Mitä tänään, sitä myös huomenna!

Jokin aika sitten juttelin työkaverin kanssa ruuanlaiton haasteista. Siitä miten kiva olisi syödä kotiruokaa, mutta aikataulu ei aina anna periksi kokkailua. On vaikeaa keksiä mitä tehdä ja miten saada ruokahävikki mahdollisimman pieneksi. Edullisuus on myös tärkeää. Todella haastavaksi yhtälö muodostuu suurperheissä ja toisaalta kahden hengen perheissä ja tietysti itsekseen asuvilla.

Olen jo aiemmin tehnyt kavereille, työyhteisölle ja tänne blogiin idealistan avuksi, kun ei keksi mitä tehdä, mistä hyvä resepti ja mitä kaupasta pitää hankkia. Tämä lista ei kuitenkaan vastaa parhaalla mahdollisella tavalla pienperheiden haasteisiin, joihin ajattelin tässä keskittyä.

IMG_8861.jpg

Olen itse aiemmin ollut tilanteessa, jossa ruokaa piti tehdä paljon, edullisesti ja terveellisesti. Aika bulkilla jouduttiin menemään osa ajasta. Omaan ruokahistoriaan mahtuu jos jonkin moista. Kotona ollessani ehdin, ja halusin, tehdä ruokaa ja leipoa. Aivan parasta aikaa, kaikin puolin! Olen elänyt myös ajanjakson, jolloin opiskelin, hoidin lapsia ja tein töitä samanaikaisesti. Haastavaa! Lapset olivat pieniä ja minulla oli vielä hoitolapsiakin. Silloin ei kovin ihmeellistä syöty, mutta kotiruokaa kuitenkin. Jos jostain voin itseäni kehua on se organisaatiotaidot. Hyvällä suunnittelulla ja etukäteisvalmistelulla homma sujui. Tietysti muu perhe oli aina mukana, en suinkaan yksin arkea pyörittänyt.

IMG_9074.jpg

Nyt elämme mieheni kanssa kahden ja olemme siis myös mukana tässä pienperhekuviossa. Tilanteessa on paljon, paljon positiivista! Ruokaan menee luonnollisesti vähemmän rahaa. Toisaalta on mahdollista hankkia laadukkaampaa ruokaa, kun siihen on enemmän varoja käytettävissä. Voimme syödä mitä vain, milloin vain, ruoka-ajat voivat olla joustavampia, vaikka tietystä ateriarytmistä haluan pitää kiinni. Voimme myös kokeilla ennakkoluulottomasti aivan mitä vaan, tosin meillä lapset eivät ole olleet kovin nirsoja, sitä on syöty mitä on tarjolla ja ruualle ei meillä ole saanut yökkäillä.

Haasteena on ollut oppia tekemään ruokaa kahden tarpeisiin ja pakastimen ja tähteiden hyödyntäminen. Myös ruuan tekemisen ajoittaminen saattaa olla haaste, mutta toisaalta myös hyvä juttu, että voin tehdä ruokaa kymmeneltä illalla, jos siltä tuntuu.

Miten sitten olen homman ratkaissut? Ensinnä pakko vielä korostaa, että rakastan ruuanlaittoa. Leivon myös mielelläni, erityisesti erilaisia leipiä, mutta toki makeaakin. Meillä on useimmiten fuusiokeittiö, yhdistän kokeilevasti ruokalajeja eri maista. Kuka sanoo, ettei karjalanpiirakat sovi mausteisen lammaskeiton kanssa, tai kikhernetahna kesäkeiton kanssa?

