myös maitopurkit, jugupurkit jne. Mietit myös mitä betoniin vois yhdistää. Kiviä, vanhaa posliinia, ehjänä tai palasina, helmiä, mosaiikkia, puuta, kangasta jne. jne. Me askartelijat emme voi heittää mitään pois!

Ja nyt! Paprikat. Autotalli on siivottu ja betoni tosiaan kuivumassa. Paprikapurkit ovat jäähtyneet jääkaappikylmiksi ja siirränkin ne sinne odottelemaan. Vähintään pari viikkoa, ehkä odotan kolme, niin aika kovakuorinen paprika tekeytyy namiksi. Siellä ne ovat, somina kurkkujen ja vihreän paprikan seurana.

IMG_0345.jpg

Nyt sitten vaan kauppaan tai torille metsästämään syksyn satoa. Nauti sadosta tuoreeltaan ja säilö, pakasta ja kuivaa. Rentouta mieli askarteluhetkellä, pistä kädet hommiin niin pää lepää!

Erottelija.png

I had a day when I wanted to do many things, , a little outside, a little inside day! Do not mind doing just about everything, but of course you have to choose a project.

Concrete is an old, familiar material and I have over the years done quite a few things of it. There is really no limit to what you can do with it. It is not a material of the perfectionist. Try to force it to something!

Concrete is also a really inexpensive craft material. Concrete is also an easy material. The ready mix is ​​mixed with water and that’s all! Cannot go wrong.

On this day, I wanted to try using latex paint with concrete. The paint can be mixed with the concrete-water mixture or it can be used for surface finishing. Strong colors stand out from the concrete mass better after it’s dried up. I used mint green paint, it stands out very well as surface finnish.

Let’s not hurry!! I had found some of stunning, red peppers in the local market. I was forced to buy them. I’ve already done green paprika, here’s a tutorial.

In order to get a little stronger taste, I decide to add onions and chilies with the peppers. I enjoyed sweet little onions of the season and I also used the stems. Beautiful! Onion, chili and sweet pepper.

I have collected all necessary things to a  basket for the concrete work. But first the vegetables.

A spice liquid is coming on the stove and with little effort the paprika pieces, onions and chili are chopped to a big bowl. On top of them, I pour spice liquid, let them stand for a moment while I study the concrete ideas and browse a concrete book.

I put the vegetables in jars, cook the spice liquid a bit more, and then pour it over the vegetables. The covers are closed and the peppers are allowed to cool as long as I spend quality time in the garage with concrete.

So what about my basket of items? Plastic bag, cooking oil, sandpaper, mixing stick, rubber gloves, mixing bowl, paint and in the store I have a concrete bag. I use S30 concrete. It is the finest quality that home depos sell.

Concrete work progresses so that after deciding what you want to do, you are look for a suitable mold. Preparation of the mold is always done first, so the concrete can come out as soon as it is mixed. In this work I use old enamel bowl as a mold. I do not want it to ruin, so rap it in a plastic bag and put a little of cooking oil on it. This makes the mold removing easy. All molds should be rubbed with oil. For this job, I use only  an outside mold, normally you need an outside mold as well as an inner mold.

This time I do a ”dough” that I can be manually handled. I mix concrete with water and pour a bit of paint.

For small objects, the concrete is ready when it can poured to the mold.  Too much water makes the concrete brittle.

This time I leave the concrete thick so that it can be manually lifted and molded into the mold. ALWAYS WEAR RUBBER GLOVES! The concrete is not touched by hand. It is also good to have a breathing protection. Concrete dust does not fit your lungs anyway.

When I have finished patting the concrete to the mold, I added some paint on top.

This is indeed the first time I use latex paint, so this is really a test product.

I leave the concrete to dry in its mold, protected from rain. Even a small object dries quickly, but let it stand in peace for about a week and soak the concrete slightly with water. Slowly dried concrete is strong and resistant to use.

What about my peppers? Let’s have a look at the beautiful jars. Nice!

Well, back to the concrete. Few words about other jobs. If you want to do something bigger, remember that the concrete is surprisingly brittle. Bigger objects, especially those coming into use, tiles, etc., will always be supported. This means that a concrete rail or a net is placed in the concrete mass. I’ve done a little table, which is relatively thick. I did them so that I placed a bit of concrete on the bottom of the mold, then the iron mesh, the concrete, the second net and finally filled the mold.

From now on, you will save all plastic cups, as well as cans, jogurth cups etc. You also wonder what can be combined with concrete. Stones, old porcelain, beads, mosaic, wood, fabric etc. etc. We crafters cannot throw anything away!

And now! Peppers. The garage has been cleaned and the concrete is drying out.

The paprika jars have cooled down and can be put in a refrigerator. At least for couple of weeks, maybe three, so the hard paprika skin will go soft. There they are, with the cucumbers and green peppers.

Now, then, off to a food store or a market to hunt down the autumn yummies. Enjoy the harvest freshly and store, freeze and dry. Relax the mind by crafting, put your hands to work, so mind will rest!

IMG_0344.jpgIMG_0138.jpg

 

 

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Betoni, kovan kaunis materiaali ja vähän vielä paprikaa. Concrete, hard and beautiful material and a little bell peppers as well

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s