Kesäinen taidepäivä, Art on a summer day

Scroll down to read in English.

Elämässä on valtavan paljon ihania asioita. Luettelo on pitkä, jos sitä alkaa oikein miettimään, pohtimaan ja kirjaamaan. On myös mielestäni aivan tavallista, että eri vuodenaikoina, kuukausina, päivinä ja hetkinä eri asiat on niitä ihanimpia. Juuri nyt, tätä kirjoittaessani, ystäväni Sari on kaikkein ihaninta. Olen onnellinen, kun minulla on ympärilläni ihmisiä, joita haluan sanoa ystäviksi ja varsinkin kun he haluavat kutsua minua niin.

Sarilla ja minulla on juuri ollut taidehetki! Meillä on näitä aina silloin tällöin. Yleensä meidän taidehetki tarkoittaa sitä, että jaamme jonkun museokokemuksen, tapahtumakokemuksen ja muutaman kerran olemme puuhailleet jotain yhdessä.

Näyttökuva 2018-07-06 kello 19.53.02.pngMieleen on jäänyt mm. Helsingin valokarnevaali. Pakkanen paukkui ja me vaan reippaasti kiersimme ihania kohteita. Palkinnoksi istumaan lämpimään kahvilaan ja kakkukahvia nauttimaan. Kiva muisto on myös jäänyt betonipäivästä, kun teimme betonitöitä Sarin ihanan kodin pihalla. Tällaisia muistoaarteita on upeaa omistaa!Näyttökuva 2018-07-06 kello 19.54.07.pngTämä viimeisin taidepläjäys sai alkunsa jo keväällä. Taisin innostuneena kertoa miten olen hurahtanut kaatotekniikkaan akryyliväreillä ja sainkin myös Sarin innostumaan. ”Kesällä sitten, kun on hyvä sää pihalla puuhailla”, sovimme. Toki näin vakavasti otettava taidehetki vaati suunnittelupalaverin ja sitä varten vietimme kahvihetken viihtyisässä, omankylän kahvilassa, kahvila Hugossa. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

Näyttökuva 2018-07-06 kello 19.54.59.png

Niinpä Sari saapui pihallemme eräänä aurinkoisena aamuna. Yöllä oli satanut kunnolla ja ilma oli siksi raikas ja melkeinpä kuulas. Onneksi mukana tuli Lenni! Sarin upeaakin upeampi avustajakoira. Avustajakoiria ihailen yli kaiken!! Arvostan, kunnioita ja ihailen. On vaan käsittämätöntä, miten koira oppii niin paljon ja erityisesti millainen valtavan suuri luonne niillä voi olla. Olenkin Sarille sanonut, että ilman Lenniä ei meille ole tulemista. Minun puolestani Lenni olisi saanut osallistua taiteen tekemiseen, mutta Sari ei ihan innostunut, että sen tassut olisi akryyliväreissä…

0-14.jpg

Kaatotekniikka akryyliväreillä on tekniikka, joka sopii ihan kaikille. Loistavaa harrastaa myös lasten kanssa. Tekotapoja on paljon ja löydät kyllä kokeilemalla sinulle sopivan. Tässä joitain tapoja:

 1. Laimenna jokainen väri omaan astiaansa. Kaada väri kerrallaan. Anna valua hitaasti ennen seuraavan värin lisäämistä.
 2. Laimenna ensin jokainen väri omaan astiaan, mutta sekoitettuasi ne kaada kaikki värit, enää sekoittamatta, samaan astiaan. Kaada hitaasti valutellen kankaalle tai laita kangas  astian päälle, kaada kangas nurin, niin että astia jää kankaan päälle janosta sitten astia ylös joko nopeasti tai hitaasti. Ala sitten käännellä kangasta niin että maali valuu sinne tänne.

Sekavaa? Kyllä. Laitan artikkelin loppuun linkkejä videoihin, joista on helpompi nähdä mitä tarkoitan. Eikä yhtään haittaa, että video on englanniksi, kuva kertoo kaiken tarpeellisen.