IMG_9382.jpg

Suunnittelen yleensä viikon verran eteenpäin mitä syömme. Suunnitelma kannattaa kirjata ylös, on helppo unohtaa mitä ajatteli tarjota huomenna. Samalla kun kirjoittaa suunnitelman, voi myös laatia ostoslistan. Pyrin käymään ruokakaupassa vain kerran viikossa listan kanssa. Pidän aina hyvän perusvaraston ruoka-aineita kotona ja voin niistä tarvittaessa luoda aterian jos toisenkin. Teen ruokaa pakasteeseen ja näitä annoksia lisään viikkosuunnitelmaan. Otan myös yleensä eväät töihin, varsinkin jos ruokaa jää suunnilleen se yksi annos. Useimmiten käy näin. Syömme kerran yhdessä ruuasta, ja jäljelle jääneen annoksen otan evääksi. Entäs sitten ruoka, jota ei ole tarpeeksi pakastettavaksi tai en ole menossa töihin? Tähteille löydän yleensä helposti suunnitelma B:n. Teen tähteistä jotain seuraavaksi päiväksi tai yhdistän ne jotenkin uuteen ruokaan. Juuri tätä ajatelleen olen tehnyt uuden idearuokalistan. Ateriasuunnitelma, jossa käytetään hyödyksi tähteitä!

Miten sitten selätetään aikaongelma? Jos tulee kotiin melkein joka ilta seitsemän jälkeen, on kiljuva nälkä ja mukana vielä ehkä lapsi, jolla on huutava nälkä, ei kai voi olettaa, että siinä alkaa ruokaa tekemään? Aivan ymmärrettävää, että eineshylly on vetänyt puoleensa, tai että on tullut kotiin pitserian kautta. Eikä siinä mitään! Hyvä niin! Mutta ei ehkä ole hyvä, jos näin tehdään aina. Se ei ole hyväksi kukkarolle, eikä terveydelle. Tärkeä pointti on myös siinä, miten toivoo, että lapsi oppii arjen hanskaamaan? Olisiko parempi opettaa lapselle ruuanlaittoa kotona, kuin sen mistä eineshylly löytyy? Haluan tässä vielä korostaa, että en missään nimessä tuomitse einesten käyttöä. Kannustan vain kotiruokaan, mahdollisuuksien ja oman innostuksen puitteissa. Mikään kuolemanvakava juttu tämä ei ole!

Itse olen ratkaissut aikahaasteen tekemällä ruuan edellisenä iltana, tai ainakin esivalmistellut mahdollisimman pitkälle. Toinen tapa on tehdä ruokaa yhtenä päivänä viikossa ja hyödyntää pakastinta. Monet ruuat säilyvät ihan jääkaapissakin monta päivää. Monet harrastavat isojen annosten tekoa ja kokkaamista vain parina päivänä, mikä on myös oiva tapa ratkaista tämä haaste. Teen niin itsekin, mutta valitsin tähän ertikkeliin kokkauksen joka ilta ja nimenomaan tähteiden hyödyntämisen. Millaisella matematiikalla tässä sitten säästää aikaa? No ei ehkä säästäkään, mutta nälkäkiukun välttää!

unnamed-8.jpg

Teen siis näin: kotiin tullessa syödään ensin. Ihan rauhassa, valmista, itse tehtyä ruokaa. Olen ottanut sen aamulla pakastimesta tai se odottaa jääkaapissa. Jos kotona on läksyikäisiä, tehdään ruuan jälkeen läksyt ja jutellaan. Katsotaan ehkä telkkua ja ollaan vaan yhdessä. Kun on levätty ja syöty on aika valmistella seuraavan päivän ruoka. Muistetaan tässä vaiheessa, että kaupassa on käyty listan kanssa ja ainekset on kotona.

Jauheliha paistuu siinä samalla kun katsot lapsen kanssa huomiset vaatteet valmiiksi. Joukkoon paseerattua tomaattia ja mausteita. Huomisen spagettikastike on valmis! Kotiin tullessa ei tarvitse kuin keittää pasta ja jos tietää seuraavan illan olevan tosi hoppu, niin keitä nekin valmiiksi. Säilyvät jääkaapissa ja ne voi kätevästi lämmittää.

