Työpaikkalounaan tärkeys ja ihanuus

Scroll down to read in English!

Oi joi! Massu ihanan täynnä juuri nyt! Olen nauttinut lounaseväistä työkavereitten kanssa. Jutustelua, naurua, aurinkoa ja tietysti ihana toimistokoira. Tänään työvuorossa Duffy!

Näyttökuva 2018-07-12 kello 21.52.29.png

Istun valloittavan viihtyisässä työtilassamme, ja nautiskelen evässalaattia. Paljon ihania, tuoreita raaka-aineita ja itsetehtyjä sämpylöitä. Näihin laitan reseptit artikkelin alle.

Työpaikkalounas on aivan uskomattoman ihana asia! Sillä on niin tavattoman monta tehtävää. No tietty masun täyttäminen, mutta itse asiassa tuntuu usein, että se on toissijainen juttu. Sosiaalisena tapahtumana työpaikkalounas on varsin merkittävä. Mikä olisikaan luonnollisempi tilanne jakaa kokemuksia viikonlopusta, kertoa lomasuunnitelmista tai saada kannustusta työhön liittyen. Ruuan äärellä on helppo puhua. Valitaanko tänään lounas lähikahvilassa, haetaanko ruokakaupasta tuoresalaattia vai onko mukana kotoa pakatut eväät?

0-4.jpg

Eväät varmasti herättää eniten ruokaan liittyvää keskustelua. Annoskateus kuuluu asiaan. Kaverilla on aina herkullisemmat eväät!

Suosittelen kokeilemaan eväiden vaihtoa. Tuo sinä salaatti ja vaihda se työkaverin kerrosvoileipään. Kollegalla on mukana keitto, joka ei hänelle oikein maistu, mutta sinun broilerkiusauksesi on vastustamaton. Porukkaeväät on myös mainio tapa. Yksi tekee ison annoksen keittoa, salaattia, piirakkaa tai vaikka pastaa ja usea syö tästä. Työpaikan sisäistä kanavaa voi porukkalounaassa hyödyntää mainiosti. Unohtuiko jääkaappiin voileipä, banaani, smoothie? Ei hätää, viesti työkavereille, että saa syödä! Vältytään ruokahävikiltä myös näin.Näyttökuva 2018-07-12 kello 22.09.06.png

Olen tällä hetkellä töissä organisaatiossa, joka on vertaansa vailla. Voin puhua aivan oikeasti työyhteisöstä, eikä vaan porukasta, joka tekee töitä samassa yrityksessä. Yhteishenki on loistava. Olemme erilaisia, toisiamme täydentäviä yksilöitä ja puhallamme samaan hiileen toistemme vuoksi ja asiakkaittemme vuoksi. Vietämme aikaa yhdessä monin eri tavoin, eikä lounas ole poikkeus. Yksin ei tarvitse syödä, ellei halua. Inspiraatio tälle artikkelille tuli yhteisestä ruokahetkestä. Lomista johtuen meitä oli toimistolla tavallista vähemmän porukkaa ja suurimmalla osalla taisi olla eväät tai lähikaupasta haettu annos. Satuin katsahtamaan ylös ja näin, miten työkaverin herkullinen avocado- leipä oli! Kerrassaan kaunis näky tilan hempeää seinää vasten ja vielä miten hänen puseronsa oli upea tausta leivälle. Vähän vitsillä heitin, että tuossa on aivan ruokablogi- ainesta. No, siitä se sitten lähti. Nappasin kuvan.

0-6.jpg

Aloin enemmänkin pohtia lounasta, nimenomaan sitä sosiaalista puolta. Nautiskelua kesken työpäivän. Miten sallittua ja suotavaa on vetää vähäksi aikaa pitkäkseen lounaan jälkeen ja kuinka hyvää onkaan kahvi lounaan jälkeen.0-3.jpg

Ruokahävikin poistaminen tai ainakin vähentäminen on juuri nyt kuuma aihe. Viemällä eväät töihin saa tämän haasteen usein, ainakin kotioloissa, ratkaistua. Tietenkään eväitä ei halua, jaksa tai pysty joka päivä ottamaan mukaan, mutta joka tapauksessa se on loistava vaihtoehto kahvila-, ruokala- tai baariruualle. Mitä sitten voi ottaa evääksi? Onko työpaikallasi jääkaappi? Onko mikro tai uuni, ehkä myös liesi? Miten pitkä on työmatkasi? Löytyykö kotoa rasioita, joihin eväät on kätevä pakata? Nämä selvittäisin aivan ensimmäiseksi ja hankkisin muutaman tiiviskantisen eväsrasian.

