Satoa talteen ja matkamuistoja Kreetalta, Preserving summer while remembering my trip to Crete

Talvella on kiva haaveilla keväästä ja kesästä suunnittelemalla mitä omassa puutarhassa tai parvekkeella kasvattaa. Nettisivujen ja lehtien selailu ideoita etsien vie pois tuiskusta ja räntäsateesta. Itsekasvatettujen yrttien ja kasvisten lisäksi on kiva säilöä syksyn ja talven varalle muutakin. Uuden sadon syötävät, säilöttynäkin, on maukkaita. Bonuksena tulee ilo onnistumisesta ja itsetehdystä!

2017-10-28 09.54.04.jpg
Säilömistä varten kannattaa säästää pieni varasto lasipurkkeja, joita usein kaupasta ostetuista tuotteista jää. Eri kokoiset ja muotoiset ja eri väriset on kiva ottaa käyttöön ja ne näyttääkin niin kauniilta jääkaapissa, tai kellarissa tai missä sitten säilykkeitäsi säilöt. Lisä puuhaa saa purkkien koristelusta. Omatekoiset etiketit on ihania, samoin nauhat ja kansien koristekankaat. Ja mikä lahjaidea jouluksi!
Tutuimmat säilöntään käytetyt vihannekset meille on varmaankin avomaankurkut, punajuuri, porkkana ja ehkä kukkakaali. Minunkin kätköistäni löytyy suolakurkkuja vähän eri tavalla maustettuina. Nyt innostuin kuitenkin paprikasta ja munakoisosta. Tähän vaikutti varmaankin juuri tekemäni matka Kreetalle. Paprikoita ja munakoisoja käytetään siellä joka päivä ja monella eri tavalla. Ihana ruokasaari!Näyttökuva 2018-08-05 kello 18.25.03.png
Vaikka tämä vuosi on ollut erityisen kuiva myös Kreetalla, on saari kuitenkin säilyttänyt vihreyden ja kukkaloisto oli vertaansa vailla, niin kuin aina etelän maissa. Toki istutuksia kastellaan, mutta myös vapaasti luonnossa kasvavat puut ja pensaat olivat ihmeen vihreät. Minua olisi kiinnostanut kovasti tutustua siellä villinä kasvaviin yrtteihin, mutta en löytänyt opasta. Pelkän nettitiedon varassa en olisi mitään uskaltanut poimia, sillä Kreetalla on valtava määrä myrkyllisiä kasveja.

38218279_10156379272128257_1288997089430208512_n.jpg

Takaisin omaan keittiöön. Löysin paprikoita marketista todella edullisesti. Lisäksi ne oli niin suloisen pikkuisia ja kauniin vihreitä, etten voinut vastustaa. Purkista tulee vielä kauniimpi, jos sekoittaa erivärisiä, mutta tällä kertaa vihreät vei voiton. Munakoisosta tykkään ihan missä muodossa tahansa. Ravintolassa olen salaattiannoksessa saanut säilöttyä ja se oli niin hyvää, että päätin kokeilla itse. Monet munakoiso-ohjeet joihin netissä törmäsin, oli tehty pikkuruisista munakoisoista, joihin en ole Suomessa törmännyt. Kokeileva keittiöni ei pettänyt minua, vaan tein lohkoja isosta ja ihan namia tuli. Yksi tapa olisi leikata munakoiso kiekoiksi. Vaikka säilykkeestä tässä puhutaan, niin meillä ei kyllä säilynyt, vaan tuli syötyä nopeasti.

2017-10-30 13.05.58.jpg

Sielu lepää niin monella tapaa! Kokatessa ja puuhaillessa ilman muuta. Nyt vielä on tuoreessa muistossa meren äänet, lämpö, uinti, lumoavat maisemat ja vaan oleilu. Samalla tavalla, kun säilön paprikat ja munakoisot, säilön matkan muistot mieleeni talven varalle. Paprikoita maiskutellessa voin saada kesän takaisin koska vaan ja meren loisketta tai uintireissua muistellessa pääsen takaisin rannalle. Matkahan ei koskaan ole vain se kohteessa vietetty viikko tai kaksi vaan paljon enemmän. Suunnittelu on ihanaa ja tärkeää samoin kuin muistelu. Näyttökuva 2018-08-05 kello 18.31.20.png

IMG_9603.jpg

Vaikka olen tässä artikkelissa reseptiksi valinnut paprikat ja munakoison niin pakko vähän fiilistellä myös suolakurkkukuvilla. Tämä on niin ihanan perinteistä ja onnistuu takuulla! Jos arastelet, niin käytä valmista säilöntäpussia, jossa on mausteet valmiina. Tarvitset vain etikkaa, sokeria ja vettä

 

Näyttökuva 2018-08-05 kello 19.02.07.png

Ja nyt itse resepteihin. Liitän tähän reseptin ihanille paprika- ja munakoisopikkelsseille.

Kivaa makumatkaa sinulle!

2017-10-30 13.00.43

Paprika pikkelsi

  • Vaikeusaste: helppo
  • Tulosta

Maukas tapa säilöä kesän kasviksia.


600 g paprikaa
1.7 dl punaviinietikkaa
1.7 dl etikkaa
3 dl vettä
2 tl sinapinsiemeniä
2 tl viherpippuria
2 tl rosepippuria
Valkosipulinkynsiä

Pese ja lohko paprikat.
Keitä etikoista, vedestä ja mausteista liemi.
Anna liemen kiehahtaa ja sen jälkeen hiljaisella lämmöllä muutama minuutti.

Lado paprikalohkot puhtaisiin keittiöpurkkeihin ja kaada hieman jäähtynyt, mutta vielä kuuma liemi niiden päälle.
Lientä laitetaan niin paljon, että paprikat peittyvät kokonaan ja mielellään niin, että nestettä on aivan purkin yläreunaan saakka.