Tuleepa näitä artikkeleita kirjoittaessa nälkä! Pakko hakea välipalaa koneen ääreen. Nuo leipätikut lautasellani ovat muuten todella herkullisia. Niistä minun pitääkin julkaista resepti.Näyttökuva 2018-07-06 kello 19.58.22.pngItse haluan useimmiten tehdä niin, että sekoitan kaikki värit yhteen astiaan ja sitten vaan kankaalle ja maali saa tehdä työn. Alustaksi kannattaa laittaa iso muovisäkki, jotta lattia, pihakivet tai nurmikko ei ole kirjavana, sillä maalia valuu reilusti kankaan yli. Vielä tärkeämpi syy muovin käyttämiseen on se, että näin saa ylivaluvan maalin talteen ja jatkokäyttöön. Tämän kukkaruukun olen kierittänyt ylijäämämaalissa ja ihana tuli.

IMG_9052.jpg

Muovin päälle voi vielä laittaa vaikka ylimääräisen kankaan, ja antaa ylijämämaalin tippua sen päälle. Tästä tulee usein se kaikkein kaunein teos.

Akryyliväreihin voi lisätä jos jonkinlaista lisäainetta tuomaan erilaisia efektejä ja kuvioita. Näissä minun töissäni ei ole mitään muuta kuin väriä ja vettä. Kannattaa tutustua lisäaineisiin netissä, mm. Googleen esim. sana Floetrol, ja lisäaineiden maailma aukeaa. Olisipa ihana nähdä millaisen teoksen teet!

Näyttökuva 2018-07-06 kello 20.10.19.png
Tiinan työ talvelta 2018

Tarvikkeet ja ohjeet

Valmiiksi kehystetty kangas

Akryylivärejä

( lisäaineita, jos haluat niitä käyttää)

Vettä

Muovisia kertakäyttömukeja tai mukeja, joita ei enää keittiössä tarvita

Suojamuovia

Sekoitustikkuja

Suojakäsineet

Kirjoitan ohjeen tekniikalle, jota kutsutaan nimellä dirty pouring. Eli kaikki värit ovat samassa kupissa ennen kaatoa.

 1. Suojaa lattia, tai mikä pinta sitten sinulla onkin työalustana, isolla muovilla. Itse käytän auki leikattua jätesäkkiä.
 2. Valitse värit, joita haluat käyttää. On kätevää valita yksi tai kaksi väriä ns. Pohjaväreiksi, ja näitä värejä tarvitaan enemmän. Otetaan tässä esimerkissä pohjaväriksi musta ja valkoinen.
 3. Kaada siis mustaa ja valkoista maalia omiin kuppeihinsa ja lisää sen verran vettä, että maalista tulee juoksevaa, mutta ei kuitenkaan vetistä. Sekoita hyvin.
 4. Valitse tehoste värit, joita saa olla aivan niin paljon kuin haluat. Valitsen tässä esimerkissä keltaisen, vihreän, vaaleanpunaisen ja sinisen.
 5. Laita tehostevärejä kutakin omaan kuppiinsa ja lisää niihin vettä samoin kuin pohjaväreihin. Sekoita hyvin.
 6. Otetaan ensin musta pohjaväri kuppi. Lisää siihen haluamasi tehostevärit, esim. keltaista ja sinistä. ÄLÄ SEKOITA!
 7. Valkoiseen pohjaväriin lisään Vaaleanpunaisen ja vihreän. ÄLÄ SEKOITA.
 8. Aloitetaan mustalla ja sen tehosteväreillä. Aseta kangas kupin päälle ja keikauta varovasti kangas kuppeineen nurin. Tue kuppia hyvin, että se ei tässä vaiheessa kaadu. Nosta kuppi ylös ja anna maalin valua ulos. Voit alkaa kankaan kallistelun haluamallasi tavalla, sinne tänne tai yhteen suuntaan. Muista tehdä tämä suoja-alustan päällä. Kallistele kangasta kunnes maaliseos on valunut sinun mielestäsi sopivasti. Tähän ei ole mitään sääntöä. Maalilla on oma mieli.
 9. Toista sama valkoisella ja sen tehosteväreillä. Kangas kupin päälle, kangas nurin ja taas kallistellaan sinne tänne. Hitaasti odotellen tai reippaasti ja ravistellen. Tulos on aivan eri. Kokeilemalla ja maalin käyttäytymistä seuraamalla löydät sinulle sopivan tavan.
 10. Työ saa kuivua muutaman päivän joko kallellaan, jolloin valuminen vielä jatkuu jonkin aikaa tai alustalla litteänä maaten.