0-5.jpg

Itse olen huomannut, että aamuun ei eväiden tekoa ja pakkaamista kannata jättää. Samalla kun tekee iltapalaa tai heti iltaruuan jälkeen on minulle sopivin hetki hoitaa homma. Mistä tulee eväsruoka? Teenkö erikseen vai mikä olisi kätevintä? Niin, eihän ne eväät itsekseen sinne jääkaappiin ilmesty, paitsi jos sinulla on touhukas äiti tai kumppani kotona. Eväät valmistuvat vähän vahingossa, kun teet kotiruokaa isomman satsin, tai jos kotona syödään valmisruokaa, niin osta samalla evääksikin. Suosin ja suosittelen tekemään itse mahdollisimman paljon! Usko pois, se on kannattavaa, terveellistä, palkitsevaa ja mielenkiintoista. Huonoa omaatuntoa ei kuitenkaan tarvitse kokea einesten tai valmisruuan kanssa, toivottavasti vaan se ei olisi tilanne joka päivä.

IMG_9062.jpg

Jotkut harrastavat sunnuntai- kokkailua, eli tekevät sunnuntaisin paria kolmea ruokalajia isot annokset. Moni ruokahan paranee ollessaan muutaman päivän jääkaapissa ja usealla on pakastin käytössä. Samalla teet annokset myös evääksi. Oletko innokas kokkailija, mutta into laantuu siihen, että on vaikeaa keksiä mitä laittaisi? Tähän löytyy pikkuinen apu blogistani, täältä. Ruokaehdotuksia muutamalle viikolle, ja linkin takaa löytyy resepti. Reseptin voi napata kauppaan mukaan. Jos oikein innostuu organisoimaan, niin voi päättää etukäteen, kauppapäivänä, mitä näistä tällä viikolla kokkaa, ottaa kaikki reseptit mukaan ja ostokset kerralla. Ei huolta koko viikkona! Loistava tapa myös säästää ruokamenoissa. Olen itse vuositolkulla harrastanut kauppareissua kerran viikossa. Toki tästä lipsutaan, kun maito loppuu tai on pakko saada banaania ja kotona on vain omenaa.Näyttökuva 2018-07-12 kello 22.12.59.png

Olisi loistavaa saada kuulla mitä sinä syöt työpäivän aikana? Ravintolassa vai eväitä? Syöttekö porukalla vai tuleeko haukattua jotain pientä autossa matkalla jonnekin. Entä miten haluaisit syödä? Miksi toive ei toteudu? Jos esimerkiksi rakastat kotiruokaa, mutta et ehdi, viitsi, osaa tehdä ruokaa, niin miten tästä saisi sinulle houkuttelevan kokemuksen ja mitä tarvittaisiin, että rohkaistuisit kokkaamaan enemmän.

WhatsApp Image 2018-07-09 at 22.12.27.jpeg

Sämpylät

 1. 3 dl lämmintä vettä
 2. 2 tl kuivahiivaa
 3. Ripaus sokeria
 4. 3 tl suolaa
 5. 3 rkl oliiviöljyä
 6. 4 rkl turkkilaista jugurttia
 7. 2 dl graham jauhoja
 8. Vehnäjauhoja tarpeen mukaan

Halutessa:

Pähkinää tai siemeniä, esim. Kurpitsansiemeniä, auringonkukan siemeniä, cashew pähkinää, maapähkinää jne.  Yhteensä noin 3 rkl. Älä laita liikaa.

Kuivattuja marjoja kuten karpaloa tai vaikka taatelia pieninä palasina.

