Lättykestit, pancake party

Harva ruoka herättää minussa niin vahvoja tunteita ja muistoja kuin lätyt. Lätyt maistuvat mielettömän hyviltä ja ovat todellista lohturuokaa, juhlaruokaa, iloruokaa ja kesäruokaa. Sopivat hiihtolenkin päätteeksi ja piknikille. Niistä voi nauttia kylmänä, kuumana, täytettynä kermalla ja mansikoilla tai suolaisen täytteen kanssa. Maku ei kuitenkaan ole se päällimmäinen muisto minulle lätyissä.

Näyttökuva 2018-07-01 kello 20.04.45.png

Muistot, jotka hiipivät mieleeni, kun ajattelen lättyjä ja varsinkin, jos seisoskelen hellan vieressä niitä paistamassa, ovat niin rakkaita ja lämpimiä! Ensinnä ajattelen omaa mummiani. Ihana mummi! Lapsuuteni, nuoruuteni ilo ja pyyteettömän rakkauden loputon lähde. Mummi paistoi meille valtavan kasan lättyjä pikkuisessa keittiössään. Lätyt tarjoiltiin itsetehdyn mansikkahillon kanssa, nyt tulee itku silmään, ja kuola suuhun.

0-17.jpg

Lätyt muistuttavat myös lapsuuden kesistä, jotka olivat aina täynnä auringonpaistetta, uintiretkiä, leikkiä leikkimökissä, Mökkeilyä ja lättyjä. Lätyillä kuitattiin koko ruokailu, kun muuhun ei malttanut. Joskus ei ollut hilloa eikä mansikkaa, mutta päälle ripoteltu sokeri maistui taivaalliselta lapsen suussa. Kylmää maitoa kyytipojaksi.

IMG_8969.jpg

Omille lapsille olen paistanut lättyjä lukemattomat kerrat. Toivottavasti heille on jäänyt niistä muistoja, ainakin makumuisto. Jostain syystä muistan paistaneeni lättyjä useimmiten sunnuntaina, ja niitä nautittiin pesureissun jälkeen. Pehmeät ja paksut amerikkalaiset pannukakut olivat myös lasten herkkua ja tietysti pannukakku, mutta itselle nämä ohuet lätyt ovat raikkaimmat.IMG_8970.jpg

Olen monta päivää miettinyt lättyjä. Törmännyt kuviin lätyistä ja ehkä nähnyt unta niistä, kunnes tänään päätin tarttua toimeen. Jouduin oikein tarkistamaan reseptin, kun viime paistokerrasta on aikaa. Vanha kotiruoka esiin ja taikinaa sekoittamaan.

IMG_8972.jpg

En todellakaan malta antaa taikinan seistä tuntia. Sen aikaa sai levätä, kun tyhjensin tiskikoneen ja pesin pari kupposta käsin. Pannu kuumenemaan, nokare voita ja ihana tuoksu leviä ympärilleni. Olen jälleen pieni, ehkä nelivuotias tyttö, mummin keittiössä. Istun keltaisella puutuolilla ja heilutan jalkoja sen reunan yli. Odotan. Mummi vatkaa taikinaa, pannu sihisee ja lättypino kasvaa. Saan maistaa koelätyn. Nyökkään, hyvää on! Puuhellasta huokuu lämpöä, mutta edes kuumana kesäpäivänä se ei ole ikävää, vaan lempeää lämpöä.

IMG_8979.jpg

Pakko napata omasta lättykasasta pieni pala ja tehdä näin laatutarkastus. Hyvää on! Katsopa mummi! Hyviä, pitsireunaisia lättyjä tuli.

En ole koskaan oppinut heittämään lättyjä. Pari kertaa olen kokeillut ja ihan hyvin siinä kävi, ei päätynyt lattialle, mutta ei kuitenkaan niin sujuvaa, että sillä tavalla lätyn kääntäisin. Hyvä lasta pääsee hommiin.IMG_8978.jpg

Ja näin namia tulos on!Näyttökuva 2018-07-01 kello 20.17.45.png

Ohukaiset, lätyt, räiskäleet. Thin pancakes, see below

3 munaa

2 tl sokeria

Ripaus suolaa

1 l maitoa

2 dl vettä

4,5 dl jauhoja

0,5 dl sulaa voita

Voita paistamiseen

Vatkaa munat ja sokeri sekaisin ja lisää muuta aineet. Anna taikinan seistä ennen paistamista noin tunti, jos maltat.

Paista lätyt joko isoiksi isolla pannulla tai tee pieniä lättyjä lättypannulla.

Pitsireunat lättyihin saa kaatamalla taikinan aivan keskelle pannua ja antamalla sen seistä tässä pikku hetki. Sen jälkeen pannua käännetään suunnalta toiselle, niin että taikina valuu kohti pannun reunoja ja muodostaa valuessaan pitsikuvion.

Jos jätät taikinasta sokerin pois, voi lättyihin tehdä suolaisen täytteen. Esim. sipulia, jauhelihaa Tai sipulia ja sienimuhennos.

Erottelija.png

Few dishes awaken such strong feelings and memories in me as thin pancakes.

First of all, I think of my own grandmother. Wonderful grandma!

Thin pancakes also remind me of summer months in my childhood, always full of sunshine, swimming, playing in a playhouse and trips to our summer cottage.

I have made pancakes to my children countless times. Hopefully, there have memories of this. I’ve been thinking about pancakes for many days. Today I decided to make them, finally. Heat the pan, butter, batter and a wonderful scent spread around me. Once again, I am a small girl, perhaps a four-year-old in grandma’s kitchen. I’m sitting on a yellow wooden chair and waving my legs over her edge. I get to taste a bite. Good, taste is good!

I have to grab a little piece of my own pancakes and make a quality check. It is good! Look Grandma! Lovely pancakes with lacey edge.

Recipe and instructions:

Thin pancakes

3 eggs

2 tsp sugar

Pinch of salt

1 l milk

2 dl water

4,5 dl regular wheat flour

0,5 dl melted butter

Butter for frying

Mix eggs and sugar well and add other ingredients. Let the batter stand for an hour. Fry the pancakes on a pan with some butter, one at a time. Turn when brown. If you don’t add sugar in the batter can these pancakes be made into a savory dish. Make a filling from onions, minced meat or mushrooms.

2 vastausta artikkeliin “Lättykestit, pancake party

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s