Anna purkkien viilentyä pöydällä ennen jääkaappiin laittoa. Pikkelsi on valmista noin viikon kuluttua.

Ota paprikoita purkista aina puhtaalla haarukalla, niin purkkiin ei pääsee bakteereja ja säilyke säilyy pitempään.

2017-10-30 13.23.37.jpg

Pikkelöity munakoiso

  • Vaikeusaste: helppo
  • Tulosta

Herkullinen munakoisopikkelsi.


500 g kuutioitua munakoisoa
3 dl etikkaa
6 dl vettä
2 tl korienterin siemeniä
2 tl mustapippureita
Valkosipulinkynsiä viipaleina
Persiljan varsia
Oliiviöljyä

Keitä etikasta, korienterinsiemenistä, pippureista, persiljasta ja vedestä liemi. Anna liemen kiehahtaa ja sen jälkeen hiljaisella lämmöllä muutama minuutti.

Lisää pannulle oliiviöljyä ja anna pannun kuumeta. Paista munakoisolohkoja ja valkosipuleita kunnes lohkot hieman pehmenevät ja saavat väriä. Lisää öljyä, jos pannu kuivuu.

Lado lohkot puhtaisiin keittiöpurkkeihin ja kaada hieman jäähtynyt, mutta vielä kuuma liemi niiden päälle.
Lientä laitetaan niin paljon, että munakoisot peittyvät kokonaan ja mielellään niin, että nestettä on aivan purkin yläreunaan saakka. Laita viimeiseksi purkin päälle liemen persiljat.

Anna purkkien viilentyä pöydällä ennen jääkaappiin laittoa. Pikkelsi on valmista noin viikon kuluttua.

Ota munakoisoja purkista aina puhtaalla haarukalla tai lusikalla, niin purkkiin ei pääsee bakteereja ja säilyke säilyy pitempään.

Erottelija.png

Preserving summer while remembering my trip to Crete

In winter it is nice to dream of spring and summer by planning what to grow in your garden or on the balcony. Browsing webpages and magazines for ideas.

It is best to save a small glass jars that are often left out of the shop-bought products. Different sizes and shapes and different colors are nice to use and they look so beautiful in the refrigerator. Homemade labels are wonderful. And what a gift idea for Christmas!

The best-known vegetables used for preserving us are probably beetroot, carrot and maybe cauliflower. Now, however, I became excited about paprika and eggplant. This probably affected by my recent trip to Crete. Paprika and eggplant are used there every day and in many different ways.

Although this year has been particularly dry also in Crete, the island has retained greenery. Of course, plants are irrigated, but also wildly-growing trees and shrubs were green. I would have been very interested in exploring wild herbs, but I did not find a guide for this purpose. On the basis of online information, I would not dare to pick up any plants, because Crete has a huge number of toxic plants.

Back to my own kitchen. I found the paprikas quite cheap for our market. In addition, they were so sweet, little and beautifully green that I could not resist. The jar will be even more beautiful if you mix different colors. Eggplant I like in all forms. Many aubergines I came across on the web were made of tiny ones that I did not come across in Finland. So I made blocks of big ones. One way would be to cut the aubergines into the discs.

Soul rests in so many ways! I still have fresh memories of the sounds of the sea, the warmth, the swimming, the enchanting landscapes and the silence. In the same way as I store peppers and aubergines, I keep my memories. Travel is never just a week or two spent in location, but much more. Planning is wonderful and remembering is maybe the best part.

Check also my pictures of pickled cucumbers! ( above)

2017-10-30 13.00.43.jpg

 

Pickled bell peppers

  • Vaikeusaste: easy
  • Tulosta

Tasty way to preserve veggies.

600 g of bell peppers
1.7 dl of red wine vinegar
1.7 dl of vinegar
3 dl of water
2 teaspoons of mustard seed
2 teaspoons of green pepper
2 tsp garlic cloves

Wash and cut the peppers.
Cook some vinegar, water and spices into a broth.
Allow the broth to boil, then keep at a low heat for a few minutes.

Put the peppers in clean cans and pour a slightly cool, but still warm broth on them.
Add broth so much that the peppers are fully covered and preferably so that the liquid reaches the top of the jar.

Let the jars cool down on the table before putting in the refrigerator. The pickel is ready in about a week.

Take the peppers from the jar with a clean fork, so that the jars will not get bacteria and the preservation will last longer.

2017-10-30 13.23.37.jpg

Pickled eggplants

  • Vaikeusaste: easy
  • Tulosta

Yummy eggplant pickle.

500 g of cubed eggplant
3 dl of vinegar
6 dl of water
2 tsp of coriander seeds
2 teaspoons black peppers
Garlic cloves sliced
Persley
olive oil

Cook vinegar, coriander seeds, pepper, parsley and water into a broth. Allow the broth to boil, then keep at a low heat for a few minutes.

Add olive oil on a pan and allow the pan to heat up. Fry eggplant blocks and garlic until the blocks slightly soften and get color. Add oil if the pan dries.

Put the eggplant blocks into clean kitchen jars and pour a slightly cool, but still warm broth on them.
Cover the eggplants completely, preferably so that the liquid is up to the top of the jar. Put parsley on top of the jars and close them.

Let the jars cool on a table before putting in a refrigerator. Pickle is ready in about a week.

Take eggplants from the jar with a clean fork or spoon, so that the jar does not get any bacteria and the preservation lasts longer.

 

2 vastausta artikkeliin “Satoa talteen ja matkamuistoja Kreetalta, Preserving summer while remembering my trip to Crete

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s