 1. Laita lämmin vesi kulhoon ja kaada joukkoon hiiva ja sokeri. Anna siesta hetki.
 2. Lisää suola ja oliiviöljy, sekoita vispilällä.
 3. Lisää jugurtti. Jos tätä ei kotoa löydy, voit jättää pois.
 4. Lisää graham jauho ja sekoita.
 5. (Lisää pähkinät/ siemenet/ marjat)
 6. Ala lisätä vehnäjauhoja, noin 1 dl kerrallaan. Sekoita aina välillä, nyt käsin.
 7. Älä lisää enää jauhoja, kun tunnet, että taikina alkaa irrota sormista, mutta on vielä selvästi tarttuvaa.
 8. Lisää hieman oliiviöljyä niin taikina irtoaa paremmin käsistäsi.
 9. Ripottele hieman jauhoja taikinan päälle, peitä liinalla ja anna nousta vähintään 1,5 tuntia. Voit jättää kohoamaan myös yön yli.
 10. Laita uunipellille leivinpaperia. Nostele taikinasta möykkyjä paperille kahta lusikkaa käyttäen. Voit tehdä aivan minkä mallisia tahansa ja minkä kokoisia tahansa, mutta laita yhdelle pellille samankokoiset niin ne kypsyvät tasaisesti.
 11. Peitä sämpylät liinalla ja anna kohota ainakin puoli tuntia, tai enemmän.
 12. Paista 200 asteessa, kunnes sämpylät saavat kauniin vaalean ruskean värin.
 13. Anna jäähtyä ritilällä. Sämpylät säilyttävät rapean kuoren, jos et peitä niitä.0-10.jpg

Eväs-salaatti

 1. Rommaine salaattia
 2. Rucolaa
 3. Tomaattia
 4. Avomaankurkkua, jos sesonki sallii
 5. Paprikaa
 6. Punasipulia
 7. Herneitä
 8. Maissia
 9. Kypsää penne- pastaa
 10. Yrtti balsamico

Ohjeet:

 1. Keitä pasta kypsäksi. Salaattiin riittää melko pieni määrä, mutta toki on fiksua keittää isompi määrä, syödä osa kastikkeen kanssa ja jättää hieman salaattia varten. Huuhtele kylmällä vedellä, jotta pasta jäähtyy.
 2. Huuhtele ja revi salaatti ja rucola. Laita salaattikulhoon.
 3. Huuhtele ja pilko tomaatit, kurkku, paprika ja punasipuli. Laita kulhoon salaatin seuraksi.
 4. Kypsennä mikrossa pari minuuttia vajaa desi maissia ja sama määrä herneitä. Huuhtele kylmän veden alla. Tässä voit tehdä kuten pastan kanssa, keitä iso määrä, syö sellaisenaan ja loput salaattiin. Huuhdellut ja jäähtyneet maissi ja herneet salaattikulhoon.
 5. Sekoita salaatti. Lisää viimeksi pasta ja anna sen jäädä salaatin päälle.
 6. Yrttibalsamicon voit valmistaa itse, ostaa valmiina tai voit käyttää pohjana valmista balsamicoa ja lisätä siihen mitä yrttiä haluatkin.
 7. Balsamico lisätään viimeiseksi. Älä laita liikaa, salaatti vettyy. Ota sitä vaikka pikku purkkiin mukaan, jos syöt salaattia eväänä.Erottelija.png

Importance and pleasure of lunch at work

Oh yeah! The belly is wonderfully full right now! I have enjoyed lunch with colleagues. Talk, laughter, sun and, of course, a lovely office ​​dog. Duffy!

I’m sitting in our cozy workplace, and I enjoying a delicious salad. Lot of wonderful fresh ingredients and self-made buns. Recipes below.

Work lunch is just a wonderful thing! It has so many purposes. Well, filling the belly, yes, but it often feels that is a secondary thing. As a social event, a work lunch is quite significant. What would be a more natural situation to share experiences about the weekend, share holiday plans, or get incentives for work. It’s easy to talk about food. Do you choose to have lunch at the nearby café, do you get food from the grocery or do you have packed lunch from home?

Packed lunches are the best topic to talk about. Your friend always has a delicious meal.

I recommend switch packed lunches. Give your salad to your work mate and eat her sandwich. Colleague does not want his soup, you take it and let him have your pasta. Group packed lunch is also a great way. One of you makes a big portion of soup, salad, pie or even pasta and many share this dish. Your company’s communication channel can be easily used to agree on packed lunch for many.  Have you forgotten a sandwich, a banana, a smoothie in the fridge? No problem, message your colleagues to eat it! Also avoid wasting food this way.

I am currently working in an organization that simply wonderful. Truly a work community, not just a bunch of people who work together. We spend time together in many different ways, and lunch is no exception. You do not have to eat alone unless you want to. The inspiration for this article came from a common mealtime. I happened to look up and see how delightful avocado sandwich my colleague was having! First it was kind of a joke; you look so good with the sandwich that I should put you in my blog! I took a picture and realized that this is an important subject.

I started thinking more about lunch, specifically about the social aspect. Relaxation during workday. Should be allowed and even recommended to rest after food and to have a good cup of coffee.