Klikaa ja katsele videoita!

Video, YouTube

Kukkapurkki video

Sari pouring

Tiina pouring

Näyttökuva 2018-07-06 kello 20.10.49.png
Tiinan työ talvelta 2018

Erottelija.png

There are a lot of wonderful things in life. The list goes on and on. Right now, when writing this, my friend Sari is the most wonderful thing to me. I am happy when I have people around me that I want to call friends, and it makes me especially happy when they want to call me so.

Sari and I have just had an artistic moment! We have these every now and then. Usually, our artistic moment means sharing a museum experience, an event experience, and a few times we’ve been doing an art project together.

I remember, for example, Helsinki Light Carnival. A nice memory is also a concrete day we had in Sari’s wonderful home. Such memories are great to have!

This latest artwork project started in the spring. ”In the summer, when the weather is good”, we agreed. Of course, such a serious event needs to be planned carefully. For that we had a coffee and a cake moment at the cozy cafeteria Hugo. Well planned is half done!

Sari arrived on a sunny morning. At night it had rained and the air was fresh, sun shining. Fortunately, Lenni came as well! Lenni is a fantastic assistance dog. I admire these dogs so much! I appreciate, respect and admire them. It is incomprehensible how the dog learns so much and especially what kind of an enormous character they can have. Lenni could have been involved in the art making , but Sari was not really excited that his paws would be mixed in acrylic colors …

The Pouring technique suits everyone. It’s also great with kids. There are a lot of ways to do it and you can find out by trying.

I’ll post links to videos at the end of this article.

I got so hungry while writing these articles! I have to get a snack. Those baked bread sticks on my plate are really delicious. I have to publish a recipe later.

I often want to have all the colors in one cup. As a protective cover, it is best to put a large plastic bag on the floor, the yard or the lawn so that colour won’t be all over. An even more important reason for using plastic is to get the overflown paint and reuse it.

I rolled this flower pot in the surplus paint and it became wonderful.

On top of the plastic you can also place an extra canvas, and let the surplus paint drip on it. This is often the most beautiful piece of work.

Additives can be added to acrylic colors to bring out different effects and patterns. In my work there is nothing but color and water. It is worth it to familiarize yourself with additives online, Google, for example, the word Floetrol, and the world of additives opens up.

It would be wonderful to see what kind of a work you did!

Accessories and instructions

Pre-framed canvas

Acrylic colors

(additives if you want to use them)

Water

Plastic disposable mugs or mugs that are no longer needed in the kitchen

Protective plastic

Stiring sticks

Protective gloves

I wrote a guide to dirty pouring technique. All the colors are in the same cup before pouring.

 1. Protect the floor, or what surface you have as a work surface, with large plastic. Actually, I’m using a cut bin liner.
 2. Select the colors you want to use. It is best to choose one or two colors as basic colours. In this example, take the basic colors are black and white.
 3. Pour black and white paint into cups and add enough water to make the paint fluid, but not to watery. Mix well.
 4. Choose the effect colors. In this example I choose yellow, green, pink and blue.
 5. Put the effect colors in cups and add water. Mix well.
 6. First, take a black basic colour. Add the desired effect colors, I chose yellow and blue. DO NOT MIX!
 7. Add to the white basic colour pink and green. DO NOT MIX.
 8. Start with black cup and its effect colors. Place the fabric over the cup and gently turn the canvas upside down with the cup. Support the cup well so that it does not fall at this point. Lift the cup up and let the paint drain out. You can start rolling your canvas as you like. Tilt the canvas until the mixture of paint has drained the way you want. There is no rule for this. The paint has a mind of its own.
 9. Repeat the same with the white basic colour and its effect colors.
 10. Allow the painting to dry for a few days.

Click for videos:

Video, YouTube

Flover pot video

Sari pouring

Tiina Pouring

Näyttökuva 2018-07-06 kello 20.09.39.png
Sarin työ
Näyttökuva 2018-07-06 kello 20.10.31.png
Tiinan työ talvelta 2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s