Jäikö pastaa ja kastiketta? Tee pastasta itsellesi evässalaatti. Käytä jauhelihakastike tortillan täytteenä seuraavan päivän ruokaan. Huomasitko? Teit vahingossa ruuan tälle illalle, oman lounaasi ja seuraavan illan ruuan. Aika hyvin! Aikaa tuon kastikkeen tekemiseen ei mene kuin parikymmentä minuuttia.

Arki-iltana ei tietenkään halua tehdä monimutkaisia ja aikaa vaativia ruokia, mutta jos pysähdyt ajattelemaan, niin moni ruoka valmistuu kotona nopeammin, kuin jos haet ruokaa kaupasta tai ravintolasta. Salaatin ei tarvitse olla monimutkaista. Kurkku, tomaatti, valmiit, kypsät pavut ja nam! Pakastevihannekset ovat hyvä valinta, jos tuntuu, että kuorimiseen ja pilkkomiseen ei aika riitä. Broilerin ja lihan paistaa niin nopeasti, että siinä ajassa ei tosiaan kauppaan ennätä. Kaikki tämä pätee myös yksin eläjään. Munakas on pikaruokaa, herkkupäivän pihvi on pikaruokaa, broilernuudeli on pikaruokaa jne.

0.jpg

Tein siis tänne blogiini uuden idearuokalistan, jossa leikitään, että melkein joka päivä jää jotain tähteeksi. Itse lista on tässä alempana ja reseptit täällä.

Näyttökuva 2018-08-26 kello 18.33.38.png

Käytämme ruokaviikon suunnittelussa pakastinta ja eväskäytäntöä.

Jos lähdet kokeilemaan tätä, uskon, että innostut. Huomaat pian, että pienellä suunnittelulla homma alkaa sujua. Alat myös pian oppimaan miten arvioida määriä paremmin, miten kannattaa suunnitella viikko ja mitä tehdä, kun suunnitelmaan tulee muutos.

Hyvä muistaa:

  • Tee hyvä ostoslista. Kun aloitat tämän toteuttamisen käy kaapit huolella läpi ja katso, että sinulla on hyvä varasto mm. kuivatavaraa, mausteita öljyä ja pakasteita.
  • Ota aina evääksi, jos jotain jää yli, mitä et voi seuraavana päivänä käyttää.
  • Jos ruualta ei jää mitään seuraavaksi päiväksi, hyppää ruokalistassa yhden päivän yli ja siirry seuraavaan suunnitelmaan. Voit toki muutella järjestystä!
  • Kun olet päättänyt mitä seuraavalla viikolla syötte, nappaa reseptit mukaan kauppaan ja merkitse niihin mitä pitää hankkia.
  • Käy ruokakaupassa kerran viikossa. Jos jotain ei kotoa löydy mieti, onko sitä pakko tähän reseptiin käyttää, voiko sen jättää pois tai korvata. Ehkä kauppaan ei olekaan pakko mennä, vaikka jotain tuntuu puuttuvan.

Jos kokeilit, kerro ihmeessä miten meni. Kuinka kauan toteutit suunnitelmaa, mikä oli parasta ja mikä vaikeinta.

ma ti ke to pe la su
Pasta ja jauhelihakastike Jauhelihatortillat Sienikastike ja perunat Sienimunakas, perunasalaatti Lihapullat ja mausteriisi Lihapullakeitto, riisipasteijat Pitsa
Aura broiler ja vihreät pavut Broiler wrapit Makaronilaatikko + toinen pakastimeen Linssikeitto Linssi-kasvispata, lisänä broiler vartaat Valmisruoka, ravintola Valmisruoka, ravintola
Broiler-kasvispata, riisi Jauhelihakebakot, salaatti Kebakkopasta Uunimakkara, perunat Makkara-kasvispannu Makaronilaatikko pakastimesta Valmisruoka, ravintola

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s