Food lose is a hot topic right now. Taking packed lunch to work can resolve this issue at home. Of course, you do not want or cannot eat every day a packed lunch, but it really is a great alternative to a cafeteria, canteen or bar. Do you have a refrigerator in your office? Is there a microwave or oven, maybe a stove? How far do you commute? Do you have handy boxes for packing lunches? Do some research and get few good lunch boxes.

In fact, I have noticed that the morning is not a good time to make packed. While making dinner is the most suitable time for me. Who makes my packed lunch? It doesn’t just appear to your fridge unless you have an efficient mother or a partner at home. Packed lunch will appear by chance, sort of, if you start cooking bigger portions, or while buying ready food you also by for next day’s lunch. I do recommend doing yourself as much as possible! It’s worth it, healthy, rewarding and interesting. However, don’t feel bad about using ready food, just don’t do it every day.

Some people do a Sunday cooking, meal prep. They make big portions of couple of dishes. Wise, as many dishes will get better in the refrigerator and many of us have freezers. Are you an enthusiastic cook, but don’t know what to make? I do have some help here, sorry only in Finnish. You can easily do the same, make a list of food you like, look for recipes and do shopping by taking the recipes with you to the store. No worries all week! A great way to save on food and money. I do food shopping once a week.

It would be great to hear what you eat during a work day? In the restaurant or packed lunch? How would you like to eat in a perfect world? Why don’t you do so? If you love home cooking, but you do not have enough time to cook nor will to do so, how could cooking be made more appealing to you? More a fun experience to encourage you to cook more? Drop me a line!

Buns:

 1. 3 dl hot water, not boiling though, from tab
 2. 2 tsp dry yeast
 3. Pinch of sugar
 4. 3 tsp salt
 5. 3 tbl olive oil
 6. 4 tbl plain thick yoghurt
 7. 2 dl graham flour
 8. Wheat flour as needed

Optional:

Any nuts or seeds: sunflower seeds, pumpkin seeds, poppey seeds, nigella seeds, etc. Peanuts, cashew nuts etc. (not too much!).

Any dried berries, like cranberry, dates etc.

 1. Pour the water in a baking bowl and add yeast and sugar. Let stand for few minutes.
 2. Add salt and olive oil, mix with a whisk.
 3. Add yoghurt. Don’t have any? Just leave it out J
 4. Add graham flour and keep mixing.
 5. (Add seeds and/or nuts and /or dried berries.)
 6. Start adding the wheat flour 1 dl at a time. Mix by hand in between.
 7. Stop adding flour when you see that the dough thickens and stopes being very sticky.
 8. Add a bit of olive oil so that cleaning your hands will be easier.
 9. Clean your hands by using the dull side of a knife.
 10. Sprinkle some flour on top of the dough and leave to rise. At least 1.5 hours, could even stay overnight. Cover the bowl by a hand towel.
 11. Line an oven tray with paper and lift dough on the tray using too spoons. Any shape or size, just try to have same sized buns on one tray, so they will bake evenly.
 12. Cover the buns with a hand towel and leave to rise again for at least 0.5 hour, or more.
 13. Bake at 200 until golden. Leave to cool on a rack.
 14. If you want the bread crust to stay crispy, don’t cover them.

Luncheon salad

 1. Rommaine lettuce
 2. rucola
 3. Tomatoes
 4. Cucumber
 5. Bell peppers
 6. Red onion
 7. Peas
 8. Corn
 9. Cooked penne pasta
 10. Balsamico with herbs

Instructions:

 1. Cook the penne. Quite small an amount is enough for a salad, but it’s good to cook a bigger amount, eat some with sauce and leave the rest for the salad. Rinse with cold water allow to cool.
 2. Rinse and rip the rommaine and the rucola. Put it in a salad bowl.
 3. Rinse and cut tomatoes, cucumber, bell pepper and red onion. Put in a bowl with the lettuce.
 4. Microwave less than desi of corn and the same amount of peas for a couple of minutes.
 5. Rinse under cold water. Do like with the pasta, make big amount, eat them and save the rest for the salad. Put the rinsed and cooled corn and peas into salad bowl.
 6. Mix the salad.
 7. Add the pasta and let it stay on top of the salad.
 8. You can prepare your herbal balsamico yourself, buy it ready, or use ready sauce as a base and add any herb you want.
 9. Balsamic vinegar is added last. Do not put too much, salad get soggy. Take more sauce with you if you eat the salad in the office.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s