Kevyttä kesää! Have a light summer!

Scroll down to read in English.

Voi että millainen kesä meitä onkaan hellinyt tänä vuonna. Pitkälle keväästä on ollut aivan ihania päiviä, aurinkoa, lämpöä, pikkuisen sadetta, värejä ja raikasta ilmaa. Pari viime kesää on vielä hyvin muistissa, joten lämmöstä ja ihan oikeasta kesästä on nautittu täysin rinnoin.

Kun lämpimät kelit alkoivat keväällä, muistan kaikkien voivotelleen, että kyllä se kohta viilenee ja sateet alkavat. Pikku pelko kylmästä kesästä oli kaikkien mielessä. Eikä syyttä, onhan niin monena vuonna väristy toppatakissa ja vietetty enemmän aikaa sateenvarjon kuin päivänvarjon alla.0-12.jpg

Meillä on ollut tänä vuonna erityisen ihana kesä! Paljon, paljon kivoja tapahtumia. Niistä ehkä upeimmat ovat sukulaislasten ja koko perheen vierailu, sekä tietysti pojan häät!

Sukulaisperheen neljästä lapsesta kaksi vietti meillä kolmisen päivää heinäkuussa. Ihan pienistä lapsista ei ole kyse ovat 14 ja 16-vuotiaat nuoret neitoset. Kuitenkin vielä siinä ihanassa iässä, että innostuivat aivan mistä tekemisestä tahansa. Super hauskaa meille, joiden omat lapset ovat jo aikuisia, ja joiden kanssa ei enää tule tehty ”lasten juttuja”.

Näyttökuva 2018-07-23 kello 14.35.44.png

Linnanmäki oli alusta asti kohde, jonne halusin tytöt viedä. Onneksi oma poika ja vaimonsa tulivat mukaan, jotta tytöillä oli seuraa hurjissakin laitteissa. Minusta ei ole laitteisiin, pelkkä katsominen saa pään pyörälle. Keskityin kassitelineenä ja kuvaajana toimimiseen. Varmistin myös, ett sopiva määrä juomaa, jäätelöä ja ruokaa oli tarjolla sopivin väliajoin.

Näyttökuva 2018-07-23 kello 14.37.08.png

Itse pidän kovasti metsässä liikkumisesta ja erityisen ihastunut olen Nuuksion metsäreitteihin. Halusin viedä lapset sinne ja näyttää kauneinta suomalaista maisemaa heille. Pikku liikuntatuokiokaan ei olisi koskaan pahasta. Reippailtuamme kallioiden, juurikoiden ja sammaleitten läpi kävimme vielä vierailulla Haltian luontokeskuksessa. Sepä vasta oli mielenkiintoinen paikka ja jo pelkästään rakennus oli vaikuttava.

IMG_9157.jpg

Heurekassa vietimme muutaman tunnin. Nämä tytöt ovat todella kiinnostuneita kokeilemaan ja testailemaan Heurekan tiedejuttuja. Loistava valinta heille. Samana päivänä laitoimme vielä masut sekaisin Fazerilassa. Tutustumiskierros oli loistava. Numeraalisesti kerrottuna Fazer on hyvin vaikuttava! Suklaamaistiaisiin menimme uholla; ainakin kilo menee! No ei mennyt…. Kummallista! Vaikka on lupa syödä niin paljon kuin jaksaa, niin muutaman kohvehdin jälkeen tulee stoppi. Onneksi saimme mukaan vielä lahjakassit ja toki teimme runsaasti ostoksia myymälässä.

IMG_9202.jpgIMG_9276.jpg

Ja sitten koittaa ihana hääpäivä! Nuoret vihittiin jo viime vuoden puolella, mutta hääjuhla oli nyt heinäkuussa. Tunteikas päivä! Juhlapaikka oli huippu, viihtyisä. Tarjoilut kohdillaan, vieraita sopiva määrä ja ihania ihmisiä. Hellyyttävää kuulla niin paljon ihania asioita omasta lapsesta ja hänen sielunkumppanistaan.IMG_9528.jpg

Vieraiden kanssa ja häähumussa on tullut syötyä aivan kamalasti ja myös herkuteltua niin, että shortsit kiristää kummasti. Nyt onkin hyvä hetki rauhoittua syömisten kanssa, nauttia kesästä ja mennä kevyellä, terveellisellä ja maistuvalla ruualla. Kuumina päivinä tahtoo ruokahalu kadota ja ainakin minä korvaan ruuan kaikella epäterveellisellä ja toki tulee juotuakin epäterveellisesti. Salaatit on aina pop ja niihin en kyllästy. Melkein joka päivä teen salaatin, joskus ruokaisan ja joskus vain lisukkeeksi. Keitot on mielestäni loistava tapa keventää. Niihinkään ei voi kyllästyä, kun keittoja on miljoona erilaista. Kesäkeitto on yksi suosikeistani ja toki se on maistunut tänäkin vuonna. Kasviskeittoja on valtava määrä erilaisia, toinen toistaan herkullisempia. Tänään teki mieli simppeliä, helppoa, maukasta ja kaunista kasviskeittoa. Vähän myös sillä periaattella, että mitä kaapista löytyy. En tässä kuumuudessa jaksa hakea kaupasta kuin mansikoita.äitienpäiväkakku.jpg

Perunaa, porkkanaa, kesäsipulia, persiljaa, lipstikkaa, timjamia ja lihalientä. Mausteeksi suolaa ja pippuria, eikä muuta. Tämän simppelimpi ei voi olla muuta kuin laihialaisen kesäkeitto: liemi kukallisella lautasella! Nopea kuoriminen, ainekset kattilaan ja keitto on valmis lyhyessä ajassa. Tuore persilja ja lipstikka on niin namia, että voisi kuvitella syövänsä jotain paljon monimutkaisempaa ruokaa.IMG_9077.jpg

Keiton seuraksi tein pikataikinasta leipätikkuja. Nämä ovat niin herkullisia, helppoja ja monikäyttöisiä. Taikinan sekoitin jo ennen aamupalaa ja ”unohdin” sen kohoamaan, kunnes tuli fiilis, että voisin sen tangoiksi pyöritellä. Uuniin ja hups! Leipätikut tuoksuttavat keittiötä. Pikaruokaa, simppeliä ruokaa, herkkuruokaa, kesäruokaa, kevyttä, terveellistä, edullista, mitä muuta? Kaikki hyvin. Nyt voi hyvillä mielin jatkaa kesästä nauttimista, eipä unohdeta juoda vettä ja antaa vettä myös kasveille! Tuolla ne penkissä rehottaa ja huutavat juurille raikastusta.IMG_9062.jpg

Kesäinen keitto

 • 6 perunaa paloina
 • 4 porkkanaa paloina
 • 4 kesäsipulin vartta paloina
 • Tuoretta persiljaa, lipstikkaa ja timjamia
 • Suolaa ja pippuria
 • Lihalientä n. 1 litra
 1. Kuori juurekset tai pese ne huolella, jos kuori on olematonta.
 2. Paloittele ja laita kattilaan lihaliemen kanssa.
 3. Keitä kunnes ovat kypsiä. Lisää yrtit, suola ja pippuri ja keittosi on valmis.

IMG_9014.jpgIMG_9019.jpg

Leipätikut

 • 2 dl kuumaa vettä
 • 2 tl kuivahiivaa
 • Ripaus sokeria
 • 2 tl suolaa
 • Vehnäjauhoja
 • Oliiviöljyä
 • Oreganoa
 • Seesaminsiemeniä
 1. Laita kuuma vesi kulhoon, lisää sokeri ja hiiva.
 2. Lisää suola ja loraus öljyä. Sekoita hyvin.
 3. Ala lisätä jauhoja ja lopeta lisääminen, kun taikina alkaa paksuuntua ja ei enää kovin tartu käsiin. Jätä se kuitenkin löysäksi.
 4. Anna kohota kunnes tuplaantuu tai kunnes olet sillä tuulella, että haluat taikinaa pyöritellä.
 5. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja ota siitä pikku nokareita, jotka pyörittelet pitkulaisiksi tangoiksi.
 6. Sivele tangot oliiviöljyllä ja ripottele pintaan oreganoa ja siemeniä tai voin jompaa kumpaa.
 7. Paista tangot uunissa, 200 astetta, kunnes saavat kauniin värin.
 8. Anna tankojen kuivua, niitä ei kannata säilöä pussissa.
 9. Syö keiton seurana, juustotarjottimella, eväänä, välipalana tai paloittele salaatin päälle.

Erottelija.png

What kind of a summer we’ve had this year. A couple of last summers is still well remembered, so warm summer has been really enjoyed.

When the warm weather began in the spring, I remember everyone fearing that it would cool down and the rains begin.

We have had a wonderful summer this year! Lots of nice events. The most amazing ones are the visit of cousin’s children and the whole family, and of course our son’s wedding!

Two of the family’s four children spent three days with us in July. They are not small children, 14 and 16 year olds. Yet in that lovely age that they were excited about anything to do. Super fun for us since our own kids already grown up.

From the very beginning, Linnanmäki was the place to be. Fortunately, my son and his wife came along so that the girls would have someone with them in the fierce rides. I concentrated on being the bag holder and the photographer. I also made sure that an appropriate amount of drinks, ice cream and food was available at the most appropriate intervals.

I really like spending time in the woods and I am particularly fond of the Nuuksio forest routes. I wanted to take the kids there and show them the most beautiful Finnish landscape. A bit of physical activity would never hurt. After hiking through rocks, roots and mosses we went on a visit to Haltia Center. That was really an interesting place and only the building was impressive.

We spent a couple of hours in Heureka as well. These girls are really interested in trying out and testing Heureka’s science projects. Great choice for them. On the same day, we still made a visit to Fazer. The tour was brilliant. Numerically Fazer is very impressive! Curious thing! Even though it is permissible to eat as much as you want of chocolate, after a few pieces comes a stop. Fortunately, we also given gift bags and we did a lot of shopping at the store.

And then came the wonderful wedding day! The young people were married already last year, but the wedding celebration was now in July. An emotional day! The venue was top, cozy. Lovely food and wonderful people. It is pleasing to hear so many wonderful things about your child and his soulmate.

With visitors and a wedding, we have been eating quite a lot. Now it is a good time to down size with the meals, enjoy the summer and go for a light, healthy and tasty food. During the hot days, appetite disappears and at least I will replace the food with unhealthy choices. Salads are always good. Almost every day I make a salad, sometimes as a meal, and sometimes as a side. Soups are a great way to lighten. You cannot get bored when there are a million different soups. Finnish summer soup is one of my favorites. There are a huge variety of vegetable soups. Today I made a simple, easy, tasty and a beautiful vegetable soup. With the principle of what can be found in the closet. In this heat, I do not have the wish to shop for nothing but strawberries.

Potatoes, carrots, summer onion, parsley, lovage, thyme and broth. Salt and pepper, and nothing else. Quick peeling, ingredients in the pan and soup is done. Fresh parsley and lovage are so yummy that you could imagine you are eating much more complicated food.

I made some breadsticks with the soup. These are so delicious, easy and versatile. Dough mixed before breakfast and I “forgot” it to raise, until I felt I want to work the dough. Into oven and Oops! The breadsticks are ready. Fast food, simpler food, delicious food, summer food, light, healthy, affordable, anything else? Now, you can continue to enjoy the summer without forgetting to drink water and also give water to plants!

Summer soup

 • 6 potatoes in pieces
 • 4 carrots in pieces
 • 4 branches of summer onions
 • Fresh parsley, lovage and thyme
 • Salt and pepper
 • Broth about 1 liter
 1. Peel the root vegetables or wash them carefully if the peel is non-existent.
 2. Chop and put in the pan with the broth.
 3. Boil until they are ripe.
 4. Add herbs, salt and pepper and your soup is ready.

Bread sticks

 • 2 dl of hot water
 • 2 teaspoons of dry yeast
 • Pinch of sugar
 • 2 teaspoons of salt
 • Wheat flour
 • Olive oil
 • Oregano
 • Sesame seeds
 1. Put the hot water in a bowl, add sugar and yeast.
 2. Add salt and some oil.
 3. Mix well.
 4. Start adding flour and stop adding when the dough begins to thicken and will not stick to the hands anymore. Leave it loose, though.
 5. Let it rise until it is doubled or until you are in the mood to work with the dough.
 6. Pour the dough on a floured surface and take little pieces that you roll into sticks.
 7. Sprinkle the sticks with olive oil and sprinkle oregano and seeds on the them.
 8. Bake the sticks in the oven, 200 degrees until they get a beautiful color.
 9. Allow the bars to dry, they should not be stored in a bag.
 10. Eat with soup, cheese tray, as a snack or sliced ​​on a salad.

 

 

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Kevyttä kesää! Have a light summer!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s